Antropocen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Antropocen este un nume informal care descrie actuala eră geologică și care subliniază efectul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global.

Termenul a fost folosit prima dată de ecologistul Eugene F. Stoermer și a fost popularizat de către Paul Crutzen, câștigător al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1995. Până în prezent,[Când?] termenul nu a fost acceptat în nomenclatura oficială din geologie.

Antropocenul nu a început la o data precisă, dar bazându-ne pe datele atmosferice existente, se poate considera că a început odată cu Revoluția Industrială (la sfârșitul secolului al 18-lea). Unii cercetători[cine?] leagă termenul de antropocen de evenimente anterioare, cum ar fi răspândirea agriculturii și revoluția neolitică – aproximativ acum 12 000 de ani. Efectul omului asupra exploatării pământului, asupra ecosistemelor, biodiversității și extincției anumitor specii este un subiect foarte controversat. Unii cercetători sunt de părere că influența omului a schimbat semnificativ, sau chiar a oprit creșterea biodiversității.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]