Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Canal IRC
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Întrebări despre drepturile de autor
Discuții
Reclamații
Contact
Sala de presă
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Sfatul Bătrânilor
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Spor la lucru!
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive
Istorie - Barbarossa în rahat[modificare | modificare sursă]

Tufă de Veneția[modificare | modificare sursă]

Oare expresia „Tufă de Veneția” are vreo legătură cu vreo plantă care crește/se servește în Italia? Mă gândeam că poate există vreo varietate rară/exotică de mâncare care se servea mai demult în Italia/Veneția iar cineva s-a găsit isteț ca să spună „prost” referindu-se la o mâncare „pentru pretențioși / pentru filfizoni”. —  Ark25  (discuție) 20 octombrie 2014 04:50 (EEST)

Am găsit: inițial însemna „ceva ce nu există” - tufă de Veneția, ceva ce nu există (tufa crescând în păduri și Veneția fiind oraș maritim); [1] Ark25  (discuție) 20 octombrie 2014 04:57 (EEST)
Tufă de Veneția = nulitate. Unde să crească tufe-n Veneția? --Silenzio (discuție) 20 octombrie 2014 05:42 (EEST)
Mda, din „inexistent”, sensul expresiei a devenit „habarnist”. —  Ark25  (discuție) 30 octombrie 2014 17:09 (EET)

Dieta de la Sibiu[modificare | modificare sursă]

Dieta de la Sibiu este același lucru cu Dieta Transilvaniei, nu?

Unde aș putea găsi o listă cu sediile Dietei Transilvaniei (adică orașele care au găzduit Dieta de-a lungul timpului)?

Articolul Timotei Cipariu spune că a fost membru în Dieta Transilvaniei. Asta înseamnă că a fost deputat? Sau Dieta avea și senatori?

Cam ciudat faptul că la Wikipedia maghiară nici nu există articol despre Dieta Transilvaniei (Erdélyi Dieta), și nici măcar articol separat despre Dieta Ungariei !

Iuliu Maniu a fost deputat în Dieta Vienei în perioada 1906-1910. [2] - există vreun articol în vreo Wikipedie despre Dieta Vienei?

 Ark25  (discuție) 17 noiembrie 2014 14:51 (EET)

În statele gubernate autoritar de monarh, adunarea parlamentară nu avea puteri mari și nici nu funcționa permanent. Era convocată de monarh din când în când, când considera necesar să obțină consensul „stărilor” din țară. De exemplu, în 1789, Adunarea Stărilor Generale din Franța a fost convocată pentru prima oară după 175 de ani (nu mai trăiau nici oameni ai căror bunici le-ar fi putut povesti despre ultima Adunare). Deci Dieta de la Sibiu a fost o anume convocare a adunării, cea din 1863-64, când românii ardeleni au participat masiv și au primit drepturi importante, deși ele au fost anulate după doar câțiva ani după constituirea Austro-Ungariei. O altă dietă importantă în istorie a fost cea de la Turda din 1568, prin care s-a dat libertate religioasă cultelor protestante (reconfirmată în 1571 de dieta de la Târgu Mureș) și au pus bazele Transilvaniei cvasiindependente (după bătălia de la Mohacs, principii ardeleni s-au mai revendicat timp de 40 de ani regi ai Ungariei cu autoritate și asupra unei zone din Slovacia și nordul Ungariei de azi). Deci: Sibiu, Turda, Târgu Mureș. Știu că la un moment dat se întrunea și la Cluj, dar nu mai știu când. Deși până la 1699, cetatea de scaun a Transilvaniei era Alba Iulia, acolo sigur era reședința principelui, dar Dieta cred că se întrunea unde era mai convenabil pentru reprezentanții Stărilor.
Austro-Ungaria avea două parlamente, la Viena (pentru partea austriacă) și la Budapesta (pentru cea maghiară), iar Maniu a făcut parte din al doilea (din câte știu, s-ar putea să greșesc; nu prea avea de ce să fie deputat în Dieta de la Viena). Mă rog, am informații limitate.
Deputat e un termen generic folosit pentru orice reprezentant într-o adunare parlamentară. Nu înseamnă că era bicamerală. De fapt, bicameralismul în viața politică românească este de inspirație franceză și importat mult mai târziu sub denumirile folosite în Franța (dar și în Italia), deci „senator” și „deputat” în accepțiunea actuală este un termen modern. Dieta era o adunare unicamerală a Stărilor (componentelor societății) din țară. În Transilvania de până la 1699, erau cele „Trei Națiuni Privilegiate” (orășenii sași, țăranii liberi secuii, nobilii maghiari), iar după cucerirea habsburgică a căpătat și alte forme — drepturile civile se acordau mai mult pe criterii confesionale, iar românii greco-catolici au început să aibă acces la ele. —Andreidiscuţie 18 noiembrie 2014 11:24 (EET)