Tequila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mai multe tipuri de Tequila

Tequila este o băutură alcoolică originară din Mexic.

Istoria băuturii este incertă. Se consideră că tequila se prepara în Mexic, mai exact în zona din apropierea orașului Tequila, cu mult înainte de sosirea conchistadorilor spanioli în jurul anului 1520.

Numele pe care îl avea băutura atunci era "octal", iar spaniolii au fost atrași de ea în momentul în care și-au terminat toate rezervele lor de băuturi tari. Băștinașii fabricau 'tequila' dintr-o plantă asemănătoare cu cactusul din familia Agavaceae.

Tequila se face din căpățânile de agavă albastră, pe care mexicanii le numesc piñas – ananași, dacă putem spune așa. Numele științific al plantei este Agave tequilana Weber var. azul. Ea nu este un cactus, ci se înrudește cu familia de care ține și crinul.

Piñas se recoltează manual, iar munca cere experiență și îndemânare. Dar și multă răbdare, pentru că o căpățână se pârguiește în opt sau chiar zece ani, timp în care acumulează un conținut de zahăr de minim 24%. Odată adunate, căpățânile sunt tăiate în bucăți și coapte în cuptoare chiar și 72 de ore. După aceea, piñas sunt zdrobite pentru a se extrage sucul, care e amestecat cu apă și lăsat la fermentat.

Oficial, tequila, așa cum este cunoscută astăzi, a fost produsă în secolul al XVI-lea. Consumul a crescut și în secolul al XVIII-lea a început producția băuturii în mod industrial. Primul producător oficial al tequilei, a fost José Cuervo, care, în 1758 a obținut de la regele Spaniei dreptul de a cultiva plantele necesare și de a produce și comercializa băutura.[necesită citare]

Tequila a câștigat importanță națională abia în timpul revoluției Mexicane, la începutul secolului al XX-lea, cînd a devenit un motiv de mîndrie și un simbol al identității naționale.[necesită citare] Un alt moment de creștere al notorietății băuturii a apărut în perioada prohibiției, odată cu interzicerea importului de băuturi alcoolice din Mexic în Statele Unite.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tequila