Cașubia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Cașubia (cașubiană Kaszëbë sau Kaszëbskô, poloneză Kaszuby) este o regiune istorică și etnografică în Polonia, care face parte din regiunea mai mare – Pomerelia.

Cașubia
Kaszëbë, Kaszëbskô
—  regiune și regiune istorică  —
Cașubia
Cașubia
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Red pog.svg
Cașubia
Cașubia (Polonia)
Poziția geografică în Polonia
Coordonate: 54°15′05″N 17°41′14″E / 54.251277777778°N 17.687361111111°E

ȚarăFlag of Poland.svg Polonia
Regiune istoricăWappen Pommern.svg Pomerania
RegiunePOL województwo pomorskie COA.svg Pomerelia

ReședințăGdańsk (więcej)
ComponențăGdynia, Sopot, Puck, Kościerzyna, Bytów, Kartuzy, Wejherowo, Lębork, Chojnice

Prezență online

Poziția localității Cașubia
Poziția localității Cașubia

Localizare și geografie[modificare | modificare sursă]

Cașubia este situată la vest de Gdańsk (incluzând toate districtele, cu excepția celui mai estic) și gura râului Vistula, este locuită de membri ai grupului etnic cașubian. Regiunea găzduiește Ținutul Lacurilor Cașubiene. Este compusă din teritoriile județelor: Bytów, Chojnice, Człuchów, Kartuzy, Kościerzyna, Puck și Wejherowo. Municipiile Gdańsk, Gdynia și Sopot sunt și o parte a Cașubiei. Regiunea are o suprafață de aproximativ 6 200 km². Orașe principale din punct de vedere cultural sunt: Chojnice, Kartuzy, Kościerzyna, Puck și Wejherowo. Kościerzyna este și o capitală neoficială a Cașubiei.

Conform unui studiu din 1999 realizat de Jan Mordawksi din Gdansk, Geografia współczesnych Kaszub (Geografia Cașubiei)[1], 43 de municipii (gminas) din Voievodatul Pomerania au o pondere cașubiană de cel puțin o treime din populația totală.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Harta Cașubiei, J. Mordawskiego

Mieszko I al Poloniei (n. c. 935 — d. 25 mai 992) din dinastia Piast a început să formeze statul polonez, dar fără pomerani și cașubieni. Cașubienii, care construiseră un stat relativ puternic, au fost menționați cu acest nume doar din secolul al XIII-lea (19 martie 1238) în documentul Papei Grigorie al IX-lea "Dux Slavorum et Cassubia" al prinților din Pomerania Occidentală.

Când Ordinul Cavalerilor Teutoni s-a mutat în Prusia, aceștia au cucerit prusacii și au început să exploreze ținuturile vestice locuite de cașubieni și pomeranieni. Cruciații au ocupat pământurile și au început să germanizeze slavii. După Bătălia de la Grunwald (1410) și Tratatul de la Melno (1422) aceste meleaguri au fost incluse în Regatului Poloniei. După Prima împărțire a Poloniei (1772), o parte a Poloniei a fost alipită Regatului german al Prusiei. Cașubienii au fost germanizați timp de mai mult de un secol însă în decembrie 1918 regiunea s-a reunit cu Polonia. După al doilea război mondial, unii cașubieni s-au mutat în Occident pentru a scăpa de teroarea sovietică și comunistă. Restul au încercat să-și mențină originalitatea și naționalitatea în Polonia comunistă. Din 1995 activitatea culturală cașubiană s-a intensificat, iar autoritățile regionale și locale au introdus plăcuțe bilingve cu nume de localități și străzi în așezările cu populație cașubiană.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Geografia Kaszub, Mordawski Jan. Cartea a fost realizată pe baza publicațiilor geografilor de la Universitatea din Gdańsk, a datelor statistice ale Oficiului de Statistică al Voievodatului din Gdańsk, a comunicatelor de presă și a cercetărilor de teren.