Wikipedia:Reclamații

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
down-arrow Mergi la #Reclamații curente. down-arrow
Afișierul administratorilor   Cereri de protejare   Propuneri de știri   Propuneri Știați că   Reclamații
Comandă rapidă:
WP:REC

Această pagină este locul unde orice utilizator poate face reclamații cu privire la nereguli observate la Wikipedia, pentru ca administratorii sau ceilalți utilizatori să ia măsurile cuvenite.

Înainte de a adăuga o reclamație aici vă rugăm să vedeți dacă nu cumva puteți rezolva problema singur:

  • În cazul articolelor cu probleme, fie corectați neajunsurile, fie semnalați-le urmînd indicațiile de la Wikipedia:Nereguli.
  • În cazul utilizatorilor ale căror acțiuni sînt inadecvate, încercați mai întîi să discutați direct cu ei. O simplă explicație prietenească poate fi mai eficientă decît o blocare.

Dacă știți deja soluția problemei puteți merge direct la una din paginile următoare, după caz:

În cazurile unde se impune intervenția urgentă a unui administrator căutați un administrator activ în lista de modificări recente (sau folosiți această unealtă automată) și lăsați-i un mesaj pe pagina de discuții.

Observații:

  • Reclamațiile trebuie însoțite de dovezi sau exemple concrete din care să rezulte încălcarea politicilor Wikipediei.
  • Reclamațiile privitoare la comportamentul inadecvat al unui utilizator trebuie să includă dovezi că încercarea de a rezolva problema pe căi amiabile a eșuat.

Pentru a face o reclamație introduceți o nouă secțiune cu un titlu sugestiv (de exemplu „Vandalism repetat”, „Atac la persoană” etc.) și explicați în ce constă problema. Pentru eficiență introduceți legături spre paginile vizate sau utilizatorii implicați.

Folosiți titluri de nivelul doi.

Model de reclamație:

===Titlu===

[[Utilizator:123.123.123.123]] a vandalizat de mai multe ori articolul [[Nume articol]]. L-am avertizat, dar nu încetează. ~~~~


Reclamații curente[modificare | modificare sursă]

Atac la persoană repetat[modificare | modificare sursă]

SenatorulX, la Cafenea. Prefer să nu dau un specimen. -- Victor Blacus (discuție) 19 mai 2015 21:11 (EEST)

Cred că a înțeles greșit motivele care au stat la baza deblocării sale timpurii și, probabil nu a înțeles că aceasta a fost o șansă care trebuia valorificată. În caz că va continua, sugerez blocarea lui temporară - ca avertisment. Dat fiind că e vorba de recidivă, cred că potrivit ar fi 1 săptămână. --Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2015 14:05 (EEST)
Consider reclamația întemeiată. Am încercat să-i explic reclamatului, la Cafenea, motivele pentru care cred că nu are dreptate, tocmai deoarece exista și un precedent. Nu pare dispus să le accepte și nici să ceară scuze. Nu aplic eu însumi blocarea, pentru că m-am implicat în discuțiile respective și s-ar putea interpreta ca un mijloc de a-mi impune punctul de vedere personal, dar sunt de acord cu ea, dacă un administrator neimplicat apreciază că este necesară. --Pafsanias (discuție) 20 mai 2015 15:06 (EEST)

Dan Mihai Pitea[modificare | modificare sursă]

Utilizator:Dan Mihai Pitea șterge secțiuni din articolul Moldova după bunul lui plac. Mai refer mai ales la secțiunea Tradiții, informația e din surse și cu referințe în articol. Sau dacă se consideră că informația nu e de calitate se îmbunătățește, se etichetează, se supune discuției, dar nu să vii să ștergi în răzbunare. Rog a se lua măsuri și de a i se reîncorpora această secțiune articolului, tradițiile fiind un aspect important unei zone istorice și etnografice Bogdan Muraru (discuție) 18 mai 2015 12:29 (EEST)

Ce ați scris acolo sunt generalități despre români, nu despre moldoveni. Nu v-am cerut nimic din ceea ce nu fac și eu. Literatura de specialitate despre etnografie și folclor a secolului al XX-lea este VASTĂ, așa că vă rog să scrieți din surse academice, nu din ziare și site-uri, unde ziariști generaliști trebuie să „puște” 3 articole pe zi pe diverse teme, așa că fac conspecte de gimanziu sub orice critică. --Mihai (discuție) 18 mai 2015 12:35 (EEST)
Nu se procedează așa. Informația e culeasă din surse care se referă la Tradițiile din Moldova. Wikipedia e plină de galerii, de informație fără surse, etc și veniți să ștergeți în răzbunare un text care se încadrează în cerințele wikipediei, dar care s-a dorit de la început un rezumat scurt al tradițiilor locului nu o lucrare detaliată despre tradiții. Nu putem să ne apucăm toți să ștergem articole, secțiuni cu referințe, chiar și cele fără ref.trebuie etichetate și îmbunătățite. Total nejustificată acțiunea dvs.--Bogdan Muraru (discuție) 18 mai 2015 12:43 (EEST)
De ce mă acuzați de răzbunare, dacă v-am expus mai sus și în descrierea modificărilor motivele? Repet ultima dată: dacă textul se referă despre români (supracategoria), nu e nevoie să fi inclus la subcategorie [1]. Textul și sursele sunt de calitate proastă, așa că e datoria autorului să le îmbunătățească dacă i-au fost contestate [2]. Dacă păstrăm texte proaste acum, tot acolo o să fie și în 10 ani, având în vedere dimensiunea comunității, și asta o să-i descurajeze și pe potențiali colaboratori să scrie. --Mihai (discuție) 18 mai 2015 12:50 (EEST)
Faptul că toate sursele sunt proaste și că doar ce știți, doriți și cum procedați dumneavoastră e corect nu mi se pare decât o scuză care încearcă să mascheze comportamentul dvs. Informația este adevărată și îi puteți aduce surse academice dumneavoastră, sigur veți găsi.--Bogdan Muraru (discuție) 18 mai 2015 13:03 (EEST)
Plus că, nu vă permit să mai modificați comentariile mele sau conținutul reclamației.--Bogdan Muraru (discuție) 18 mai 2015 13:10 (EEST)
Adevărul este că, de la bun început, articolul a suferit de grave deficiențe, atât în concepția generală, cât și în realizarea lui concretă. Păcat, pentru că subiectul merita o soartă mai bună. Ștergerea reclamată aici viza una din secțiunile cele mai problematice (Tradiții). Pe lângă alte trivialități (ca cea legată de masa îmbelșugată de Crăciun), ni se spunea că în tradiție moldovenească, de Paști, se ciocnesc ouăle roșii și se rostește formula Hristos a înviat! la care se răspunde Adevărat a înviat!. Adică ceilalți români care fac același lucru urmează tradiția moldovenească? Eu am observat că ea s-a răspândit până și în Grecia! --Pafsanias (discuție) 18 mai 2015 14:31 (EEST)
Un lucru nu îl exclude pe celălalt. În articolul Tradiții românești avem secțiunea Împodobirea bradului sau colindatul creștin acum insinuați că asta e o tradiție românească și tot globul a copiat-o de la noi. În privința mărțișorului e bine știu că în Moldova e obiceiul un pic schimbat sau că de Anul Nou: mascații din Ruginoasa, capra descrisă în Descriptio Moldaviae sau ursul sunt ori moldovenești ori aici se practică mai frecvent. Eu am luat informațiile din surse care vorbeau de tradițiile din Moldova, acum că pot fi ele românești, balcanice, europene sau internaționale nu cred că afectează. Am și enunțat la un moment dat unt printre cele mai vechi și mai de amploare manifestări atât din spațiul moldovenesc cât și din întreg spațiu românesc nu am dorit să exclud spațiul românesc ci pur și simplu am descris pe scurt principalele tradiții ale locului.--Bogdan Muraru (discuție) 18 mai 2015 17:15 (EEST)
Aceasta este în mod evident o dispută editorială. Vă rog să folosiți paginile de discuție ale articolului sau articolelor. —Andreidiscuţie 18 mai 2015 17:20 (EEST)
Nu e adevărat, eu reclam faptul că acest utilizator a început o serie de acțiuni îndreptate împotriva articolului Moldova din faptul că nu se încadrează în viziunea lui asupra acestui concept și consider că acest utilizator trebuie oprit. Articole cu galerii sunt cu duiumul: Dej, Gherla, Rădăuți, etc , sute sau mii, nu se șterg nici măcar articolele/secțiunile fără referințe ci li se aduc referințe sau se îmbunătățesc, ca să nu mai vorbim de secțiuni unde am adus referințe din diferite surse. Nu putem șterge ce nu ne convine și apoi veni cu scuze ieftine.--Bogdan Muraru (discuție) 19 mai 2015 09:06 (EEST)
Calitatea surselor nu e o scuză ieftină. Faptul că există și alte articole proaste nu înseamnă că toate articolele trebuie să fie proaste. Galeriile sunt o unealtă de care se abuzează prea ușor, en:WP:IG explică foarte bine cum și când se folosesc. Dar _toate_ acestea sunt aspecte editoriale, legate de conținut. —Andreidiscuţie 19 mai 2015 10:49 (EEST)
Întradevăr este o dispută editorială. Discuția nu-și are rostul aici. --Accipiter Q. Gentilis(D) 20 mai 2015 14:25 (EEST)

Asybaris01[modificare | modificare sursă]

Hărțuire [1] [2]. Dacă eu pun unui student nota 2 pentru activitatea sa, Asybaris01 înțelege că eu atac studentul la persoană. Mi-am exprimat dezacordul cu modul lui de gândire [3], dar n-a înțeles. Nu pot discuta cu el, deoarece orice aș spune el va considera că-l atac la persoană. --Turbojet 13 mai 2015 11:45 (EEST)

Să îi mulțumiți celui care l-a deblocat. Era clar că nu se va abține. "Lupul păru-și schimbă, dar năravul ba".--89.136.171.118 (discuție) 13 mai 2015 13:01 (EEST)
Anonimule care sunteti "anonim", ar trebui sa va semnati cu numele de utilizator, nu va ascundeti dupa IP-uri dinamice, sa vad si eu cui îi stau in gât. Argumente aveti? sau doar nemultumiri? Asybaris aport 18 mai 2015 12:51 (EEST)

Beleiutz[modificare | modificare sursă]

Cer blocarea acestei clone. --Mihai (discuție) 12 mai 2015 20:57 (EEST)

Rezolvat Rezolvat Blocat nelimitat. --Silenzio (discuție) 13 mai 2015 03:44 (EEST)

IP a revenit cu obscenități[modificare | modificare sursă]

Special:Contribuții/78.96.65.194 a revenit cu obscenități, după ce fusese avertizat pe tema asta. Tgeorgescu (discuție) 11 mai 2015 13:56 (EEST)

Blocat. -- Victor Blacus (discuție) 11 mai 2015 14:06 (EEST)

Wikipediu498[modificare | modificare sursă]

Ștergeri nejustificate. Avertizat. --Turbojet 6 mai 2015 10:12 (EEST)

Yes check.svg Realizat. Nu este nevoie de atâtea „singure” și „ultime” avertismente. Unul ajunge, după care reclamație și {{Test5}}. —Andreidiscuţie 6 mai 2015 10:45 (EEST)

Nume obscen[modificare | modificare sursă]

Nume obscen și atac la persoană: cont șters. Tgeorgescu (discuție) 4 mai 2015 03:05 (EEST)

Rezolvat Rezolvat Blocat nelimitat și șters. --Silenzio (discuție) 4 mai 2015 03:14 (EEST)

Lupus in fabula. -- Victor Blacus (discuție) 4 mai 2015 10:23 (EEST)

Observație corectă și promptă. Dar nu ar trebui să i se aplice același tratament ca și lui cont șters? --Bătrânul (discuție) 4 mai 2015 10:27 (EEST)
Ba da. M-am ocupat. Am și făcut un checkuser, utilizatorul se ținea de glume de același gen și ca anonim: oricum, blocarea contului s-a făcut cu blocarea automată a adresei IP. —Andreidiscuţie 4 mai 2015 11:22 (EEST)

BAICAN XXX[modificare | modificare sursă]

Contribuțiile anonime de mai jos provin din aceeași clasă de IP cu cele ale lui BAICAN XXX (care este blocat):
84.158.143.175; 84.158.172.152; 84.158.145.91. Dovada reiese din istoricul articolului Neologisme de la Wikimanuale: IP-ul lui BAICAN XXX se vede la 28 ianuarie 2015 (când a omis să se autentifice). --GEO (discuție) 25 aprilie 2015 01:20 (EEST)

Adaug 84.158.143.219; probabil mai sunt și alte IP. Mă pune pe gânduri și acest prolific „categoric”, interesat de rețelistică. -- Victor Blacus (discuție) 25 aprilie 2015 12:55 (EEST)
Plus una recentă: 84.158.171.151 și încă unele mai vechi, dar care confirmă că acestea se încadrează în clasa de IP-uri folosite de BAICAN XXX:
84.158.207.219; 84.158.211.8; 84.158.211.15; 84.158.243.105; 84.158.216.244. Mai rămâne de confirmat cealaltă presupunere. --GEO (discuție) 25 aprilie 2015 14:38 (EEST)
Completare: 84.158.134.123, 84.158.141.125, ‎84.158.166.234. --Pafsanias (discuție) 26 aprilie 2015 22:24 (EEST)
Am blocat gama de IP-uri pe un an. Cine se uită la istoricul blocărilor gamei (nu știu sigur dacă ne-administratorii o pot vedea), se vede că a fost blocată în mod repetat exact pentru că era utilizată de BAICAN. —Andreidiscuţie 27 aprilie 2015 10:13 (EEST)
Utilizatorii care nu sunt administratori nu pot vedea pagini de acest tip („eroare de permisiune”). --Bătrânul (discuție) 27 aprilie 2015 10:29 (EEST)
Am observat de la Schimbări recente că au fost sterse unele articole pe motiv de utilizator cu interdictie. Este aceasta stergere constructivă pentru Wikipedia? Articolele create nu ar trebui sterse doar pe motiv de blocare sau interdictie.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 10:25 (EEST)
Nu au fost șterse „unele articole”, ci articolele create de IP-urile reclamate mai sus. Dacă păstrăm a priori tot ce reușește un utilizator cu interdicție să strecoare ocolind politicile, atunci nu descurajăm cu nimic acțiunile lui, ci doar îl încurajăm să mai găsească o fereastră și să mai introducă ce vrea el să introducă. Dacă în schimb îi blocăm clonele și îi anulăm și toate contribuțiile, abia atunci poate se gândește și respectivul ce rost a avut totul.
Istoria a arătat că BAICAN produce niște contribuții necontroversate o vreme la început, după care începe din ce în ce mai mult să-și strecoare ideile lui proprii despre cum e limba română (asta eventual în timp ce atacă și alte proiecte). Ultima oară când i-am dat credit și i-am prezumat buna credință, a fost o mare greșeală. În acest moment, contribuțiile lui nu pot fi tratate in corpore ca fiind realizate cu bună credință. Dacă cineva consideră însă că se poate lucra cu ceva din ce a creat BAICAN, poate din partea mea să recupereze sau să ceară recuperarea paginilor șterse și să-și asume modificările anulate, refăcându-le. —Andreidiscuţie 27 aprilie 2015 10:35 (EEST)

[Conflict de editare]::::::::Dar la timpul altor utilizatori care sunt nevoiti sa-l consume partial cu proceduri (birocratice) de recuperare si discutii pe la reclamatii/diverse locuri v-ati gandit? Exact, contributiile nu trebuie tratate in corpore, ci punctual trebuie analizată valabilitatea. Desigur e mai ușor de revenit in corpore si nu punctual. Astfel se descurajeaza nu numai tinta principala, ci si editorii constructivi colaterali care nu sunt dispusi a pierde timpul aiurea cu discutii. Per ansamblu revenirile in corpore nu sunt utile wikipediei.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:01 (EEST)

Să vă dau un exemplu: modificarea aceasta. Ceea ce face BAICAN acolo este să pună un link la Commons spre o categorie de imagini ce reprezintă săli de control centralizat în diverse contexte. Asta într-o pagină care prin definiție se explică faptul că subiectul este controlul descentralizat. Aberația este subtilă și neevidentă. De aceea este mai bine să eliminăm totul și să reintroducem ce este de reintrodus, dacă are cineva energia să o facă. —Andreidiscuţie 27 aprilie 2015 10:53 (EEST)
De unde aceasta tentatie cu să eliminăm totul? Este un consum inutil de timp. Se poate proceda punctual sau semnala in paginile de discutii abaterile subtile.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:01 (EEST)
Eu sunt de acord cu Andrei Stroe. În ciuda aparenței de dezînvinovățibilitate, acesta rămâne un caz clar de dezîncuviințabilitate. --Pafsanias (discuție) 27 aprilie 2015 11:05 (EEST)

[conflict de editare]:::::::::::Da, observ că pentru timpul altor utilizatori nu arată nimeni considerație. Să mergem in continuare cu totul, să facem totul pentru a irosi timpul altor utilizatori producandu-le iritare. Bună modalitate de stimulare a wikicontribuitorilor!--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:21 (EEST)

Stimate 5.2.200.163, e cazul să alegem: păstrăm Wikipedia murdară până găsim energia să facem curățenie, sau încercăm să o curățim și apoi găsim energia să răscolim prin gunoaie? //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 27 aprilie 2015 11:08 (EEST)
Nu se poate opera punctual? Nu inteleg acest demers bazat pe totul, bazat mai mult pe retorica cu numai doua optiuni.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:21 (EEST)
Voiam să dau un răspuns care spune în esență același lucru cu ce a spus Gikü, dar în cuvinte mai puțin concludente. —Andreidiscuţie 27 aprilie 2015 11:11 (EEST)

Amenințare cu justiția[modificare | modificare sursă]

Utilizatorul Seruah amenință cu justiția Wikipedia, în general, și pe Silenzio76, în particular. --Bătrânul (discuție) 14 aprilie 2015 09:01 (EEST)

Rezolvat Rezolvat cu avertisment chiar de Bătrânul; în plus, i-am scris și eu un mesaj de clarificare, ca să nu spună că n-a fost avertizat cum se cuvine. --Gutza DD+ 14 aprilie 2015 14:26 (EEST)

Vă rog să aveți în vedere și pagina aceasta, care se încadrează la hărțuire în afara Wikipediei. --Silenzio (discuție) 15 aprilie 2015 03:58 (EEST)

De notat că pare să se fi întors folosind un open proxy (76.164.217.123). L-am blocat pe 24 de ore și i-am anulat vandalismele, dar aproape sigur o să mai auzim de el.--Strainu (دسستي‎)  15 aprilie 2015 10:07 (EEST)

Am dat și eu un revert, dar am hotărât să nu avertizez anonimul. Acesta este un webmaster care vrea să-și facă reclamă la situl propriu. Nu cunoaște subiectul în profunzime — pe situl său confundă unele lucruri — și nu are surse. Și-a arătat posibilitățile (acel text stereotip care-l tot introduce), așa că Wikipedia nu poate spera la nicio contribuție enciclopedică din partea lui. Scopul său este să umple paginile Wikipediei (aka hiturile pe Google) cu temenul „satanism”, obiectiv atins dacă este avertizat pe IP-uri anonime. Propun semiprotejarea paginilor care l-ar putea interesa și blocarea utilizatorului pe un termen mai îndelungat. --Turbojet 18 aprilie 2015 09:13 (EEST)
Eu unul sunt de acord. --Gutza DD+ 18 aprilie 2015 10:34 (EEST)
E clar că tipului îi trebuie luat bilet numai dus, după care casa trebuie închisă...--Accipiter Q. Gentilis(D) 18 aprilie 2015 10:47 (EEST)

Rezolvat Rezolvat: L-am blocat pe principalul protagonist al acestei campanii agresive de autopromovare pentru o perioadă de 6 luni, iar pe câteva dintre posibilele lui clone anonime pentru două săptămâni. Am semiprotejat paginile utilizate în această campanie pentru o lună. Am semiprotejat la creare pagina „Satanism spiritual”, iar Victor Blacus a extins termenul de semiprotejare pentru „Satanismul spiritual”. --Pafsanias (discuție) 18 aprilie 2015 15:20 (EEST)

Doamne-ajută !... :)) --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 aprilie 2015 15:47 (EEST)

Atacuri, la utilizator + articole[modificare | modificare sursă]

Cer blocare user Pupuleanta556, a se vedea aici și aici. Mulțumesc! -- Alex Nico  (mesaj) 11 aprilie 2015 16:39 (EEST) + aici -- Alex Nico  (mesaj) 11 aprilie 2015 16:45 (EEST)

A revenit apoi: aici -- Alex Nico  (mesaj) 11 aprilie 2015 16:51 (EEST)
Blocați ambii și anonimul. -- Victor Blacus (discuție) 11 aprilie 2015 17:41 (EEST)

Nume de utilizator inacceptabil[modificare | modificare sursă]

Mie acest nume de utilizator mi se pare inacceptabil, consider că se încadrează la nume de utilizator provocatoare din Wikipedia:Nume de utilizator. Până acum a făcut doar un {{au-test0}}. --Mihai (discuție) 30 martie 2015 11:43 (EEST)

Este. —Andreidiscuţie 30 martie 2015 11:44 (EEST)