Isus Sirach

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Caligrafie cu începutul Cărții Isus Sirach, Zürich, 1654.

Isus Sirach (în ebraică ספר בן סירא, Sefer ben Sira, în greacă Σοφία Σιραχ, „Înțelepciunea lui Sirach”, în latină Liber Ecclesiasticus, „Cartea Bisericească” - a nu se confunda cu Liber Ecclesiastes, „Cartea Ecleziastului”) este una din cărțile Vechiului Testament. Scrierea, cunoscută în tradiția rabinică sub numele de Sefer Ben Sira, a fost păstrată doar în traducerea greacă Septuaginta. Cartea este considerată canonică în Biserica Catolică și în Bisericile ortodoxe. Martin Luther a înlăturat-o din canonul Vechiului Testament, considerând-o apocrifă. Decizia lui Luther se reflectă în lipsa acestei cărți din edițiile protestante ale Bibliei (la fel ca și Cartea Înțelepciunii etc.).

Datare[modificare | modificare sursă]

Textul inițial a fost redactat în limba ebraică la începutul secolului al II-lea î.e.n. Un nepot al autorului inițial a realizat la sfârșitul secolului al II-lea î.e.n. în Egipt (probabil la Alexandria) traducerea textului în greacă.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Johannes Marböck, Das Buch Jesus Sirach, în: Christian Frevel (ed.): Einleitung in das Alte Testament, Stuttgart 2016, ISBN 978-3-17-030351-5, p. 502 și urm.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Rudolf Smend, Die Weisheit des Jesus Sirach (Înțelepciunea lui Isus Sirach), cu un glosar ebraic, Berlin, 1906.