Dumitru Moțpan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dumitru Moțpan
Date personale
Născut (78 de ani)
Seliște, raionul Nisporeni,
RSS Moldovenească, URSS
Naționalitate  Republica Moldova
Cetățenie Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Al 3-lea Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
În funcție
5 martie 1997 – 23 aprilie 1998
Precedat de Petru Lucinschi
Succedat de Dumitru Diacov
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
1990 – ?

Premii Ordinul Republicii ()
Medalia „Meritul Civic” ()
Partid politic Partidul Agrar din Moldova
Profesie Agronom

Dumitru Moțpan (în rusă Думитру Моцпан; n. 3 mai 1940, satul Seliște, raionul Nisporeni) este un politician moldovean, care a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 5 martie 1997 - 23 aprilie 1998. A fost membru al Parlamentului Republicii Moldova în anii 1990.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dumitru Moțpan s-a născut la data de 3 mai 1940 în satul Seliște (raionul Nisporeni). A absolvit Școala tehnică de electrificare și mecanizare a agriculturii din orașul Soroca și apoi Școala Superioară de Partid din Odessa. Până în anul 1991, a fost membru al PCUS.

A lucrat ca inginer mecanic, apoi timp de câțiva ani ca președinte de colhoz și apoi în organele locale de partid. Între anii 1990-1998 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

La baza constituirii Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM) a stat clubul parlamentar "Viața Satului", ce număra 60 de deputați și fusese înființat în aprilie 1990. Constituirea Partidului Democrat Agrar din Moldova a avut loc la data de 19 octombrie 1991 când Congresul a aprobat Programul și Statutul și l-a ales pe deputatul Dumitru Moțpan în calitate de președinte al partidului nou-creat.

Parlamentarii Partidului Democrat Agrar din Moldova i-au acuzat pe deputații Frontului Popular din Moldova (FPM) de incompetență, cerând și obținând declanșarea de alegeri parlamentare anticipate.

La alegerile legislative anticipate din 27 februarie 1994, PDAM a cunoscut un aflux masiv de aderenți, fapt care a influențat succesul pe care l-a obținut acest partid în urma competiției electorale. A obținut 43,18% din numărul total de voturi și 54 din cele 104 mandate de parlamentar. Astfel, PDAM și-a adjudecat funcția de președinte al Parlamentului (Petru Lucinschi), două funcții de vicepreședinte și președinția la 8 din cele 10 comisii parlamentare. Dumitru Moțpn, liderul partidului, a fost ales ca vicepreședinte al Parlamentului (1994-1997).

În aprilie 1995, președintele Mircea Snegur a venit cu o inițiativă legislativă privind modificarea denumirea limbii oficiale a statului cu denumirea de "limba română", care a provocat o reacție ostilă din partea majorității parlamentare a PDAM. Ca urmare, Mircea Snegur a părăsit Partidul Democrat Agrar din Moldova și împreună cu el, s-a desprins o grupare din 10 deputați, în frunte cu Nicolae Andronic, vicepreședinte al Parlamentului.

La alagerile prezidențiale din noiembrie 1996, reprezentantul PDAM, premierul Andrei Sangheli, a obținut doar 9,47% din voturi, fiind abia pe locul IV. Această înfrângere a dus la căderea guvernului Sangheli, precum și la desprinderea unei grupări de deputați agrarieni, condusă de Dumitru Diacov, vicepreședinte al Parlamentului.

Dumitru Moțpan a deținut funcția de președinte al Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM) din anul 1991. După alegerea lui Petru Lucinschi ca președinte al Republicii Moldova, Moțpan a candidat pentru postul lăsat vacant de Lucinschi, dar nu a obținut necesarul de 53 voturi.

Totuși, la data de 6 martie 1997, a fost ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu 55 voturi dintr-un număr de 101.

Ca urmare a pierderilor suferite, Partidul Democrat Agrar din Moldova a intrat foarte slăbit în alegerile parlamentare din martie 1998, pierzând o parte importantă din membrii săi și o parte din electorat. A obținut doar 3,63% dintre voturi și nu a mai intrat în Parlament. La alegerile parlamentare din februarie 2002, PDAM obține 5,02% din voturi, dar nici de această dată nu intră în Parlament.

Distincții și decorații[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Petru Lucinschi
Președintele Parlamentului
Republicii Moldova

5 martie 199723 aprilie 1998

Succesor:
Dumitru Diacov