Penguin Group

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Penguin Group
Fondată30 iulie 1935; acum 88 ani, 8 luni și 11 zile (1935-07-30)
(ca Penguin Books)
Fondator(i)
[1]
ȚaraRegatul Unit
Sediu20 Vauxhall Bridge Rd
ProduseCărți
Venit 1,05 miliarde de £ (2010)
ProprietarBertelsmann
Companie părintePenguin Random House
Prezență online
penguin.co.uk

Penguin Group este o editură comercială de carte care face parte din grupul Penguin Random House, care este deținută de conglomeratul media german Bertelsmann. Noua companie a fost creată printr-o fuziune care a fost finalizată pe 1 iulie 2013, în care Bertelsmann a deținut inițial 53% din joint-venture și Pearson PLC controlând inițial restul de 47%.[2] Din 18 decembrie 2019, compania este deținută în întregime de Bertelsmann.[3]

Penguin Books are sediul în City of Westminster, Londra.[4][5]

Divizia sa britanică este Penguin Books Ltd. Alte divizii separate sunt localizate în Statele Unite ale Americii, Irlanda, Noua Zeelandă, India, Australia, Canada, China, Brazilia și Africa de Sud.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Editura Penguin Books Ltd. (fondată în 1935) din Marea Britanie a fost cumpărată de Pearson Longman în 1970.

Penguin Group (USA) Inc. a fost format în 1996, ca urmare al fuziunii între Penguin Books USA și Putnam Berkley Grup. Compania nou formată a fost numită inițial Penguin Putnam Inc., dar în 2003 și-a schimbat numele în Penguin Group (USA) Inc. pentru a reflecta gruparea tuturor companiilor Penguin din întreaga lume sub umbrela propriei divizii Penguin Group a companiei Pearson PLC.

Diferitele companii Penguin folosesc multe mărci editoriale, multe dintre ele fiind de fapt edituri de sine stătătoare.[6] Penguin Group (USA) Inc. operează, de asemenea, propriile sale birouri de înregistrări vocale, având încheiate contracte de realizare de cărți audio pentru mulți dintre autorii editurii. În 2011 comunitatea editorială on-line Book Counry a fost lansată ca o subsidiară a Penguin Group USA.[7]

În aprilie 2012, Departamentul de Justiție al SUA a depus o plângere, deschizând acțiunea Statele Unite ale Americii v. Apple Inc., în care companiile Apple, Penguin, și alte patru edituri majore au apărut în calitate de inculpate. Potrivit plângerii companiile au conspirat la stabilirea de prețuri fixe pentru e-book-uri și la slăbirea poziției pe piață a companiei Amazon.com, încălcând legislația antitrust.[8] În decembrie 2013 un judecător federal a decis că s-a încălcat legislația prin stabilirea acelei înțelegeri, iar Penguin și celelalte edituri au fost condamnate să plătească despăgubiri clienților care au plătit în plus pentru cărți, din cauza stabilirii unor prețuri fixe.[9]

În octombrie 2012 Pearson a intrat în discuții cu conglomeratul rival Bertelsmann cu privire la posibilitatea combinării grupurilor editoriale Penguin Group și Random House. Cele două edituri erau considerate două dintre cele șase mari edituri, înainte de fuziune,[10] care au devenit cele cinci mari edituri după finalizarea unirii. Uniunea Europeană a aprobat fuziunea Penguin Random House la data de 5 aprilie 2013; Pearson deține 47% din controlul noii companii.

Mărci[modificare | modificare sursă]

Printre mărcile Penguin Group sunt incluse următoarele:[11]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Company history”. Penguin Random House (în engleză). 
  2. ^ Sweney, Mark (). „Penguin and Random House merger to create biggest book publisher ever seen”. The Guardian. 
  3. ^ Spahr, Wolfgang (). „BMG Parent Bertelsmann to Acquire Full Stake in Penguin Random House”. Billboard. 
  4. ^ „26. What is Penguin Books Limited's company registration number?”. Penguin Books. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Maps”. City of Westminster. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Penguin Group (USA): About Us”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „What's the Penguin About?”. Bookcountry.com. Accesat în . 
  8. ^ Mui, Ylan Q. and Hayley Tsukayama (). „Justice Department sues Apple, publishers over e-book prices”. The Washington Post. Accesat în . 
  9. ^ Molina, Brett (). „E-book price fixing settlements rolling out”. USA Today. Accesat în . 
  10. ^ Edgecliffe, Andrew (). „Penguin and Random House in deal talks”. Financial Times. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  11. ^ „Penguin: Publishers/Imprints”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Avery – Publishers – Penguin Group (USA)”. Us.penguingroup.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „HPBooks – Publishers – Penguin Group (USA)”. Us.penguingroup.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Penguin Young Readers to Launch New Imprint Kokila”. Penguin Random House. Accesat în . 
  15. ^ „Awa Press | Penguin Books New Zealand”. Penguin.co.nz. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „The Penguin Press – Publishers – Penguin Group (USA)”. Us.penguingroup.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „TARCHERPERIGEE”. penguingroup. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]