Cașubi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cașubi
Drapelul Caşubilor
Populație totală

50.000-500.000

Regiuni cu populație semnificativă
Polonia Polonia: 50.000-500.000
Limbi vorbite
cașubă, poloneză
(în trecut: pomeraniană, slovinciană
Religii
catolicism
Grupuri înrudite sau legate cultural
polonezi, cehi, slovaci, sorabi

Cașubii (cașubiană Kaszëbi, poloneză Kaszubi, germană Kaschuben) sunt un popor slav care trăiește în Cașubia, regiune din Polonia de nord.

Kartuzy (Kartuzë), Kościerzyna (Kòscérzëna) și Gdańsk (Gduńsk) sunt capitale neoficiale ale Cașubiei și sedii culturale ale cașubilor. Între orașele mari, Gdynia (Gdiniô) conține cel mai mare număr de oameni care se declară de origine cașubă, iar Gdańsk este cel mai mare din regiune și servește drept capitala voievodatului Pomerania. Ocupațiile tradiționale ale cașubilor erau agricultura și pescuitul — astăzi sunt populare și practicate împreună cu industria și agroturismul.

Câteva organizații se ocupă cu păstrarea identității etnice a cașubilor. Cea mai veche și mai mare este Asociația Cașubo-Pomeraniană.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Kashubian embroidery of Zukowo school.jpg

Numărul total al cașubilor este variabil, depinzând de modul în care își declară originea cetățenii. Evaluarea este că aproximativ 300.000 de persoane din Polonia sunt de etnie cașubă. Evaluările extreme sunt 50.000 sau 500.000.

La recensământul polonez din 2002 doar 5.100 de oameni au declarat naționalitate cașubă, iar 51.000 au declarat cașubă ca limbă maternă și folosită acasă. Majoritatea cașubilor însă s-au declarat de naționalitate poloneză, dar etnie cașubă.