Atacul marțienilor!

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Atacul marțienilor!
(Mars Attacks!)
Mars attacks ver1.jpg
Afișul filmului
Rating Rating.gif
Gen Film de groază
Film științifico-fantastic
comedie science-fiction[*]
Invazie extraterestră
Regizor Tim Burton
Autor Jonathan Gems
Scenarist Jonathan Gems[*]
Bazat pe "Mars Attacks" de
Topps
Producător Tim Burton
Larry J. Franco
Warner Bros. Pictures
Studio Tim Burton Productions
Regizor de imagine Peter Suschitzky
Montaj Chris Lebenzon
Muzică Danny Elfman
Jack Nicholson
Glenn Close
Annette Bening
Pierce Brosnan
Danny DeVito
Premiera 13 decembrie 1996 (1996-12-13)
Durata 106 de minute
Țara Statele Unite
Limba originală engleză
Buget 100 milioane $
Încasări 101.370.000 $
Pagina IMDb
Pagina Rotten-Tomatoes

Atacul marțienilor! (engleză: Mars Attacks!) este un film SF american din 1996[1] regizat de Tim Burton după un scenariu de Jonathan Gems. Bazat pe seria idol de cartonașe colecționabile cu același nume, filmul folosește elemente de comedie neagră și satiră politică, fiind realizat ca o parodie a filmelor B științifico-fantastice. În rolurile principale joacă actorii Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan și Danny DeVito, cu Sarah Jessica Parker, Martin Short, Natalie Portman, Michael J. Fox și Christina Applegate în roluri secundare.

Burton si Gems au început dezvoltarea acestui film în 1993, iar Warner Bros a cumpărat drepturile de ecranizare ale seriei de cartonașe colecționabile în numele lui Burton. Când Gems a finalizat prima ciornă a scenariului în 1994, Warner Bros a solicitat rescrierea scenariului unei echipe formate din Gems, Burton, Martin Amis, Scott Alexander și Larry Karaszewski ca o încercare de a reduce bugetul la 60 milioane $. Bugetul producției finale a ajuns la 80 milioane $, în timp ce Warner Bros a cheltuit alte 20 de milioane $ pentru campania de promovare a filmului. Filmările au durat din februarie până în noiembrie 1996. Filmul a devenit celebru datorită ciudatului râs extraterestru, sunet care a fost creat prin inversarea măcănitului unor rațe.

Producătorii filmului au angajat Industrial Light & Magic pentru a crea marțienii folosind animația pe computer după ce a fost anulat planul inițial de a se folosi filmarea stop-motion supervizată de către Barry Purves. Atacul marțienilor! a fost lansat la 13 decembrie 1996 primind recenzii împărțite din partea criticii. Filmul a avut încasări totale de aproximativ 101 milioane dolari la box-office, lucru care a fost considerat dezamăgitor. Atacul marțienilor! a fost nominalizat la Premiul Hugo pentru cea mai bună Prezentare Dramatică și a câștigat mai multe Premii Saturn.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fountain, Clarke. „Mars Attacks!”. Allmovie. http://www.allmovie.com/movie/mars-attacks%21-v136613. Accesat la 5 octombrie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]