Creepshow

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un film horror din 1982. Pentru alte sensuri, vedeți Creepshow (dezambiguizare).
Creepshow

Afișul original al filmului din 1982.
Titlu originalCreepshow
Genfilm de groază
RegizorGeorge A. Romero
ScenaristStephen King
Bazat pe Weeds[*][[Weeds (short story by Stephen King)|​]]
The Crate[*][[The Crate (short story by Stephen King)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorSalah M. Hassnein
Richard P. Rubinstein
DistribuitorWarner Bros.
Laurel Entertainment
Republic Pictures
Universal Studios
Operator(i)Michael Gornick
MontajGeorge A. Romero
Pasquale Buba
Paul Hirsch
Michael Spolan
MuzicaJohn Harrison
DistribuțieHal Holbrook
Adrienne Barbeau
Leslie Nielsen
Ted Danson
E. G. Marshall
Stephen King
Joe King
Viveca Lindfors
Fritz Weaver
Carrie Nye
Ed Harris
Jon Lormer
Tom Atkins
Don Keefer
Robert Harper
Premiera20 august 1982
Durata120 min.
ȚaraStatele Unite ale Americii
Filmat înNew Jersey
Pittsburgh  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiPittsburgh  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat [1]
Buget8 milioane
dolari SUA
Încasăricca. 21 milioane
dolari SUA
Urmat deCreepshow 2
Prezență online

Pagina Cinemagia

Creepshow (1982) este un film antologie de groază american regizat de George A. Romero (faimos pentru Noaptea morților vii și Dimineața morților), scenariul Stephen King (scriitor celebru pentru lucrările Carrie, The Shining, Misery, The Stand, The Shawshank Redemption). În rolurile principale au fost distribuiți Ted Danson, Leslie Nielsen, Hal Holbrook, E.G. Marshall, Ed Harris.

Acțiunea filmului[modificare | modificare sursă]

În prolog, un băiat pe nume Billy este certat și lovit de tatăl său, Stan, din cauză că citește Creepshow, o serie benzi desenate de groază. Tatăl îi aruncă revista la gunoi, în timp ce la fereastra lui Billy apare o The Creep, personajul fantomatic din benzile desenate.

În partea de epilog, doi gunoieri găsesc revista în tomberon. Răsfoind-o, aceștia observă că cineva făcuse deja comanda pentru o păpușă voodoo. În casă, Stan se plânge de dureri persistente de gât. Acestea se dovedesc a fi provocate de Billy, care străpunge păpușa voodoo cu un ac, în mod repetat.

„Father’s Day”[modificare | modificare sursă]

Natham Grantham, patriarhul unei vechi familii, este ucis de Ziua Tatălui, de către fiica sa Bedelia, pe care adesea o abuzase emoțional. Șapte ani mai târziu, urmașii lui Nathan – strănepoata Sylvia, stră-strănepoții Richard, Cass, precum și Hank, soțul lui Cass – se întâlnesc pentru o cină anuală în familie. Bedelia, care deobicei ajunge mai târziu, se oprește la cimitirul din apropierea casei familiei, în fața pietrei de mormânt al lui Nathan, începând să-și aducă aminte de el. Brusc, cadavrul descompus al lui Nathan apare din mormânt, răzbunându-se pe Bedelia, în timp ce solicită să i se aducă tortul de Ziua Tatălui de care nu a avut niciodată parte. Ceilalți membri ai familiei încep să își facă griji pentru întârzierea Bedeliei și pleacă în căutarea acesteia, însă sunt atacați pe rând de cadavrul lui Nathan.

„The Lonesome Death of Jordy Verrill”[modificare | modificare sursă]

Jordy Verrill, un locuitor redus mintal de la marginea unei păduri, descoperă un meteorit pe care crede că va obține suficienți bani încât să-și plătească datoria de 200 de dolari de la bancă. În schimb, el este atacat de un organism asemănător plantelor, ca urmare a atingerii unei substanțe verzi aflate meteorit. Jordy este sfătuit de fantoma tatălui său să nu intre în apă, însă mâncărimile pielii devin insuportabile și acesta se aruncă în cadă. A doua zi, atât Jordy, cât și întreaga sa fermă este acoperit de vegetație extraterestră. Disperat, reușește să se sinucidă, împușcându-se în cap.

„Something to Tide You Over”[modificare | modificare sursă]

Richard Vickers, un bogătaș psihopat, le pregătește o soartă teribilă soției lui infidele, Becky, și iubitului acesteia, Harry Wentworth, îngropându-i până la gât pe plajă, înainte de maree. Le spune că singura șansă de supraviețuire este să își țină respirația, apoi se întoarce acasă de unde îi urmărește pe cei doi prin niște camere montate anterior pe plajă. În timpul nopții, Becky și Harry pătrund în locuința lui Richard sub forma unor fantome. Richard încearcă să îi împuște, însă i se reamintește că nu poate să ucidă o persoană deja moartă. Scena de final îl înfățișează pe Richard îngropat până la gât în nisip, în timp ce mareea se apropie.

„The Crate”[modificare | modificare sursă]

Mike, un paznic de colegiu, găsește o cutie de lemn ascunsă în subsol timp de 148 de ani. Îl anunță pe profesorul Dexter Stanley și cei doi decid să deschidă cutia. În interior găsesc o creatură letală care îl ucide și devorează pe Mike. Reușind să scape, Stanley îl cheamă pe absolventul Charlie Gereson care, sceptic, investighează cele întâmplate, însă este și el ucis de creatura din cutie. Stanley se duce acasă la prietenul și colegul lui de la universitate, profesorul Henry Northrup, informându-l în legătură cu cele întâmplate.

Northrup consideră creatura ca fiind o metodă bună de a scăpa de soția lui, Wilma, pe care adesea își imaginează că o ucide. Pune la cale un plan prin care, în cele din urmă, Wilma este sfâșiată și devorată de creatură. Northrup închide bestia la loc și azvârle cutia într-un lac din apropiere, apoi îl asigură pe Stanley că a scăpat de creatură. În scena de final, se dezvăluie că bestia este încă în viață, în cutia aruncată în lac.

„They're Creeping Up on You!”[modificare | modificare sursă]

Upson Pratt, un om de afaceri crud, misofobic, locuiește într-un apartament izolat ermetic. În timpul unei furtuni, restul orașului rămâne în pană de curent. Când începe să fie afectat și apartamentul său, Pratt se găsește înconjurat de gândaci agresivi, de diferite mărimi – semnificând, probabil, răzbunarea tuturor oamenilor pe care i-a făcut să sufere de-a lungul timpului. Pratt se închide într-o cameră de panică, descoperind că aceasta fuseste deja infestată de gândaci. Fără șansă de scăpare, gândacii se urcă pe el și, în final, izbucnesc în mod grotesc din cadavrul lui.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Prolog
Father's Day
The Lonesome Death of Jordy Verrill
Something to Tide You Over
The Crate
They're Creeping Up on You
Epilog

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost clasificat pe locul 99 în topul 100 Scariest Movie Moments realizat de Bravo.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]