Apocalipsa (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Apocalipsa

Coperta primei ediții
Informații generale
AutorStephen King
Genroman post-apocaliptic
Ediția originală
Titlu original
The Stand
Limbaengleză
EditurăDoubleday
Țara primei aparițiiStatele Unite
Data primei aparițiiseptembrie 1978
Format originalTipărită (Hardcover)
Număr de pagini823
ISBN978-0385121682
Cronologie
The Shining {{{text}}}
The Shining
The Dead Zone
The Dead Zone {{{text}}}

Apocalipsa (1978, The Stand, cu sensul de Înfruntarea) este un roman de groază științifico-fantastic postapocaliptic scris de autorul american Stephen King.

„Am vrut să scriu o fantezie epică asemănătoare celei scrise de J.R.R. Tolkien în Stăpânul inelelor, numai că în manieră americană. Așa a luat naștere acest roman.”
—Stephen King

Autorul a fost inspirat de romanul lui George R. Stewart, Pământul rămâne (Earth Abides, 1949), potrivit afirmațiilor lui King.[1]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Ediția extinsă a romanului se deschide cu un prolog intitulat "Cercul se deschide”/„The Circle Opens”, care oferă mai multe detalii despre circumstanțele privind dezvoltarea virusului și despre încălcarea securității, lucru care a făcut ca virusul să scape din laboratorul secret în care a fost creat.

I. „Captain Trips”[modificare | modificare sursă]

Romanul este împărțit în trei părți inegale sau cărți. Prima parte se numește „Captain Trips” (Căpitanul călător) și are loc la nouăsprezece zile după ce un virus mortal a scăpat dintr-un laborator guvernamental (16 iunie – 4 iulie 1990, capitolele 1-42). Supergripa este cunoscută sub numele oficial de "Project Blue", dar cel mai frecvent ca „Captain Trips” (Căpitanul călător). Virusul a fost produs de armata SUA într-o baza secretă din care a fost eliberat în mod accidental. În timp ce se încearcă închiderea și securizarea bazei înainte ca orice persoană infectată să poată scăpa, o disfuncționalitate în cadrul programului de securitate permite ca un paznic și familia sa să se strecoare afară. Din păcate, ei sunt deja infectați și din cauza lor se declanșează o pandemie care ucide cca 99,4% din omenire, dar și animalele domestice, cum ar fi caii și câinii.

King evidențiază defalcarea totală și distrugerea societății, prin violență, eșecul legii marțiale de a opri virusul și în cele din urmă moartea aproape a întregii populații. Drama umană apare și din faptul că puținii supraviețuitori trebuie să aibă grijă de familiile și prietenii lor care cad pradă gripei.

II. „La hotare”[modificare | modificare sursă]

A doua parte se numește „On the Border” („La hotare”) și are loc între 5 iulie – 6 septembrie, 1990 (capitolele 43-60)

III. „Înfruntarea”[modificare | modificare sursă]

A treia parte se numește „The Stand” („Înfruntarea”) și are loc între 7 septembrie 1990 – 10 ianuarie 1991 (capitolele 61-78)

Înfruntarea se referă la conflictul dintre cei conduși de mama Abagail (o femeie de o sută opt ani) din Boulder, Colorado și cei conduși de omul negru Randall Flagg din Las Vegas, Nevada.

Epilogul se numește „Cercul se închide”.

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

  • Virus mortal[2] (1994, The Stand), film de televiziune în patru părți, creat în genurile groază științifico-fantastic; regia Mick Garris, în rolurile principale interpretează actorii Gary Sinise, Miguel Ferrer, Rob Lowe, Ossie Davis, Ruby Dee, Jamey Sheridan, Laura San Giacomo, Molly Ringwald, Corin Nemec, Adam Storke, Ray Walston și Matt Frewer.
  • The Stand (miniserial din 2020 cu 9 episoade)

Primire[modificare | modificare sursă]

Traduceri în română[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dodds, Georges T. „George R. Stewart” (sidebar). Accesat în . 
  2. ^ Virus mortal la Cinemagia
  3. ^ World Fantasy Awards 1979”. Science Fiction Awards Database. Locus Science Fiction Foundation. Accesat în 20 septembrie 2013.

Legături externe[modificare | modificare sursă]