Talismanul (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Talismanul

Coperta primei ediții
Informații generale
AutorStephen King,
Peter Straub
GenRoman fantastic,
Horror
Ediția originală
Titlu original
The Talisman
Limbaengleză
EditurăViking
Țara primei aparițiiStatele Unite
Data primei apariții8 noiembrie, 1984
Format originalTipăritură (Hardcover)
Număr de pagini646
ISBN978-0670691999
OCLC23114903
Cronologie
Cycle of the Werewolf
It
It {{{text}}}

Talismanul (denumire originală The Talisman) este un roman de Stephen King și Peter Straub publicat inițial de editura Viking în 1984.

Povestea romanului nu este o revizuire a romanului anterior scris de Walter Scott și denumit tot Talisman, deși există o referință oblică la un "roman de Sir Walter Scott." Romanul lui King și Straub a fost nominalizat pentru Premiile Locus și World Fantasy în 1985.[1] King și Straub au realizat în anul 2001 o continuare, Black House (ro.: Casa întunericului), în care personajul Jack este acum un pensionar, fost detectiv la secția de omucideri din cadrul poliției din Los Angeles, care încearcă să rezolve o serie de crime comise în orășelul French Landing, Wisconsin.

Cartea este dedicata mamelor celor doi autori: "Această carte este pentru Ruth King și Elvena Straub."

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Aceasta carte descrie aventurile unui băiat de doisprezece ani pe nume Jack Sawyer. Eroul adolescent pleacă din Arcadia Beach, New Hampshire, în încercarea de a o salva mama sa bolnavă de cancer prin găsirea unui cristal numit "Talismanul".

Premisa romanului presupune existența unei lumi paralele a Pământului, lume numită "Teritoriile". Aceasta este o lume ciudată și fantastică cu legături (deși aceste legături nu existau în momentul publicării) către seria lui King Turnul Întunecat. Persoanele din Teritorii au "gemeni" sau persoane paralele în lumea noastră. Nașterea "gemenilor", moartea și (după cum este lăsat să se înțeleagă) alte evenimente importante de viață au loc de obicei tot în paralel. "Gemenii" se pot schimba ei, sufletul fiecăruia putând ocupa doar corpul analog din celălalt univers.

Personaje[modificare | modificare sursă]

  • Jack Sawyer

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

  • Turner Network Television a vrut să realizeze un miniserial omonim The Talisman în șase părți, dar proiectul a fost anulta în 2006 din cauza unor probleme bugetare. Potrivit unui interviu din 2008 cu Frank Marshall, se are în vedere realizarea unui film artistic bazat pe acest roman.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „1985 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]