Bosfor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Strâmtoarea Bosfor)
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol priveste strâmtoarea purtând acest nume; Bosfor este și o universitate în Turcia, pe când Bosforul cimerian reprezenta statul antic elen.
Bosfor - fotografie făcută de la Staţia Spaţială Internaţională în aprilie 2004

Bosfor (greaca veche: Βόσπορος, din cuvintele elene: βοῦς, boũs‚ vită, bou și gπόρος, póros ‚ drum; turcă: Boğaz ‚gură‘, respectiv Karadeniz Boğazı pentru ‚Gura Mării Negre‘; cunoscută și ca ‚Strâmtoarea Istanbul‘) este o strâmtoare între Europa și Asia, care leagă Marea Neagră cu Marea Marmara. Pe ambele părți se află orașul Istanbul. Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lățime maximă de 3 700 metri la intrarea nordică, o lățime minimă de 700 metri între Kandilli și Așiyan și una de 750 metri între Anadoluhisarı și Rumelihisarı. Adâncimea apei variază între 36 și 124 de metri.

Bosfor alcătuiește granița dintre Rumelia, partea europeană a Turciei și Anatolia partea asiatică. Aceasta este cea mai îngustă strâmtoare maritimă folosită pentru navigarea internațională. Ea leagă Marea Neagră cu Marea Marmara (care este legată de Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele și, prin intermediul acesteia la Marea Mediterană).

Transport[modificare | modificare sursă]

Prin Bosfor trec anual 55.000 de nave[1]. Dintre aceste nave, 30% (adică aproximativ 10.000) sunt cele care transportă țiței, în jur de 155 de milioane de tone de țiței[1]. Acest lucru face ca pericolul unei catastrofe de mediu să fie foarte mare[1]. Turcia dorește ca pe viitor să se renunțe complet la transportul de petrol prin Strâmtoarea Bosfor[1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Binali Yildirim, ministrul turc al Transporturilor: Prin Strâmtoarea Bosfor nu va mai trece petrol, 23 februarie 2011, Ovidiu Marincea, Elena Dumitru, adevarul.ro, accesat la 30 iulie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]