Litvini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Litvini
Populație totală
Regiuni cu populație semnificativă
 Belarus 66[1]
 Ucraina 22[2]
Limbi vorbite
dialect local

În context istoric, litvinii (în belarusă літвін, ліцвін, cu alfabet Łacinka: litvin, licvin; în rusă литвин, transliterat: litvin; în ucraineană литвин, transliterat: lîtvîn; în poloneză Litwin) este un termen folosit cu referire la slavii ce se identificau cu fostul Mare Ducat al Lituaniei.

Termenul se poate referi anume la etnici belaruși[3][4] în context istoric. În alte contexte, se poate referi la orice slavi care se identificau cu fostul Mare Ducat al Lituaniei din Lituania și Belarusul de astăzi, precum și din UcrainaRusia de vest și din părți ale Poloniei. În Belarusul modern, termenul este folosit uneori pentru a accentua participarea belarușilor și contribuțiile lor la viața fostului Mare Ducat.[5]

În special, un filolog belarus, Francysk Skaryna⁠(d) s-a înscris la Universitatea din Cracovia ca litvin, dar mai târziu s-a înscris ca rutean la Universitatea din Padova. Symon Budny⁠(d) este un alt exemplu de litvin, care se considera în același timp și belarus.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Archived copy” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „Всеукраїнський перепис населення 2001 | Результати | Національний склад населення, мовні ознаки, громадянство | Чисельність осіб окремих етнографічних груп украінського етносу та їх рідна мова | Результат вибору:”. 2001.ukrcensus.gov.ua. Accesat în . 
  3. ^ Вячаслаў Насевіч. Літвіны // Вялікае княства Літоўскае: Энцыклапедыя. У 2 т. / рэд. Г. П. Пашкоў і інш.Т. 2: Кадэцкі корпус — Яцкевіч. — Мінск: Беларуская Энцыклапедыя, 2005. С. 206—208.
  4. ^ [1][nefuncțională]
  5. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în .