Dumitru Postovan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alt deputat al RM cu același nume și prenume din aceeași legislatură, vedeți Dumitru Gh. Postovan.
Dumitru Postovan
Date personale
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
procuror Modificați la Wikidata
Primul Procuror General al Republicii Moldova
În funcție
1990 – 30 iulie 1998
Succedat deValeriu Catană

PremiiOrdinul Republicii ()
Partid politicFrontul Popular din Moldova

Dumitru Postovan (n. 19 septembrie 1949) este un jurist și politician moldovean. A făcut parte din Primul Parlament al Republicii Moldova și a fost unul dintre deputații care au semnat Declarația de independență.[1] În perioada 1990-1998 a ocupat funcția de procuror general al Republicii Moldova; a fost primul procuror general de după independență și singurul (cel puțin până în 2022) care și-a dus mandatul până la final.[2] În prezent (2022) este președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.[3]

La momentul obținerii mandatului de deputat (1990) era procuror-adjunct în Procuratura RSSM (raionul Criuleni).[4] Postovan deține licență de avocat din 2006.[2] Este doctor în drept și conferențiar universitar la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.[5]

A fost decorat cu Ordinul Republicii în 2012 ca semnatar al Declarației de independență[1] și cu titlul onorific „Om Emerit” în 2018 ca președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „privind conferirea „Ordinului Republicii" unor deputați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a douăsprezecea”. . Accesat în . 
  2. ^ a b Calmîș, Daniela; Zaharescu, Natalia; Moșneag, Victor (). „Toți procurorii generali: Averi, ocupații și (unele) secrete”. Ziarul de gardă. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Lista arbitrilor”. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Accesat în . 
  4. ^ „Cine au fost și ce fac deputații primului Parlament din R. Moldova (1990-1994)?”. VIP Magazin (30). octombrie 2006. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Popas aniversar. Dumitru Postovan, doctor în drept, conferențiar universitar, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere", președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ex-Procuror General al Republicii Moldova” (PDF). Revista Națională de Drept (4-6 (210-212)). . ISSN 1811-0770. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ „privind conferirea de distincții de stat”. . Accesat în . 


Predecesor:
Procuror general al Republicii Moldova
1990 – 1998
Succesor:
Valeriu Catană