Turnul întunecat: Pistolarul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Turnul întunecat: Pistolarul
Turnul întunecat Pistolarul.jpg
Coperta unei ediții a romanului
Informații generale
Autor Stephen King
Gen Fantasy, Horror, Science fiction, Western
Serie Seria Turnul întunecat
Ediția originală
Titlu original
Limba engleză
Editură Grant (prima ediție)
Țara primei apariții Statele Unite
Data primei apariții 10 iunie 1982
Format original Tipăritură (copertată)
Număr de pagini 224
ISBN 978-0-937986-50-9
OCLC 25343477
Cronologie
The Drawing of the Three

Turnul întunecat: Pistolarul (titlu original The Dark Tower: The Gunslinger) este un roman de aventuri, științifico-fantastic, de groază, fantezie scris de autorul american Stephen King. Este primul volum din seria The Dark Tower (ro. Turnul întunecat), serie considerată ca fiind lucrarea magnum opus[1] a lui King. Romanul a fost publicat prima oară în 1982 la editura Grant. Personajul principal este Roland Deschain, ultimul pistolar care de mulți ani îl caută pe omul în negru (Randall Flagg). Romanul îl urmează pe Roland Deschain într-un deșert imens în căutarea oponentului său. Roland se întâlnește cu mai multe persoane de-a lungul călătoriei sale, inclusiv cu un băiat numit Jake Chambers cu care călătorește o bună parte din drumul său.

Fundal și publicare[modificare | modificare sursă]

Romanul a fost inspirat de poemul "Childe Roland to the Dark Tower Came" scris de Robert Browning, pe care King l-a citit ca pe o sophomore la Universitatea din Maine. King a explicat că "s-a jucat cu ideea de a încerca [să scrie] un lung roman romantic care să cuprindă simțirile, dacă nu sensul exact, din poemul lui Browning." King a început să scrie acest roman în 1970 pe un top de hârtie de culoare verde pe care l-a găsit la bibliotecă.[2]

Cele cinci povestiri care formează acest roman au fost inițial publicate în The Magazine of Fantasy and Science Fiction:

A fost nevoie de doisprezece ani și jumătate pentru ca autorul să termine romanul. Produsului final a fost publicat pentru prima dată de Donald M. Grant, Publisher, Inc. ca o ediție limitată în 1982. În 1988, editura Plume a lansat o versiune comercială cu coperta broșată. De atunci, cartea a fost reeditată în diverse formate și inclusă în diferite pachete promoționale alături de celelalte volume ale seriei.

În 2003, romanul a fost reeditat într-o versiune revizuită cu schimbări de limbaj și având scene adăugate și modificate destinate soluționării neconcordanțelor cu cărțile ulterioare ale seriei.

Romanul este dedicat lui Ed Ferman, care este editor de multă vreme la The Magazine of Fantasy and Science Fiction.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ King, Stephen (2002). Everything's Eventual. Toronto: Pocket Books. p. 167. ISBN 0-7434-5735-8 
  2. ^ Stephen King Biography. http://www.stephenkingshop.com/biography.htm. Accesat la 23 iunie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]