Australopithecus afarensis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hadar, Ethiopia ; Australopithecus afarensis 1974 discovery map.png


Australopithecus afarensis ("Lucy")
Lucy Mexico.jpg
Poza scheletului Lucy la Museo Nacional de Antropología din Mexico City
Stare de conservare
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Primates
Familie: Hominidae
Subfamilie: Homininae
Gen: Australopithecus
Specie: A. afarensis
Nume binomial
Australopithecus afarensis
Johanson și White, 1978
Lucy (Frankfurt am Main)

Australopitecus afarensis a existat în perioada cuprinsă între acum 3,9 și 3 milioane de ani. Australopitecus afarensis aveau o față de maimuță cu fruntea teșită, o formațiune osoasă deasupra ochilor, un nas turtit și nu aveau bărbie. Indivizii speciei aveau maxilare proeminente cu molari mari.
Capacitatea craniană varia de la aproximativ 375 până la 500 cm3. Craniul se aseamănă cu cel al cimpanzeului, excepție făcând dinții mai apropiați de cei ai omului. Dinții canini sunt mult mai mici decât cei ai maimuțelor moderne, însă mai mari și mai ascuțiți decât cei ai hominizilor, iar forma maxilarului se situează între forma dreptunghiulară și forma parabolică la hominizi. Totuși, osatura pelvisului și a picioarelor este mult mai apropiată de cea a omului actual. Această observație nu lasă nici o îndoială asupra faptului că aceste australopithecine erau bipede (deși adaptate mai degrabă la mers decât la alergat). Osatura lor arată că, din punct de vedere fizic erau foarte puternice. Femelele erau considerabil mai scunde decât masculii, fapt cunoscut sub denumirea de dimorfism sexual. Înălțimea varia între aproximativ 107 cm și 152 cm.

Descoperiri[modificare | modificare sursă]

Lucy[modificare | modificare sursă]

Squelette_de_Lucy

Descoperit de D. Johanson în 1974, la Hadar, Etiopia. Perioada estimată: aproximativ acum 3,2 milioane de ani. “Lucy” era o femelă adultă, în jur de 25 de ani. Cam 40% din schelet a fost găsit, pelvisul, femurul (osul coapsei) și osul tibial, toate demonstrând mersul biped. Măsura cam 107 cm (mică pentru specia ei) și cântărea în jur de 28 de kg.

Laetoli[modificare | modificare sursă]

„amprente ale piciorului”, A. afarensis ?

Descoperit în 1976, la Laetoli, în Tanzania. Perioada apreciată este de aproximativ acum 3,7 milioane de ani. Urmele constau din amprente fosilizate ale labei piciorului, provenind de la doi sau trei hominizi bipezi. Mărimea acestora și lungimea indică faptul că ei aveau cam 140 cm, respectiv 120 cm în înălțime. Mulți oameni de știință susțin că urmele labei piciorului sunt efectiv identice cu acelea ale hominizilor evoluați, în timp ce alții susțin că degetele mari se îndepărtează ușor (ca la maimuțe) și că degetele sunt mai mari decât la hominizi, însă mai scurte decât la maimuțe. S-a făcut o tentativă de atribuire a amprentelor la A. afarensis, fiindcă nu se cunoaște altă specie hominidă din acel timp.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Ardi (Ardipithecus ramidus)

Legături externe[modificare | modificare sursă]