Arkady Luxemburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Arkady Luxemburg s-a născut în anul 1939. După absolvirea liceului muzical, specialitatea pian, teorie și compoziție s-a înmatriculat la Conservatorul moldovenesc de Stat, pe care la absolvit în anul 1964, clasa compoziții, sub conducerea profesorului S. Lobel. În calitate de lucrare de diploma a fost prezentat Concertul nr.1 pentru pian si orchestra, care s-a bucurat de un mare succes la public. După absolvire a activat ca profesor la disciplinele muzicale - teoretice și compoziție de la Conservatorul din Chișinău (AMTAP) (1967-1972), Școala de Muzica Neaga (Colegiul muzical Ștefan Neaga) (1964-1967) și Școala specială de muzică Eugen Coca (Liceul C. Porumbescu) (1972-1990). Printre discipolii dumnealui se numără interpretele Nadejda Cepraga, Sofia Rotaru, și altele.

A. Luxemburg este autor de manuale și lucrări metodice la teoria muzicii, armonie și solfeggio. Dumnealui a fost conducător muzical al câtorva ansambluri muzicale pop. Ansamblul «Ludmila», constituit din 4 domnișoare ce purtau numele Ludmila a fost menționat cu Diploma de Onoare la concursul «Alo, noi căutăm talente», iar ansamblul «Majoria» a concertat ședințele de creație, organizate de Uniunea Compozitorilor din Moldova.

A. Luxemburg este membru al Uniunii Compozitorilor din Moldova, Israel și ASCAP din SUA. La fel a fost membru al Uniunii Compozitorilor din fosta URSS. El este autorul simfoniei "Andrieș" după motivele poveștilor lui Emilian Bukov, «Simfonieta» pentru orchestră, Simfoniei pentru orchestra de coarde «Holocaust», care a fost inspirată de imaginile victimelor Holocaustului de la Muzeul Holocaustului din Ierusalim și interpretată în premieră și imprimată de Orchestra simfonică Română din București, precum și al celor 2 concerte pentru pian și al Concertului pentru violoncel și orchestră, primul interpret al căruia a fost Ion Josan. De asemenea este autorul a 2 suite pentru orchestra de coarde, «Youth Overture», «Variations», «Humoresque» și «Elegie și Ragtime» pentru orchestră, Baladei simfonice pentru voce cu orchestră după poeziile de Anatol Codru, creațiilor pentru pian: Suitelor «Aqauarelle», "În memoria lui Gershwin», «În memoria lui Șostakovici» , pieselor pentru pian, instrumente cu coarde și de suflat, ansambluri și coruri, a muzicii de filme.


În operele sale A. Luxemburg utilizează folclorul moldovenesc si american și imaginile umoristice ale acestora ( «Simfonieta», «Humoresque» pentru orchestră și alte instrumente), elemente de jazz («Elegie și Ragtime» pentru orchestră, Suita nr.2 pentru coarde, Suita nr.2 pentru cvartet de coarde, Suita pentru pian «În memoria lui Gershwin", "Preludes» pentru pian, Suita pentru ansamblu de saxofoane, Suite pentru violoncel si pian, Suita pentru clarinet și pian), precum și mijloacele muzicale moderne de tehnică de serie. Lucrările dumnealui au fost editate și imprimate la radio, televiziune și pe discuri. Multe cântece au fost premiate la diferite concursuri. Interpreții cântecelor sunt: Nadejda Cepraga, Ion Suruceanu, Olga Ciolak, Anastasia Lazariuc ansamblul «Contemporanul» («Noroc»), capela corală «Doina». Lucrările dumnealui au fost interpretate în fosta URSS, România, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Italia, Franța, Israel și SUA.

Din 1990 și până în 1995 A. Luxemburg a lucrat ca profesor de pian și teoria muzicii la Colegiul pedagogic David Ellin din Ierusalim. Orchestra Israeliană din orașul Raanana, dirijor Yeruham Sharovsky, a selectat pentru turneul în Franța și în Israel Suita nr.1 pentru coarde. În 1997 la comanda Youth Orchestra a orașului Grand Rapids, Michigan, Statele Unite ale Americii, a fost scrisă și interpretată «Uvertura pentru tineret». Grand Rapids Symphony, dirijor John Varineau, a interpretat «Elegie și Ragtime» acestuia. Orchestra pentru adolescenți a interpretat «Variations» pentru orchestră. În prezent, Arkady Luxemburg locuiește în San Diego și lucrează la Universitatea de Stat din San Diego, la Colegiul Messa și în Baletul din California. Creațiile sale muzicale în San Diego au fost interpretate de orchestrele: New City Sinfonia (Suita nr.2 pentru coarde) și Tiferet Israel Orchestra («Elegie și Ragtime», «Humoresque» pentru orchestră. Orchestra «Point Loma» interpretat cu succes Suita nr.1 pentru orchestra de coarde. Concertele de autor din creațiile lui Arkady Luxemburg au trecut cu succes in sălile Ateneum și San Diego Public Library.


Creațiile selective[modificare | modificare sursă]

Creații pentru orchestra simfonică - poemei simfonice Andrieș (după motivele poveștilor moldovenești, 1962), Simfonieta (1970); pentru voce și orchestră simfonică - Balada (text A.Codru,1975); pentru orchestra cu coarde – Preludiu (1967), Patru melodii moldovenești (1971); pentru pian și orchestră simfonică – Concert (1965), Concert tineresc (1975); pentru cvartet cu coarde – Suita(1967), 12 preludii (1971); pentru trei trompett și pian – Piesă (1975); pentru vioară și pian – Dansul moldovenesc (1960); pentru violoncel și pian – Două piese (1976); pentru alt și pian – Vocal (1960), Balada (1976; pentru clarinet și pian – Scherzo (1972), Humoresca (1976); pentru trompetă și pian – Suita (1975); pentru trombon (sau trompetă) și pian – Preludiu (1975); pentru contrabas - Humoresca (1976); pentru voce și pian – Romanțe, texte de Robert Burns și poeți moldoveni; Cântece pe textele poeților sovietici, inclusiv Rodina tvoia (text N. Dorizo), Pamiati (text M.Tank), V moei crasivoi Moldavii(text Gh.Miron), Parni Moldovî (text S.Ghimpu), Rossia (text V.Duhanin), Jeleznaia linia veca (text Iu.Pavlov); Muzică la filme.