Billie Holiday

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Billie Holiday
Lady Day
Billie Holiday Lady Day.jpg
Billie Holiday în 1949
Informații generale
Nume naștere Eleanora Fagan
Data și locul nașterii 7 aprilie 1915
Philadelphia, Pennsylvania
Data și locul decesului 17 iulie 1959
Baltimore, Maryland
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Gen muzical jazz
Ocupație compozitor, interpret
Tipul de voce Alto
Instrument(e) vocal
Ani de activitate 1933-1959
Case de discuri Columbia Records
Commodore Records
Decca Records
Verve Records
Interpretare cu Ella Fitzgerald
Sarah Vaughan
Soț/soție Joe Guy[*]
Părinți Clarence Holiday[*]
Website Billie Holiday Official Site

Billie Holiday (n. 7 aprilie 1915, Philadelphia – d. 17 iulie 1959), cunoscută și sub numele de Lady Day, a fost dintre cele mai mari nume ale jazzului, alături de Sarah Vaughan și Ella Fitzgerald.

Biografia[modificare | modificare sursă]

Pe când avea 3 ani, părinții ei divorțează, rămânând în grija mamei și a rudelor. La începutul anilor '30 se mută la New York și se va prostitua alături de mama sa. Stabilită în cartierul Harlem, Holiday începe să cânte în diverse cluburi.

În jurul anului 1932 a fost “descoperită” de către John Hammond la un club ce se numea Monette’s. Primul cântec înregistrat apare un an mai târziu – în 1933 - "My Mother's Son-In-Law". În această perioadă are primele succese ca dansatoare. Pe 23 noiembrie cântă la teatrul Apollo – după care primește critici favorabile. Mai târziu va lucra cu alte legende ale jazz-ului - Lester Young, Count Basie, sau Artie Shaw – fiind una din interpretele de culoare ce colaborează cu muzicieni albi. Cu toate acestea – încă era nevoită să intre prin ușa din spate în fața spectatorilor. În jurul anilor '40 devine dependentă de heroină – ea recunoscând că fumează marijuana încă de la 13 ani. Consumul de droguri i-a afectat și vocea – și au făcut ca înregistrările să nu mai fie așa pline de viață – ca la început – ci mai pesimiste.

Impactul ei asupra altor artiști nu poate să nu fie luat în considerație. Chiar și după ce a murit, Billie Holiday a influențat cântărețe ca Janis Joplin sau Nina Simone. În anul 1972 Diana Ross a interpretat-o în filmul Lady Sings the Blue, realizat după autobiografia ei. În 1987 cei de la U2 lansează piesa “Angel of Harlem”, un tribut adus celei care a fost Billie Holliday. Viața ei personală era la fel de tumultoasă cum spunea și în cântece. În 1947 petrece 8 luni în spatele gratiilor pentru că deținea heroină. Cu toate că a fost foarte celebră și a plecat în multe turnee prin Europa și în toată lumea, după moarte averea ei era de 750 de dolari. Pe 17 iulie 1959, din cauza cirozei, se stinge din viață. Billie Holliday avea doar 44 de ani.

Cântece compuse de Holiday[modificare | modificare sursă]

Billie Holiday fotografiată de Carl Van Vechten, 1949

Fragmente audio[modificare | modificare sursă]

 • [[:Image:|Billie Holiday - Vocal 1st A section]]
  [[Image:|noicon]]
  Excerpt (15sec.) from Billie Holiday's April 20, 1939 recording of Lewis Allan's «Strange Fruit», containing her interpretation of the melody in the first A section
 • Probleme în ascultarea fișierului? Consultați pagina de ajutor.
 • [[:Image:|Billie Holiday - Vocal 2nd A section]]
  [[Image:|noicon]]
  Excerpt (15sec.) from Billie Holiday's April 20, 1939 recording of Lewis Allan's «Strange Fruit», containing her interpretation of the melody in the second A section
 • Probleme în ascultarea fișierului? Consultați pagina de ajutor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video