Sari la conținut

Abu Bakr al-Bagdadi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Abu Bakr al-Baghdadi
أبو بكر البغدادي [1]
emir, calif

Fotografie din 2004
Date personale
Nume la naștereIbrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai
إبراهيم عواد إبراهيم البدري القرشي السامرائي
Născut Modificați la Wikidata
Samarra, Irak Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani)[6] Modificați la Wikidata
Barisha⁠(d), Qurqania Subdistrict⁠(d), Guvernoratul Idlib, Siria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere (explosive device[*][[explosive device (device that relies on the exothermic reaction of an explosive material to provide a violent release of energy)|​]][7]) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSaja al-Duleimi[4]
CetățenieIrakul Ba'athist[*] ()
apatrid () Modificați la Wikidata
Religiemusulman sunit, salafist[5]
OcupațieImam
conducător militar
rapist[*][[rapist (person who has committed rape)|​]]
terorist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Calif al Statului Islamic[2]
Domnie29 iunie 2014 – 27 octombrie 2019
Emir al Statului Islamic în Irak și Levant
Domnie8 aprilie 2013 – 29 iunie 2014[3]
Emir al Statului Islamic în Irak
Domnie16 mai 2010 – 7 aprilie 2013[3]
PredecesorAbu Omar al-Baghdadi

Ibrahim ibn Auad ibn Ibrahim ibn Ali ibn Muhamad al-Badri al-Samarai (arabă إبراهيم ابن عواد ابن إبراهيم ابن علي ابن محمد البدري السامرائي), cunoscut anterior și sub numele de Dr. Ibrahim sau Abu Du'a (أبو دعاء),[8] cel mai cunoscut sub numele de război Abu Bakr al-Bagdadi (أبو بكر البغدادي),[9] și, într-o încercare de a pretinde ca este un descendent al profetului Mahomed, mai recent cunoscut ca Abu Bakr Al-Bagdadi al-Huseini al-Qurași (أبو بكر البغدادي الحسيني الهاشمي القرشي)[10] și acum, ca Amir al-Mu'minin Calif Ibrahim[1][11] (أمير المؤمنين الخليفة إبراهيم), a fost numit Calif (șef de stat și monarh absolut teocratic) al statului islamic auto-proclamat situat în vestul Irakului și estul Siriei. El a fost conducător al Statului Islamic din Irak și Levant (SIIL), alternativ tradus ca Statul Islamic în Irak și Siria (SIIS).[12]

La 4 octombrie 2011, Departamentul de Stat ale S.U.A. l-a listat pe al-Bagdadi ca un terorist global special desemnat și a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari americani pentru informații care duc la capturarea sau moartea sa.[13] Doar pe numele lui Ayman al-Zauahiri, șeful la nivel mondial al organizației al-Qaeda, există o recompensă mai mare (25 de milioane de USD).[14] Pe 29 iunie 2015 a fost numit calif al Statului Islamic (Daeș).

În ciuda atacurilor armatelor rusă și irakiană în 2017, cu intenția de exterminare a lui, califul a supraviețuit și a umblat pe ascuns undeva în răsăritul Siriei, în puținele zone controlate încă de Daeș. [15]

În noaptea de 26-27 octombrie 2019, în urma unui raid efectuat în nord-vestul Siriei, de către forțele speciale americane, Abu Bakr al-Bagdadi și-a detonat vesta cu explozibil pe care o avea asupra sa. Președintele Donald Trump a afirmat că imobilul în care se ascundea al-Bagdadi fusese curățat, unii din oamenii săi fiind omorâți, alții capturați. Acesta a mai precizat faptul că militarii americani l-au încercuit pe al-Bagdadi.

Succesorul lui al-Bagdadi e Abu Ibrahim al-Hașimi al-Qurași.

 1. ^ a b Rubin, Alissa J. (). „Militant Leader in Rare Appearance in Iraq”. The New York Times. Accesat în . 
 2. ^ Withnall, Adam (). „Iraq crisis: Isis changes name and declares its territories a new Islamic state with 'restoration of caliphate' in Middle East”. The Independent. Accesat în . 
 3. ^ a b Shadid, Anthony (). „Iraqi Insurgent Group Names New Leaders”. The New York Times. Accesat în . 
 4. ^ „Revealed: The 'correct' wife of ISIS leader”. Al Arabiya. . Accesat în . 
 5. ^ „ISIS chief Abu Bakr al-Baghdadi in video,confirmed Salafi”. KohraM. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ ISIS leader al-Baghdadi confirmed dead after apparent suicide during U.S. operation: sources (în engleză), Fox News, , accesat în  
 7. ^ Al Bagdadi, La Vanguardia, accesat în  
 8. ^ „Wanted: Abu Du'a - Up to $10 Million”. Rewards for Justice Program. Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ „Profile: Abu Bakr al-Baghdadi”. BBC News. . Accesat în . 
 10. ^ Anjarini, Suhaib (). „Al-Baghdadi following in bin Laden's footsteps”. Al Akhbar. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ „ISIS Spokesman Declares Caliphate, Rebrands Group as "Islamic State". SITE Institute. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ „Terrorist Designations of Groups Operating in Syria”. United States Department of State. . Accesat în . 
 13. ^ „Terrorist Designation of Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri”. United States Department of State. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 14. ^ „IRAQ: U.S. offers $10-million reward for Al Qaeda in Iraq leader”. Los Angeles Times. WorldNow. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Codrin Dobrescu. „Vestea care ZGUDUIE LUMEA. LIDERUL ISIS, presupus a fi MORT, DESCOPERIT într-o ZONĂ DE RĂZBOI. DEZVĂLUIRILE unui general irakian”. Accesat în .