Erzsébet Ádám

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Erzsébet Ádám
Erzsebet Adam.jpg
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Târgu Mureș, România Modificați la Wikidata
Decedată (67 de ani) Modificați la Wikidata
Târgu Mureș, România Modificați la Wikidata
Căsătorită cuVictor Gyözö Hajdu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Arte din Târgu Mureș
Prezență online

Erzsébet Ádám, cunoscută și ca Elisabeta Ádám, (n. ,[1][2] Târgu Mureș, România – d. , Târgu Mureș, România) a fost o actriță română de etnie maghiară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit în 1969 cursurile cu predare în limba maghiară ale Institutului de Teatru „Szentgyörgyi István” din Târgu Mureș, având rolurile de absolvire Elena din Copiii soarelui de Maxim Gorki și Carol din Orfeu în infern de Tennessee Williams.[3] A fost angajată apoi ca actriță la Teatrul Național din Târgu Mureș, unde a interpretat mai multe personaje din dramaturgia contemporană românească: Mira din Camera de alături de Paul Everac, Veturia din Casa care a fugit pe ușă de Petru Vintilă, Muki din Siciliana de Aurel Baranga, Logodnica din Noaptea pe asfalt de Theodor Mănescu, precum și din dramaturgia clasică internațională: Irina din Trei surori de Cehov, Sonia din Vilegiaturiștii de Maxim Gorki, Barbara din Maiorul Barbara de George Bernard Shaw, Bela din Fii bun până la moarte de Zsigmond Móricz, Anna din Nu închidem ușa cu cheia de István Kocsis ș.a., colaborând cu regizorii Constantin Anatol și András Hunyadi.[3]

A susținut trei recitaluri de poezie: „Dangăte limpezi” (1974, din versuri ale poeților români și maghiari din România), „Cântarea tainică” (1976, din versuri de dragoste ale poetului proletar Attila József) și „Trandafiri sălbatici” (1978, poezii și balade populare ale secuilor), obținând un premiu în cadrul Festivalului național „Cântarea României”, ediția a II-a (1977).[3] Recitalurile de poezie au fost înregistrate pe discul Harangtisztán (Kaláka Records, 1977). Ea a participat în anii 1970 și 1980 la turnee teatrale în Europa de Vest, Canada, SUA și Australia.

Erzsébet Ádám a fost soția scriitorului și gazetarului Győző Hajdu, fost membru supleant al CC al PCR (1984-1989) și președinte al Asociației Culturale și de Prietenie „Egyutt – Împreună”.

Într-un memoriu datat 17 iulie 1987, descoperit în arhivele Cancelariei CC al PCR, actrița Erzsébet Ádám se plângea că directorul teatrului, prezentat ca o persoană compromisă „prin beții și viață personală imorală”, o marginaliza și le favoriza pe actrițele care se aflau în grațiile lui. Regizorii maghiari erau acuzați că dezaprobă fățiș acțiunile soțului ei de sprijinire a partidului. Ea aducea la cunoștință conducerii partidului unele manifestări antiromânești ale actorilor și regizorilor maghiari de la Teatrul Național din Târgu Mureș. Astfel, cu ocazia unei de­pla­sări în comuna Ceuaș, actorii teatrului ar fi intonat Imnul maghiar și Imnul secuiesc, în timp ce se aflau în stare de ebrietate. [4]

Roluri principale în teatru[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Actrița Erzsébet Ádám

Piese interpretate[modificare | modificare sursă]

Discuri[modificare | modificare sursă]

  • Harangtisztán (Kaláka Records, 1977)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Erzsébet Ádám”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Ádám Erzsébet, Discogs, accesat în  
  3. ^ a b c Maria Marin, „Viitorul rol: Adám Erzsébet”, în revista Teatrul, anul XXV, nr. 1, ianuarie 1980, p. 87.
  4. ^ ***, „Castingul delațiunii: «Actorii teatrului, băuți fiind, au intonat imnul maghiar și imnul secuiesc»”, în Jurnalul Național, 27 august 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]