Epistola lui Pavel către efeseni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Epistola lui Pavel către Efeseni este a cincea dintre epistolele pauline în canonul Noului Testament. Conținutul teologic, limbajul și stilul folosit au dus la concluzia că autorul epistolei nu poate fi același cu cel al scrierilor pauline a căror autenticitate este în general acceptată. Exegeza catolică și evanghelică din secolul al XX-lea a datat scrisoarea între anii 80-90, așadar după moartea lui Pavel.[1] Exegeza evanghelicală din SUA insistă asupra opiniei că scrisoarea ar fi fost scrisă de Pavel însuși. Primul savant care a remarcat neconcordanțele teologice și stilistice între această epistolă și restul scrierilor pauline a fost Erasmus din Rotterdam, în anul 1519.

Autenticitate[modificare | modificare sursă]

Asupra autenticității epistolei nu există consens științific.[2][3] De exemplu în 1 Corinteni învierea este în trup, la revenirea lui Isus de la sfârșitul lumii.[2] În Efeseni viziunea asupra sfârșitului lumii este tocmai cea combătută în 1 Corinteni, și anume că credincioșii ar fi deja înviați cu Hristos și ar domni cu Hristos în locurile cerești.[2] Această contradicție îi face pe unii cercetători să creadă că Pavel a scris 1 Corinteni dar nu și Efeseni.[2]

Titlu[modificare | modificare sursă]

În majoritatea manuscriselor, scrisoarea e adresată "către sfinții care sunt în Efes și credincioșii în Cristos Isus", unele din cele mai vechi manuscrise nu conțin cuvintele "în Efes". În canonul lui Marcion e prezentă cu numele de "Epistola către laodiceeni"; nici Tertulian nu pare a o cunoaște sub titlul de "Efeseni" (vezi Adversus Marcionem 5.11.17, 5.17.1).

Structură[modificare | modificare sursă]

 1. Introducere (1)
  1. Salutare (1.1-2)
  2. Binecuvântare (1.3-14)
  3. Mulțumire (1.15-23)
 2. Expunere teologică (2-3)
 3. Instrucțiuni practice (4.-6.20)
 4. Încheiere (6.21-24)
  1. Recomandarea lui Tihic (6.21-22)
  2. Binecuvântare (6.23-24)

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Rudolf Schnackenburg, Der Brief an die Epheser. Evangelisch-Katholischer Kommentar zum Neuen Testament 10. Benziger, Düsseldorf, 1982; ed. a II-a 2003.
 2. ^ a b c d Bart Ehrman - The History of the Bible: The Making of the New Testament Canon The Teaching Company, Lecția nr. 4.
 3. ^ New Testament Letter Structure, from Catholic Resources by Felix Just, S.J.

Legături externe[modificare | modificare sursă]