Sari la conținut

Eric Hobsbawm

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eric Hobsbawm
Date personale
Născut[6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Alexandria, Egipt[10][11] Modificați la Wikidata
Decedat (95 de ani)[6][7][12][8] Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit[11] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Highgate Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipneumonie[13] Modificați la Wikidata
PărințiLeopold Percy Hobsbaum[*]
Nelly Hobsbaum[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMuriel Seaman[*][[Muriel Seaman |​]]
Marlene Hobsbawm[*] Modificați la Wikidata
CopiiJulia Hobsbawm[*]
Andy Hobsbawm[*][[Andy Hobsbawm (British businessman)|​]]
Joss Bennathan[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
Limbi vorbitelimba engleză[14][15]
limba germană
limba franceză
limba italiană
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Partid politicCommunist Party of Great Britain[*][[Communist Party of Great Britain (communist party in the United Kingdom that existed from 1920 to 1991)|​]]  Modificați la Wikidata
StudiiKing's College[*][[King's College (college of the University of Cambridge)|​]]
St Marylebone Grammar School[*][[St Marylebone Grammar School (former school in London)|​]][1]
Prinz-Heinrichs-Gymnasium[*][[Prinz-Heinrichs-Gymnasium (former high school in Berlin-Schöneberg (1890-1945))|​]]
PregătireBalduin Fischer[*][2]
Otto Rubensohn[*][2]
Arnold Bork[*][[Arnold Bork |​]][2]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Limbilimba engleză  Modificați la Wikidata
PatronajBirkbeck, University of London[*][[Birkbeck, University of London (public research university located in Bloomsbury, London, England)|​]]  Modificați la Wikidata
Specie literarăistorie universală, istorie occidentală
Opere semnificativeThe Age of Revolution: Europe 1789–1848[*][[The Age of Revolution: Europe 1789–1848 |​]]
Bandits[*][[Bandits |​]]
The Age of Capital[*][[The Age of Capital |​]]
The Age of Extremes: A History of the World, 1914–1991[*][[The Age of Extremes: A History of the World, 1914–1991 |​]]
Primitive Rebels[*][[Primitive Rebels |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Balzan[*]
Bochumer Historikerpreis[*][[Bochumer Historikerpreis |​]]
Ernst-Bloch-Preis[*][[Ernst-Bloch-Preis (German literary award)|​]]
Wolfson History Prize[*][[Wolfson History Prize (literary awards for history in the UK)|​]]
Lionel Gelber Prize[*][[Lionel Gelber Prize |​]]
Deutscher Memorial Prize[*][[Deutscher Memorial Prize (British literary award)|​]]
doctorado honoris causa por la Universidad de Gerona[*][[doctorado honoris causa por la Universidad de Gerona |​]]
doctor honoris causa al Universității din Viena[*][3]
Čestný doktorát Univerzity Karlovy[*][[Čestný doktorát Univerzity Karlovy |​]]
Fellow of the British Academy[*][[Fellow of the British Academy (award granted by the British Academy)|​]]
Fellow of the Royal Society of Literature[*][[Fellow of the Royal Society of Literature (award of the Royal Society of Literature)|​]]
Ehrenbürger der Stadt Wien[*][[Ehrenbürger der Stadt Wien (title of honor conferred by the city of Vienna, Austria; highest decoration of the city of Vienna)|​]]
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung[*]
Companion of Honour[*][[Companion of Honour (award in the Order of the Companions of Honour)|​]][4]
Medlicott Medal[*][[Medlicott Medal (British award for historians)|​]][5]  Modificați la Wikidata

Eric John Hobsbawm (n. , Alexandria, Egipt – d. , Londra, Anglia, Regatul Unit) a fost un istoric britanic specializat în marxism, în istoria secolului al XIX-lea și concepte precum capitalism industrial, socialism și naționalism.

Distins specialist al istoriei secolului al XIX-lea, Hobsbawm și-a câștigat notorietatea mondială în special datorită trilogiei consacrate „lungului secol al XIX-lea” (de la Revoluția franceză la Primul Război Mondial; formula și conceptul de „secol lung”, astăzi folosite frecvent în discursul istoric de pe toate meridianele, au fost introduse de Hobsbawm prin această trilogie),

 • The Age of Revolution: Europe 1789-1848 (în română, Era/Epoca revoluției, Europa 1789-1848),
 • The Age of Capital: 1848-1875 (în română, Era/Epoca capitalului, 1848-1875) și
 • The Age of Empire: 1875-1914 (în română, Era/Epoca imperiului, 1875-1914).

Intelectual implicat politic, Hobsbawm a aderat în 1936 la Partidul comunist al Marii Britanii și a colaborat la revista Marxism Today până în 1991. Nucleul central al cercetărilor lui Hobsbawm este constituit de probleme precum națiunea și naționalismul în Europa secolelor XIX și XX, precum și inventarea tradițiilor de către națiuni.

Născut la Alexandria din părinți evrei, Hobsbawm a crescut la Viena (1920), apoi la Berlin (1931-1933) unde familia sa a trăit primele persecuții antisemite. S-a mutat la Londra în 1933 și a studiat la St. Marylebone Grammar School și la King's College din Cambridge, unde a obținut doctoratul în Istorie. În 1936 a aderat la partidul comunist englez. A predat istoria la Birkbeck College al universității din Londra începând cu 1947. În 1976 a devenit membru al British Academy. În anii '80 a colaborat la revista Marxism Today și a susținut proiectele de modernizare ale Labour Party al lui Neil Kinnock.

Angajament politic

[modificare | modificare sursă]

Eric Hobsbawm a aderat la un grup de tineri socialiști în 1931 și la partidul comunist în 1936. A fost membru al Grupului de Istorici ai Partidului Comunist din 1946 până în 1956. Invadarea Ungariei de către sovietici în 1956 marchează sfârșitul acestui grup și îi determină pe majoritatea membrilor să părăsească partidul comunist britanic. Hobsbawm este singurul care rămâne în partid, ajungând să justifice în epocă, „cu inima grea”, intervenția sovietică[16]. Revenind în 2007 asupra acestei perioade, istoricul spune că nu își făcea iluzii în privința regimului sovietic, dar că se simțea legat ca printr-un cordon ombilical de speranța unei revoluții mondiale[17].

Munca de cercetare

[modificare | modificare sursă]

Eric Hobsbawm s-a ocupat de diverse subiecte de-a lungul carierei de istoric. Lucrând în perspectivă marxistă, a făcut o analiză precisă a „revoluției duale” (adică a simultaneității revoluției politice în Franța și economice în Anglia) și a efectelor acestor evenimente istorice asupra tendințelor predominante care conduc la actualul capitalism liberal.

Eric Hobsbawm a fost interesat de asemenea de problema banditismului, pe care îl prezintă ca pe un fenomen dependent de contextul social și istoric. El se opune astfel credinței conform căreia nelegiuiții apar în societate în mod spontan și imprevizibil. În sfârșit, Hobsbawm a publicat numeroase eseuri pe subiecte mergând de la barbaria modernă la problemele mișcărilor muncitorești, trecând prin eternul conflict dintre anarhism și comunism.

În afara scrierilor de istorie, Hobsbawm a scris despre jazz, mai întâi în New Statesman sub pseudonimul Francis Newton – ales ca omagiu unui trompetist care o acompania pe Billie Holiday[18] – apoi în câteva eeuri.

Receptarea operei

[modificare | modificare sursă]

Eric Hobsbawm a fost descris în 2002 de către istoricul David Caute ca „probabil cel mai mare istoric în viață - nu numai în Regatul Unit, ci în lume”[19]. James Joll a scris în 2003 în The New York Review of Books că „trilogia lui Eric Hobsbawm pe secolul XIX este una dintre cele mai mari opere de istorie din ultimele decenii”[20]. Tony Judt, director al Erich Maria Remarque Institute al New York University estimează că „Hobsbawm nu posedă doar mai multe cunoștințe decât alți istorici, ci și scrie mai bine decât ei”[21].

În 2003 a primit Premiul Balzan pentru istorie europeană de la 1900 în special „pentru strălucita sa analiză a dureroasei istorii a Europei secolului XX și pentru abilitatea sa de a împleti profunzimea analizelor istorice cu un mare talent literar”[22].

Susținerea acordată de Eric Hobsbawm regimurilor comuniste, inclusiv după zdrobirea insurecției de la Budapesta și a Primăverii de la Praga, a suscitat numeroase critici. Oliver Kamm, editorialist la The Times, consideră că Hobsbawm nu a pierdut nici măcar o ocazie de a justifica ideologia staliniană și de a ascunde realitatea regimurilor comuniste[23]. Tot în Times, jurnalistul Michael Gove îl califică de apologet al totalitarismului[24].

Universitarul american Bradford DeLong, criticând The Age of Extremes, consideră că viziunea cărții este deformată de angajamentul marxist al autorului: „Pe planeta Hobsbawm, căderea Uniunii Sovietice a fost un dezastru, iar revoluțiile de la 1989 înfrângeri pentru umanitate. Pe planeta Hobsbawm, Stalin năzuia la democrație, multipartidism și la economie mixtă în Europa de est, și nu a revenit asupra ideii decât după ce Statele Unite au declanșat Războiul rece[25]. Stéphane Courtois critică și el parti pris-ul ideologic din The Age of Extremes[26].

Listă parțială de publicații

[modificare | modificare sursă]
Carte Data primei apariții Editura ISBN Note online
Labour's Turning Point: Extracts from Contemporary Sources 1948 Lawrence & Wishart ISBN 0-9017-5965-1
Primitive Rebels: Studies in Archaic Forms of Social Movement in the 19th and 20th Centuries 1959, 1963, 1971 Manchester University Press ISBN 0-7190-0493-4 in the US: Social Bandits and Primitive Rebels, Free Press, 1960 [27][28]
The Age of Revolution: Europe 1789-1848 1962 Abacus (UK)
Vintage Books (U.S.)
ISBN 0-679-77253-7
Labouring Men: studies in the history of labour 1964 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-2977-6402-0 [28]
Pre-Capitalist Economic Formations 1965 Lawrence & Wishart ISBN 0-7178-0165-9 editor; essays by Karl Marx
Industry and Empire: From 1750 to the Present Day 1968 Pelican ISBN 0-1401-3749-1
Bandits 1969 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-3947-4850-6 Les Bandits Arhivat în , la Wayback Machine., carte online în franceză
Captain Swing 1969 Lawrence & Wishart ISBN 0-8531-5175-X with George Rudé
Revolutionaries: Contemporary Essays 1973 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-2977-6549-3
The Age of Capital: 1848-1875 1975 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-2977-6992-8 [28]
Italian Road to Socialism: An Interview by Eric Hobsbawm with Giorgio Napolitano 1977 Lawrence Hill and Co ISBN 0-8820-8082-2
The History of Marxism: Marxism in Marx's day, Vol. 1 1982 Harvester Press ISBN 0-2533-2812-8 editor
The Invention of Tradition 1983 Cambridge University Press ISBN 0-521-43773-3 editor, with Terence Ranger [28]
Worlds of Labour: further studies in the history of labour 1984 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-2977-8509-5 in the US as Workers: Worlds of Labor, Pantheon, 1984 [28]
The Age of Empire: 1875-1914 1987 Weidenfeld & Nicolson (First Edition) ISBN 0-521-43773-3 [28]
Politics for a Rational Left: political writing, 1977-1988 1989 Verso ISBN 0-8609-1958-7
The Jazz Scene 1989 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-2977-9568-6 as Francis Newton
Echoes of the Marseillaise: two centuries look back on the French Revolution 1990 Verso ISBN 0-8609-1937-4
Nations and Nationalism Since 1780: programme, myth, reality 1991 Cambridge University Press ISBN 0-521-43961-2 [28]
The Age of Extremes: the short twentieth century, 1914-1991 1994 Michael Joseph (UK)
Vintage Books (U.S.)
ISBN 0-679-73005-2 along with its three prequels: The Making of the Modern World, The Folio Society, London, 2005
Art and Power 1995 Hayward Gallery ISBN 0-500-23719-0 editor, with Dawn Ades, David Elliott, Boyd Whyte Iain and Tim Benton
On History 1997 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-349-11050-6 [28]
1968 Magnum Throughout the World 1998 Hazan ISBN 2-850-25588-2 editor, with Marc Weitzmann
Behind the Times: decline and fall of the twentieth-century avant-gardes 1998 Thames and Hudson ISBN 0-500-55031-X
Uncommon People: resistance, rebellion and jazz 1998 Weidenfeld & Nicolson ISBN 0-2978-1916-X
Karl Marx and Friedrich Engels, The Communist Manifesto: a modern edition 1998 Verso ISBN 1-859-84898-2 editor
The New Century: in Conversation with Antonio Polito 2000 Little, Brown ISBN 0-316-85429-8 in the US: On the Edge of the New Century, The New Press, 2001
Interesting Times: a twentieth-Century life 2002 Allen Lane ISBN 0-7139-9581-5 autobiography
Globalisation, Democracy and Terrorism 2007 Little, Brown ISBN 0-3160-2782-0 a part of it in the US: On Empire: America, war, and global supremacy, Pantheon, 2008
How to Change the World: Tales of Marx and Marxism 2011 Little, Brown ISBN 1-4087-0287-8 Marx's "indelible mark on the century." [29]
 1. ^ https://web.archive.org/web/20200705005943/https://www.lrb.co.uk/the-paper/v41/n08/susan-pedersen/i-want-to-love-it  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c Eric Hobsbawm: A Life in History[*][[Eric Hobsbawm: A Life in History |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 3. ^ http://geschichte.univie.ac.at/en/persons/eric-j-hobsbawm-prof-dr  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://elpais.com/cultura/2012/10/01/actualidad/1349086514_771066.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ https://www.history.org.uk/aboutus/resource/8702/the-medlicott-medal  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b c d „Eric Hobsbawm”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 7. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 8. ^ a b c d Eric Hobsbawm, SNAC, accesat în  
 9. ^ a b Eric John Ernest Hobsbawm, Brockhaus Enzyklopädie 
 10. ^ „Eric Hobsbawm”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 11. ^ a b www.accademiadellescienze.it, accesat în  
 12. ^ a b Eric Hobsbawm dies, aged 95 (în engleză), The Guardian, accesat în  
 13. ^ https://www.bbc.com/news/uk-19786929  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 14. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 15. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 16. ^ În Daily Worker din 9 noiembrie 1956, Hobsbawm scrie: "Whilst approving, with a heavy heart, of what is now happening in Hungary, we should therefore also say frankly that we think the USSR should withdraw its troops from the country as soon as this is possible."
 17. ^ "Hobsbawm says he was under no illusions about the Soviet regime but felt tied by an unbreakable umbilical cord to the hope of world revolution" în John Crace, "Living History" Arhivat în , la Wayback Machine., BBK magazine, numărul 22, 2007.
 18. ^ Michel Naepels, "Jazzbandits", L'Homme, 158-159, Jazz et anthropologie, 2001.
 19. ^ David Caute, "Great helmsman or mad wrecker", The Spectator, 19 octombrie 2002.
 20. ^ James Joll, "The Last Romantic", The New York Review of Books, vol. 50, no. 18, 20 nov. 2003.
 21. ^ În "Eric Hobsbawm Speaks on His New Memoir" Arhivat în , la Wayback Machine., UCLA International Institute, 2004.
 22. ^ Eric Hobsbawm pe siteul International Balzan Prize Foundation
 23. ^ "It takes an intellectual to find excuses for Stalinism", The Times, 23 iulie 2004
 24. ^ "When you're in a hole, don't dig any new ones", The Times, 27 octombrie 2008
 25. ^ Planet Hobsbawm, articol din 1995, republicat în 2007 pe situl lui Bradford DeLong
 26. ^ Stéphane Courtois, Du passé faisons table rase ! Histoire et mémoire du communisme en Europe, Paris: Robert Laffont, 2002, p. 92-94
 27. ^ Primitive rebels; studies in archaic forms of social movement in the 19th and 20th centuries
 28. ^ a b c d e f g h Encyclopedia of historians and historical writing, Volume 14, Issue 1 page 547 by Kelly Boyd
 29. ^ Eagleton, Terry (), Indomitable (în engleză), 33 (05), London Review of Books, ISSN 0260-9592 
 • în franceză
  • Philippe Minard, « Eric J. Hobsbawm, un parcours d’historien dans le siècle », Revue d’histoire moderne et contemporaine, n° 53-4bis 2006/5, p. 5-12. Acest număr special disponibil online conține mai multe articole scrise de Hobsbawm, precum și articole dedicate lui Hobsbawm.
  • Frank Noulin, « E. J. Hobsbawm, Les Bandits », Cahiers d'histoire. Revue d'histoire critique, 109 | 2009. recenzie accesibilă online
  • Recenzia cărții Rébellions. La résistance des gens ordinaires (2010) în: "Monde(s) du XXIe siècle" Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]