Cselav Miłosz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Czesław Miłosz ([ˈt͡ʂɛswafˈmiwɔʂ] (n. 30 iunie 1911, Szetejnie, Lituania – d. 14 august 2004, Cracovia, Polonia) a fost un poet polonez, autor de proză și translator de origine lituaniană. "The World" este o colectie de 20 poeme "naive". După ce a fost persoana însărcinată cu monitorizarea culturii în Republica Poloneză (1945–1951), a dezertat în vest în 1951 și cartea sa de nonfictiune Minte captiva (1953) este o carte clasică ce promova anti-stalinismul. Din 1961 până în 1998 a fost profesor de Limbi și Literaturi slave la Universitatea din California, mai exact în Berkeley. Miłosz a devenit mai târziu cetățean american și a fost recompensat cu în 1978 cu Premiul Internațional Neustadt, pentru Literatură și în 1980 cu Premiul Nobel pentru literatură.

Czesław Miłosz 1998

Czesław Miłosz s-a născut pe 30 iunie 1911 în satul Szetejnie (lituaniană: Šeteniai), Kaunas Governorate, Imperiul Tarist (acum districtul Kėdainiai, judetul Kaunas, Lituania) la granita dintre doua regiuni istorice lituaniene: Samogitia si Aukštaitija in centrul Lituaniei. Ca fiu al lui Aleksandru Miłosz (d.1959), un inginer civil si al lui Veronica, nascuta Kunat (d.1945), urmas al unei familii nobile Siručiai, Miłosz vorbea fluent limbile: poloneza,lituaniana, rusa, engleza si franceza.[8] Fratele sau, Andrzej Miłosz (1917–2002), un jurnalist polonez, translator de literatura si subtitrari de filme in limba poloneza, a fost un producator de filme documentare care a creat primele filme documentare despre fratele sau.

Miłosz a fost crescut in spiritul religiei catolice in mediul rural din Lituania si si-a accentuat identitatea alaturi de multi-etnicul Mare duce al Lituaniei,el a refuzat sa se identifice categoric ca polonez sau lituanian.Spunea despre sine:"Eu sunt un lituanian caruia nu i-a fost dat sa fie un lituanian."[10] si "Familia mea in secolul al XVI-lea deja vorbea poloneza, exact atat cate familii din Finlanda vorbeau suedeza si cele din Irlanda engleza, deci eu sunt un poet polonez,nu lituanian. Dar peisajele si poate spiritul Lituaniei nu m-au abandonat niciodata"[11] Miłosz si-a oficializat copilaria lituaniana in romanul scris in 1955 Valea Issa si in memoriul din 1959 Native Realm.

In tinerete Miłosz a ajuns sa adopte, asa cum a si spus, o "spozitie mai degraba stiintifica ateista", desi mai tarziu a juns sa se intoarca la credinta catolica.[13] Dupa absolvirea Gimnaziumului Sigismund Augustus in Vilnius, a studiat dreptul la Universitatea Stefan Batory si in 1931 a calatorit la Paris, unde a fost influentat de catre varul sau indepartat Oscar Milosz, un poet francez de descendenta lituaniana si belgiana. In 1931, a pus bazele grupului poetic Żagary alaturi de tineri poeti ca Jerzy Zagórski, Teodor Bujnicki, Aleksander Rymkiewicz, Jerzy Putrament si Józef Maśliński.[14] Primul volum de poezie al lui Miłosz a fost publicat in anul 1934. Dupa ce si-a primit diploma in drept in acel an, el a petrecut inca un an in Paris cu bursa. Dupa ce s-a intors a lucrat pe post de comentatorlat postul de Radio Wilno, dar a fost concediat, o actiune descrisa ca motivata de lipsa parerilor de stanga sau a opiniilor simpatizante cu Lituania.[10][15] Miłosz si-a scris toate poeziile,fictiunile si eseurile in limba poloneza si a tradus Psalmii Vechiului Testament in limba poloneza.

Viata in SUA

In 1960 Miłosz a emigrat in SUA si in 1970 a devenit cetatean american. In 1961 a inceput o cariera profesorala in literatura poloneza din Departamentul limbilor si literaturilor slave la Universitatea din California,in Berkeley. In 1978 a primit Premiul International Neustadt.S-a pensionat in acelasi an,dar a continuat sa predea in Berkeley. Atitudinea persoana a lui Miłosz despre locuitul in Berkeley este portretizata sensibil in poemul, "un munte magic," apartinand unei colectii de poeme intitulate Clopotei in iarna, publicat de Ecco Press (1985). Fiind crescut in climatul rece al Europei estice, Milosz a fost afectat in mod special de lipsa anotimpurilor din Berkeley. In 1980 Miłosz a primit Premiul Nobel pentru literatura. De cand lucrarile sale au fost interzise in Polonia de catre guvernul comunist,acesta a fost momentul în care un numar mare de polonezi au auzit de el.[citation needed] Cand regimul comunist a cazut, Miłosz a putut sa se intoarca in Polonia,la inceput pentru a vizita si mai tarziu sa locuiasca jumatate din timp in Cracovia. El si-a impartit timpul intre casa din Berkeley si apartamentul din Cracovia. In 1989, a primit Medalia Nationala a Artelor in SUA si un doctorat onorific de la Universitatea Harvard.

"Minte captiva" cartea lui Miłosz din 1953 este un studiu despre modul în care intelectualii se comporta sub un regim represiv. Miłosz a observat ca cei care au devenit dizidenti nu au fost neaparat cei cu cel mai mare potential intelectual, ci mai degraba cei cu cel mai slab stomac; mintile pot rationaliza orice, spunea el, dar stomacul nu poate duce atat de mult. In timpul Razboiului Rece cartea a fost adesea citata de catre comentatorii traditionalisti ca William F. Buckley, Jr., si a reprezentat o baza a cursurilor de stiinte si totalitarism. Într-un interviu din 1994, Miłosz vorbea despre dificultatea scrierii poeziei religioase intr-o lume in mare parte fost-religioasa. El a raportat o recenta conversatie cu compatriotul sau Papa Ioan Paul al II-lea; acesta din urma, comentam unele dintre operele lui Miłosz,in special Six Lectures in Verse, i-a spus: "Tu faci un pas inainte,un pas inapoi." Poetul a raspuns: "Sfinte Tata, cum poate cineva,in secolul al XX-lea,scrie poezie religioasa diferit?" Papa a zambit [16] Cativa ani mai tarziu, in 2000, Miłosz a dedicat o oda mai degraba simpla lui Ioan Paul al II-lea cu ocazia celei de-a 80-a aniversari a Papei.[17]

Moartea si mostenirea

Czesław Miłosz a murit in ziua de 14 august 2004, in casa sa din Cracovia la varsta de 93 ani. A fost ingropat in Biserica Romano-Catolica Skałka din Cracovia, ca unul dintre ultimii ce vor fi comemorati acolo[18]. Prima sa sotie, Janina (nascuta Dłuska), cu care s-a casatorit in 1944, a murit inaintea sa, in 1986. Au avut doi fii, Anthony (n. 1947) si John Peter (n. 1951). Ce-a de-a doua sotie a sa, Carol Thigpen, un istoric american, a murit in 2002.

Miłosz is honoured at Israel's Yad Vashem memorial to the Holocaust, as one of the "Righteous among the Nations". A poem by Miłosz appears on a Gdańsk memorial to protesting shipyard workers who had been killed by government security forces in 1970. His books and poems have been translated by many hands, including Jane Zielonko, Peter Dale Scott, Robert Pinsky and Robert Hass. In November 2011, Yale University hosted a conference on Miłosz's relationship with America.[19] The Beinecke Rare Book and Manuscript Library, which holds the Czesław Miłosz Papers,[20] also hosted an exhibition celebrating Miłosz's life and work, titled Exile as Destiny: Czeslaw Milosz and America. 2011 was deemed "The Milosz Year," which culminated in a large conference in Kraków (May 9–15, 2011).

Selected works[modificare | modificare sursă]

Poetry collections[modificare | modificare sursă]

Prose collections[modificare | modificare sursă]

 • 1953: Zniewolony umysł (The Captive Mind); Paris: Instytut Literacki
 • 1955: Zdobycie władzy (The Seizure of Power); Paris: Instytut Literacki
 • 1955: Dolina Issy (The Issa Valley); Paris: Instytut Literacki
 • 1959: Rodzinna Europa (Native Realm); Paris: Instytut Literacki
 • 1969: The History of Polish Literature; London-New York: MacMillan
 • 1969: Widzenia nad Zatoką San Francisco (A View of San Francisco Bay); Paris: Instytut Literacki
 • 1974: Prywatne obowiązki (Private Obligations); Paris: Instytut Literacki
 • 1976: Emperor of the Earth; Berkeley: University of California Press
 • 1977: Ziemia Ulro (The Land of Ulro); Paris: Instytut Literacki
 • 1979: Ogród Nauk (The Garden of Science); Paris: Instytut Literacki
 • 1981: Nobel Lecture; New York: Farrar, Strauss, Giroux
 • 1983: The Witness of Poetry; Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press
 • 1985: Zaczynając od moich ulic (Starting from My Streets); Paris: Instytut Literacki
 • 1986: A mi Európánkról (About our Europe); New York: Hill and Wang
 • 1989: Rok myśliwego (A year of the hunter); Paris: Instytut Literacki
 • 1992: Szukanie ojczyzny (In Search of a Homeland); Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
 • 1995: Metafizyczna pauza (The Metaphysical Pause); Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
 • 1996: Legendy nowoczesności (Modern Legends, War Essays); Kraków: Wydawnictwo Literackie
 • 1997: Zycie na wyspach (Life on Islands); Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
 • 1997: Piesek przydrożny (Roadside Dog); Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
 • 1997: Abecadło Milosza (Milosz's Alphabet); Kraków: Wydawnictwo Literackie
 • 1988: Inne Abecadło (A Further Alphabet); Kraków: Wydawnictwo Literackie
 • 1999: Wyprawa w dwudziestolecie (An Excursion through the Twenties and Thirties); Kraków: Wydawnictwo Literackie
 • 2004: Spiżarnia literacka (A Literary Larder); Kraków: Wydawnictwo Literackie
 • 2004: Przygody młodego umysłu; Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
 • 2004: O podróżach w czasie; (On time travel) Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Translations by Miłosz[modificare | modificare sursă]

Further reading[modificare | modificare sursă]

 • Zagajewski, Adam, editor (2007) Polish Writers on Writing featuring Czeslaw Milosz. Trinity University Press
 • Faggen, Robert, editor (1996) Striving Towards Being: The Letters of Thomas Merton and Czesław Miłosz. Farrar Straus & Giroux
 • Haven, Cynthia L., editor (2006) Czeslaw Milosz: Conversations. University Press of Mississippi ISBN 1-57806-829-0
 • Miłosz, Czesław (2006) New and Collected Poems 1931-2001. Penguin Modern Classics Poetry ISBN 0-14-118641-0 (posthumous collection)
 • Miłosz, Czesław (2010) Proud To Be A Mammal: Essays on War, Faith and Memory. Penguin Translated Texts ISBN 0-14-119319-0 (posthumous collection)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cselav Miłosz
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Cselav Miłosz.