Epistola lui Pavel către efeseni
Epistola către Efeseni[a] este a cincea dintre epistolele pauline, și a zecea în canonul Noului Testament.
Autenticitate
[modificare | modificare sursă]Potrivit tradiției, apostolul Pavel a scris scrisoarea în timp ce se afla în închisoare la Roma (în jurul anului 62 d.Hr.). Aceasta ar fi cam în același timp cu Epistola către Coloseni (cu care seamănă în multe puncte) și Epistola către Filemon. Cu toate acestea, mulți savanți critici au pus la îndoială paternitatea scrisorii și sugerează că ar fi putut fi scrisă între anii 80 și 100 d.Hr. Conform textului ei, scrisoarea a fost scrisă de Apostolul Pavel, o atribuție pe care creștinii o acceptau în mod tradițional. Conținutul teologic, limbajul și stilul folosit au dus la concluzia că autorul epistolei nu poate fi același cu cel al scrierilor pauline a căror autenticitate este în general acceptată. Exegeza catolică și evanghelică din secolul al XX-lea a datat scrisoarea între anii 80-90, așadar după moartea lui Pavel.[3] Exegeza evanghelicală din SUA insistă asupra opiniei că scrisoarea ar fi fost scrisă de Pavel însuși. Primul savant care a remarcat neconcordanțele teologice și stilistice între această epistolă și restul scrierilor pauline a fost Erasmus din Rotterdam, în anul 1519. Începând cu 1792, unii savanți au susținut că scrisoarea este de fapt Deutero-Pauline, ceea ce înseamnă că este Pseudoepigrafie scrisă în numele lui Pavel de un autor mai târziu puternic influențat de gândirea lui Pavel. Potrivit unei surse academice, scrisoarea a fost probabil scrisă „de un discipol loial pentru a rezuma învățătura lui Pavel și pentru a o aplica la o situație nouă la cincisprezece până la douăzeci și cinci de ani după moartea apostolului”.[4][5][6][7][8][9][10] Asupra autenticității epistolei nu există consens științific.[11][12] De exemplu în 1 Corinteni învierea este în trup, la revenirea lui Isus de la sfârșitul lumii.[11] În Efeseni viziunea asupra sfârșitului lumii este tocmai cea combătută în 1 Corinteni, și anume că credincioșii ar fi deja înviați cu Hristos și ar domni cu Hristos în locurile cerești.[11] Această contradicție îi face pe unii cercetători să creadă că Pavel a scris 1 Corinteni dar nu și Efeseni.[11]
Titlu
[modificare | modificare sursă]În majoritatea manuscriselor, scrisoarea e adresată "către sfinții care sunt în Efes și credincioșii în Cristos Isus", unele din cele mai vechi manuscrise nu conțin cuvintele "în Efes". În canonul lui Marcion e prezentă cu numele de "Epistola către laodiceeni"; nici Tertulian nu pare a o cunoaște sub titlul de "Efeseni" (vezi Adversus Marcionem 5.11.17, 5.17.1).
Teme
[modificare | modificare sursă]Potrivit cercetătorului Noului Testament Daniel Wallace, tema poate fi formulată pragmatic ca „Creștini, înțelegeți-vă unii cu alții! Mențineți practic unitatea pe care Hristos a realizat-o pozițional prin moartea sa."[13]
O altă temă majoră în Efeseni este păstrarea trupului lui Hristos (adică a Bisericii) curat și sfânt.
„Fiți, Așadar, fiți imitatori ai lui Dumnezeu ca niște copii preaiubiți și trăiți în dragoste, așa cum și Cristos ne-a iubit și S-a dat pe Sine pentru noi, ca un dar și ca o jertfă de o aromă plăcută lui Dumnezeu.”—Efeseni 5:1–2[14]>
În a doua parte a scrisorii, Efeseni 4:17–6:20, autorul oferă sfaturi practice despre cum să trăiești un stil de viață sfânt, curat și inspirat de Hristos.[15]
Structură
[modificare | modificare sursă]- Introducere (1)
- Salutare (1.1-2)
- Binecuvântare (1.3-14)
- Mulțumire (1.15-23)
- Expunere teologică (2-3)
- Instrucțiuni practice (4.-6.20)
- Încheiere (6.21-24)
- Recomandarea lui Tihic (6.21-22)
- Binecuvântare (6.23-24)
Note explicative
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ ESV Pew Bible. Wheaton, IL: Crossway. . p. 976. ISBN 978-1-4335-6343-0. Arhivat din original la .
- ^ „Abrevieri ale cărților biblice”. Logos Bible Software. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Rudolf Schnackenburg, Der Brief an die Epheser. Evangelisch-Katholischer Kommentar zum Neuen Testament 10. Benziger, Düsseldorf, 1982; ed. a II-a 2003.
- ^ Authenticity of Ephesians, Bible apologetics.
- ^ Hoehner, Harold. Ephesians: An Exegetical Commentary. Baker Academic, 2002. ISBN: 978-0-8010-2614-0
- ^ Ehrman, Bart D. (). The New Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings. New York: Oxford. pp. 381–84. ISBN 0-19-515462-2.
- ^ „Introduction”, NAB – Ephesians, USCCB, arhivat din original la , accesat în
- ^ Eroare la citare: Etichetă
<ref>
invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numitebarth
- ^ Perrin, Norman; Duling, Dennis C. (). The New Testament: An Introduction (ed. 2nd). New York: Harcourt Brace Jovanovich. pp. 218–22. ISBN 0-15-565726-7.
- ^ Brown, Raymond E. The churches the apostles left behind, Paulist Press, 1984. ISBN: 978-0-80912611-8.
- ^ a b c d Bart Ehrman - The History of the Bible: The Making of the New Testament Canon The Teaching Company, Lecția nr. 4.
- ^ New Testament Letter Structure, from Catholic Resources by Felix Just, S.J.
- ^ Wallace, Daniel B. "Ephesians:Introduction, Argument, and Outline." Bible.org, 1 January 2010
- ^ [[:s:Biblia/Vechiul_Testament/5:1–2/Capitolul_{{{3}}}|5:1–2 {{{3}}}:]]
- ^ „Bible passage: Ephesians 4 - New International Version”. Bible Gateway. Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Epistola catre Efeseni, 30 aprilie 2010, CrestinOrtodox.ro
|