Sari la conținut

Design vestimentar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paul Signac, 1885 - 1886
Deux stylistes, Rue du Caire

Designul vestimentar este una din artele aplicate special dedicate designului hainelor și accesorilor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Charles Frederick Worth[modificare | modificare sursă]

Primul designer vestimentar, care nu a fost doar un simplu croitor de haine ci creatorul conceptului și al noțiunii de couturier a fost, fără îndoială, Charles F. Worth (1826 - 1895), un englez care a prosperat în Paris, fiind considerat Le Père (Parintele) de (al) Haute Couture.

Înainte ca acest negustor de haine (în engleză, draper) să-și fi creat propria sa maison couture (casă de modă) în Paris, designul și realizarea concretă a îmbrăcămintei era creația unui număr mare de croitorese anonime, iar așa-zisa modă era copiată după hainele purtate la casele regale.

Succesul incontestabil al lui Worth s-a bazat pe puterea de convingere a acestuia care știa să impună clienților săi ce să poarte, în loc de a asculta și executa ceea ce aceștia doreau sau ar fi dorit să poarte. Datorită succesului său de neegalat până la idea sa revoluționară, clienții săi erau în situația nu numai de a purta haine deosebite de cele obișnuite, realizate la House of Worth, dar și de a fi mândri de a purta haine având o anume marcă specifică.

De fapt, House of Worth a avut o existență incredibil de lungă în lumea din ce în ce mai aglomerată și mai competitivă a haute couture, existând mult după moartea fondatorului acesteia din 1895 și ieșind din arena designului vestimentar doar în 1952, când a fost închisă de stră-stră-nepotul lui Charles Frederick Worth.

Paul Poiret[modificare | modificare sursă]

Creații de modă ale anului 1915 de Poiret și Lanvin din Le Bon Ton.
Haină de seară, Paul Poiret

Paul Poiret, fostul ucenic al lui Worth, pentru care a repurtat niște succese majore în moda timpului, și-a deschis propria sa casă de mode în 1904, fiind unul dintre acei remarcabili designeri vestimentari care a știut să armonizeze stilurile Art Nouveau și Aestheic Dress cu moda Paris-ului și cu cerințele clienților săi. Creațiile sale timpuri, realizate în maniera Art Deco, alături de invențiile sale în domeniul lingeriei feminine intime au fost puternic și rapid îmbrățișate de toate femeile, pentru că erau realizarea practică a ceea ce Poiret teoretizase, eliberarea trupului femeii de constrângeri.

După deschizătorii de drumuri, Worth și Poiret, apariția unor couturieri ca Jean Patou, Madeleine Vionnet, Mariano Fortuny, Jeanne Lanvin, Coco Chanel, Main Rousseau Bocher, Elsa Schiaparelli, Cristóbal Balenciaga și Christian Dior a făcut parte din dezvoltarea normală a perioadei "clasice" a designului vestimentar.

Creatori de modă și designeri vestimentari[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hawes, Elizabeth (1938), Fashion is Spinach, Random House
  • Steele, Valerie (1988), Paris Fashion: A Cultural History, Oxford University Press, ISBN 0195044657
  • DeJean, Joan (2005), The Essence of Style: How the French Invented High Fashion, Fine Food, Chic Cafes, Style, Sophistication, and Glamour, The Free Press, ISBN 978-0-7432-6413-6

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Design vestimentar
Design
Proiectare · Industrie · Concept design · Designer · Produs · Producție de serie · Arts and Crafts · Les Nabis · Plakatstil · Bauhaus · Art Nouveau · Art Deco · Raționalism · Minimalism ·
Comunicații vizuale · Ergonomie · Statica · Marketing · Grafică · Publicitate · Economie · Architectură · Arte vizuale
Afișe ·Albume muzicale · Ambalaje · Automobile · Expoziții · Grafică · Interfețe · Jocuri · Modă · Mobilier · Urbanistică · Web design ·