Tragedia omului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alungarea din rai, ilustraţie de Mihály Zichy

Tragedia omului (în maghiară Az ember tragédiája) este o piesă de teatru scrisă de autorul maghiar Imre Madách și publicată pentru prima dată în 1861. Este o capodoperă a literaturii maghiare, jucată și în prezent pe scenă, fiind actuală datorită problemelor fundamentale pe care le dezbate. Multe din versurile acesteia sunt evocate ca citate.

Este o lucrare filozofică de mare anvergură, aparținând genului poème d'humanité, Tragödie des Menschen, al cărui antecedent literar îl reprezintă Faust al lui Goethe.

Contextul social al operei se află în dualitatea specifică anilor '50 și '60 ai secolului al XIX-lea, în special starea de frustrare generală provocată de înfrângerea Revoluției de la 1848, urmată de Compromisul austro-ungar din 1867. Acestui fapt i se datorează caracterul conflictual al operei, lupta dintre pesimism și optimism. Autorul nu prezintă însă istoria acelei epoci, dezamăgirile personale sau noile perspective cultural-științifice, ci mai degrabă destinul și rolul marilor curente ideatice asociate cu acestea.

Este opera literară maghiară tradusă în cele mai multe limbi. În limba română a fost tradusă de Octavian Goga.

Filmul Buna Vestire (Angyali üdvözlet), lansat în 1984, se bazează pe această piesă, ca și filmul de animație Tragedia omului din 2012.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Tragedia Omului
  • Academia Maghiară de Științe - Dicționar cultural maghiar-român, Sfântu Gheorghe, 2013