Scufundarea Japoniei (film din 1973)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la filmul din 1973. Pentru alte sensuri, vedeți Scufundarea Japoniei (dezambiguizare).
Scufundarea Japoniei
Nihon chinbotsu

Afișul românesc al filmului
Titlu original日本沈没
Genfilm dramatic
film de acțiune
film cu dezastre
RegizorShirô Moritani
Andrew Meyer (nemenționat)
ScenaristShinobu Hashimoto
Bazat peromanul omonim a lui
Sakyô Komatsu
Director de imagineDaisaku Kimura
Hiroshi Murai
MontajMichiko Ikeda
MuzicaMasaru Satô
DistribuțieKeiju Kobayashi
Tetsuro Tamba
Hiroshi Fujioka
Ayumi Ishida
Premiera23 decembrie 1973 Japonia Japonia
Durata98 minute
Film color (Eastmancolor)
ȚaraJaponia Japonia
Limba originalăjaponeză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Scufundarea Japoniei (titlul original: în japoneză 日本沈没, transliterat: Nihon chinbotsu) este un film dramatic japonez, realizat în 1973 de regizorul Shirô Moritani, după romanul omonim a scriitorului Sakyô Komatsu, protagoniști fiind actorii Keiju Kobayashi, Tetsuro Tamba, Hiroshi Fujioka, Ayumi Ishida.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Japonia este zguduită de erupții vulcanice și cutremure, orașe și sate distruse de torente de lavă. În largul coastei, O insulă se scufundă în mare. Geofizicianului dr. Tadokoro îi devine clar că placa tectonică pe care se află Japonia se va scufunda și că aceasta va dispare în mare. Un submersibil de cercetare sub comanda căpitanului Toshio Onodera se scufundă în groapa din apropierea Japoniei unde descoperă o activitate tectonică puternică. Atât guvernele japoneze, cât și cele americane sunt preocupate de problema salvării Japoniei sau a evacuării populației în țările vecine.

Toshio și soția sa Reiko Abe se relaxează pe plajă la Kumamoto. Când vulcanul Aso din apropiere erupe, ambii trebuie să se refugieze. Toshio îl întâlnește din nou pe doctorul Tadokoro în Numazu, unde au consfătuire cu geologii americani Brody, Furren și Hill. În acest timp se produce un puternic cutremur care distruge aproape complet orașul.

Lucrările de salvare sunt întrerupte de o replică seismică, ceea ce face ca numărul morților să crească brusc. Toshio încearcă să ajute sinistrații, împreună cu un grup de geologi japonezi și cu personalul militar american. Datorită situației, s-au format bande de răufăcători, una dintre ele atacă grupul lui Toshiro.

Deși Toshio și soldații au refăcut curând ordinea, liderul bandei, Yusuke Yuki, refuză să renunțe și îl amenință pe Toshio cu o armă. El amenință cu uciderea familiei lui Toshio dacă nu încetează lucrările de salvare a celorlalți. Sergentul Thompson și soldatul Hilton vin în ajutorul lui Toshio. Cu toate acestea, Yuki îl împușcă pe Brody înainte ca acesta să fie ucis de Hilton însuși.

Toshio se grăbește să ajungă la Osaka cu un elicopter pentru a discuta cu premierul Yamamoto urmările cutremurului de la Numazu. În același timp, Sendai este distrus de un teribil tsunami. Toshio, care îl informează și pe primul ministru despre acest dezastru, află din rapoartele geologilor că insulele japoneze se vor scufunda în mare, mai repede decât se credea inițial. În timp ce Toshio vrea să părăsească țara, rapoartele despre dezastre sunt tot mai multe. Osaka cade victima unui alt tsunami, iar Fuji-san erupe și distruge zona...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]