Apă tonică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Apă tonică la lumină normală și sub raze UV.

Apa tonică [ˈtɑːnɪk.ˈwɑːtər] (Despre acest sunet audio ) este o băutură răcoritoare, incoloră, cu dioxid de carbon, care conține chinină, și una dintre cele mai amare limonade. Din cauza conținutului de chinină strălucește sub raze UV.

Semnificație istorică[modificare | modificare sursă]

Până în secolul al XX-lea, apa tonică a aparținut (în engleză tonic pentru „fortifiant, energizant”) ca standard în multe trupe coloniale europene. Conținutul mai mare de chinina al băuturii, de atunci, a fost o formă de profilaxie a malariei, deoarece abia din 1934 a apărut pe piață un medicament sintetic cu clorochină.[1] Pentru a obține un efect, trebuia ca apa tonică să fie băută în mod regulat. Pentru a atenua gustul amar, a fost, de asemenea, amestecat cu gin la gin tonic, de unde, s-a dezvoltat long drink.

Producator[modificare | modificare sursă]

Un mare producător de apă tonică este Dr Pepper Snapple Group (mărcile Schweppes și Canada Dry). În Schweppes Tonic Water sunt 71 mg chinină (ca alcaloid) la 1l.[2] De la sfârșitul anului 2011 este disponibil, de la un alt producător, o apă tonică, numită „Absinthum eTonic”, care nu conține chinină. Se prepară pe bază de pelin.[3] Cu popularitate tot mai mare de gin tonic, a crescut, de asemenea, gama de produse de apă tonică, care oferă branduri noi, cum ar fi 1724, Fentimans și Thomas Henry.[4] Din 2017 a apărut si un producător român - Kofi Ti - care a lansat două siropuri tonice artizanale (The Tonic Arhivat în , la Wayback Machine. și Tonic Herbal Arhivat în , la Wayback Machine.), obținute nu prin folosirea de chinină sintetică, ci prin infuzia tradițională a scoarței de Cinchona, păstrând astfel toate principiile naturale ale arborelui, nu doar chinina. Apa tonică Kofi Ti se obține prin diluția siropurilor cu apă carbogazoasă.[5]

Riscuri pentru sănătate[modificare | modificare sursă]

Băuturile tonice nu trebuie consumate în timpul sarcinii, deoarece copilul poate fi dependent de chinină.[6] În plus, chinina poate declanșa contracții, stimulând uterul.

Pacienții cu acufenă ar trebui să evite consumul, în cantități mari, de băuturi care conțin chinină. La hipersensibilitate, cantități mici de chinină pot cauza deja cele mai diferite reacții, cum ar fi tulburările gastrointestinale sau neurologice, cum ar fi vedere încețoșată și confuzie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Klaus Roth: Chemische Leckerbissen. Wiley-VCH-Verlag, 2014. Seite 56. ISBN 9783527337392.
  2. ^ http://www.schweppes.de/ dort: Tonic Water – Inhaltsstoffe; Mai 2008.
  3. ^ Absinthum eTonic – die Hintergründe. Actualizat la 2013-05-07. Arhivat în , la Wayback Machine.
  4. ^ Der Gin des Lebens. Actualizat la 2016-02-24.
  5. ^ Kofi Ti. „Obținerea apei tonice naturale prin diluția siropului tonic cu apă acidulată”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Chininhaltige Getränke sind nichts für Schwangere!. Bundesinstitut für Risikobewertung, 2005-06-07. Actualizat la 2012-10-16.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Apă tonică
Erste hilfe.svg Vedeți: Indicații!