Wikipedia:Nume de utilizator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vedeți și: Wikipedia:Cum mă înregistrez și respectiv Wikipedia:Schimbarea numelui de utilizator

La crearea unui cont — pentru a vă putea loga —, unul dintre lucrurile care trebuiesc făcute este să alegeți un nume de utilizator. Această pagină vă informează despre acest fapt.

La ce folosește numele de utilizator?

Numele dumneavoastră de utilizator va fi atașat tuturor documentelor editate de dumneavoastră, în timp ce sunteți logat. Este de asemenea de folos dintr-o perspectivă de copyright: dacă cineva vrea să folosească contribuțiile dumneavoastră într-un mod neaprobat de către drepturile de autor, de exemplu, vă poate întreba pe pagina de discuții. De asemenea, GFDL încurajează dând recunoașterea corespunzătoare autorilor, iar numele dumneavoastră de utilizator este folosit pentru a da acea recunoaștere. Alte motive pot fi găsite la Wikipedia:De ce să mă înregistrez.

Alegerea unui nume de utilizator

Cea mai bună alegere pentru numele de utilizator este chiar numele real sau un pseudonim ce îl folosiți doar pe Wikipedia, depinzând de cât de mult doriți ca anonimitatea dumneavoastră să crească când editați un articol.

Vă rugăm să alegeți un nume de utilizator ce vă ajută să scrieți într-o enciclopedie, asta însemnând ca dumneavoastră să vă fie confortabil sub acest pseudonim atunci când scrieți și celorlalți să le fie confortabil și să fie dispuși a colabora cu dumneavoastră la vederea pseudonimului. Un nume controversat le poate „colora” impresia celorlalți despre credibilitatea sau punctul de vedere politic al dumneavoastră. Cu alte cuvinte, Wikipedia este o enciclopedie globală, așadar vă rugăm să alegeți un nume de utilizator ce nu ofensează alte categorii sociale, cum ar fi persoane de cultură diferită, religii diferite sau grup etnic.

Wikipedia recomandă să evitați nume de utilizator cum ar fi

  1. nume de politicieni, militari, figuri religioase sau evenimente;
  2. orice nume de utilizator ce poate ofensa o figură publică

Este de dorit ca oamenii să poată fi capabili de a vă judeca contribuțiile și nu să răspundă emoțional la un potențial nume de utilizator controversat. Vă rugăm, așadar, să fiți atenți, căci faceți parte dintr-o comunitate. Încercați să dați dovadă de respect față de părerile personale și credințele tuturor evitând să le expuneți ostentativ pe ale dumneavoastră.

Nume reale versus pseudonime

Istoric, multe wiki-uri au încurajat utilizatorii să-și folosească numele real ca nume de utilizator, ex. MeatBall:UseRealNames, în ideea că un utilizator va oferi contribuții constructive proiectului dacă pot fi trași la răspundere pentru acțiunile lor. Majoritatea utilizatorilor de Wikipedia aleg să folosească un pseudonim, deși mulți își dau numele lor adevărat pe paginile de utilizator. Editorii Wikipedia au fost ocazional hărțuiți în afara Wikipediei din cauza contribuțiilor lor sau a acțiunilor împotriva vandalilor de pe Wikipedia.

De asemenea, dacă folosiți un pseudonim în loc de un nume care vă identifică în realitate, legile drepturilor de autor din SUA oferă doar o perioadă fixă de drepturi în loc de una bazată pe momentul când veți muri.[1]

Nu folosiți numele real al unei persoane bine cunoscute, în special una în viață, decât dacă sunteți acea persoană. Înregistrând un nume de utilizator al unei persoane de seamă, și apoi făcând modificări distructive sub acel „nume”, sau în încercarea de a o discredita, va rezulta probabil într-o blocare imediată și pe termen nelimitat. Împersonările de figuri cunoscute, cum ar fi „George W. Bush” sau „Winston Churchill” etc., vor fi blocate pe loc.

Evitați a folosi nume ale unor vandali cunoscuți ai Wikipediei. Dacă accidental sunteți suspectat de a fi o clonă a unui vandal recent sau vi se atrage atenția că ați ales un nume folosit de un vandal recent, explicați situația și cereți redenumirea contului. În plus, considerați să vă modificați numele de utilizator dacă:

  • seamănă cu cel al unui administrator Wikipedia existent.
  • este identic cu cel al unei persoane faimoase, ex. dacă numele vă este „Michael Jordan” și nu sunteți faimosul jucător de baschet, gândiți-vă să vă înregistrați ca „M. Jordan” sau „MikeJ”.

Aceasta va ajuta să evităm prezumția de rea intenție. Vedeți mai jos pentru mai multe informații.

Scrierea numelor de utilizator cu literă mare

Numele Wikipedia fac diferența între caractere majuscule și minuscule, iar din motive de consistență, primul caracter al tuturor numelor de utilizator este făcut să fie literă mare atunci când se creează un cont. Aceasta înseamnă că, în cazul în care solicitați numele de utilizator „numele tău”, contul creat va fi: „Numele tău”.

În cazul în care numele de utilizator este format din mai multe cuvinte și veți dori ca semnătura dumneavoastră să păstreze regulile interne de consistență, vă recomandăm să luați în considerare scrierea fiecărui cuvânt cu inițială majusculă, atunci când vă creați contul. Aceasta se conformează regulilor de scriere din aproape orice limbă: numele de utilizator sunt, în definitiv, nume proprii. Exemple ar putea fi „Numele Tău” și „Prenumele Tău”.

Nume de utilizator nepotrivite

Numele de utilizator nepotrivite includ atât numele clare, cât și cele mascate. Pe drept sau pe nedrept, linia dintre numele de utilizator acceptabile și cele inacceptabile este trasată de către cei care găsesc numele nepotrivit, nu de către creatorul acestuia.

Wikipedia nu permite anumite tipuri de nume de utilizator, inclusiv pe cele următoare:

Nume de utilizator confundabile, care induc în eroare sau cauzează probleme:

  • Nume care pot fi confundate cu cele ale altor contribuitori. (Dacă altcineva folosește o poreclă pe care doreați să o folosiți dumneavoastră, vă rugăm să încercați să folosiți ori un pseudonim alternativ, ori numele real, sau pur și simplu să nu folosiți porecla. În rarele cazuri în care altcineva editează Wikipedia folosind numele dumneavoastră real, vă rugăm să adăugați numele mijlociu, o inițială sau să găsiți alt mod de a vă deosebi de contribuitorul existent.)
  • Numele care includ termeni de software sau ale comunității Wikipedia folosite deseori sau care implică o poziție oficială pe Wikipedia. Numele de utilizator nu trebuie să fie alcătuite din următoarele cuvinte și nu numai:
    • „Administrator”, „Admin” sau „Sysop”
    • „Rollback” sau „Revert”, „Edit war”, „POV” etc.
    • „Delete”, „Upload”, „Pagemove”, „Redirect” sau alte procese de editare sau abstracții.
    • „Bot”, „Robot”, „Script”, „Initialize”, „Automated”, „Daemon” etc., nu și în cazul în care numele este destinat unui bot. Numele care includ conturi de boți pot fi blocate și utilizatorului i s-ar putea cere să contacteze un administrator pentru a primi confirmarea că numele său reprezintă într-adevăr contul unui bot.
    • Orice butoane de toolbar vizibile, spații de nume sau alți termeni tehnici, care i-ar putea deruta pe utilizatorii neexperimentați sau care implică o acțiune diferită de cele ale unui utilizator obișnuit.
  • De asemenea, trebuie să aveți în vedere că literele I mare de tipar și L mic de tipar, precum și numărul 1, arată exact la fel (I/l/1) în anumite fonturi, ca și litera O mic/mare de tipar și numărul 0 (O/o/0). Aceste lucruri trebuie luate în considerare și folosirea creativă a unuia în locul altuia (I unde L ar fi fost necesar și vice-versa) este descurajată, datorită folosirilor greșite în trecut.
  • Numele care sunt alcătuite dintr-o secvență aleatorie sau aparent aleatorie de litere și/sau numere.
  • Numele care sunt foarte lungi.

Nume de utilizator provocatoare: Wikipedia nu permite nume de utilizator provocatoare sau jignitoare. Numele provocatoare sunt în mod inutil descurajante pentru alți contribuitori și afectează sau distrag atenția de la creerea unei enciclopedii. Printre acestea se numără, dar nu numai:

  • Numele care promovează sau se referă la răutate
  • Numele care sunt recunoscute drept defăimătoare sau jignitoare
  • Numele care fac referiri la ură, inclusiv figuri istorice sau evenimente care sunt asociate cu acest lucru
  • Numele care se referă la sau implică acte sexuale sau organe genitale, inclusiv cuvinte din jargon și aluzii perfide
  • Numele care se referă sau fac aluzii la funcțiile reproducătoare sau excretoare ale corpului
  • Numele care promovează sau se referă la acțiuni violente sau ilegale în lumea reală
  • Numele care conțin profanări, obscenități sau alte cuvinte potențial jignitoare
  • Numele unor figuri religioase, precum Dumnezeu sau Allah, care ar putea jigni credința altor persoane
  • Numele care promovează un punct de vedere controversat
  • Greșeli gramaticale supărătoare
  • Nume care conțin adrese de web sau e-mail
  • Nume care sunt în mod vădit excesiv de lungi sau excesiv de complexe sau care utilizează semne non-latine în mod inutil și/sau alese cu scopul de a crea confuzie

Nume de utilizator care hărțuiesc sau defăimează Hărțuirea și defăimarea sunt în orice caz nepotrivite pe Wikipedia. În plus, numele dumneavoastră de utilizator nu este un mijloc de a ataca alți utilizatori cu care sunteți în conflict. Numele nu trebuie folosit pentru a insulta sau necăji alți utilizatori, nume de utilizator, articole sau acțiuni. De asemenea, un nume de utilizator nu trebuie folosit pentru a defăima alți oameni, companii sau grupuri, chiar dacă editează sau nu la Wikipedia și nici nu trebuie să divulge informații personale despre alți utilizatori. În acestă categorie intră nume similare cu un număr de telefon sau de buletin ori o adresă de stradă.

Nume de utilizator care seamănă îndeaproape cu cele folosite de vandali cunoscuți: Orice nume de utilizator care sunt asemănătoare cu cele folosite în trecut de către vandali importanți vor fi cel mai probabil blocate la prima vedere. De obicei, aceste nume sunt greu de ales în mod accidental, dar dacă sunteți îngrijorați, selectați linkul de deasupra pentru a consulta o listă de vandali cunoscuți. De acolo, paginile individuale ale vandalilor pot fi accesate, acolo fiind menționate numele de utilizator pe care le-au folosit în mod repetat.

Nume de utilizator care conțin spamuri sau reclame: Numele de utilizator care fac reclamă la un site anume, companie etc. (ex. „vizitați [numele de url]”) sunt descurajate și pot fi blocate. Numele de firme sau alte organizații (de exemplu, Coca-Cola, Walmart, Ambrocom SRL) sunt și ele nerecomandate, deoarece lasă impresia că sunt utilizate de mai multe persoane. Totuși, în conformitate cu termenii de utilizare, dacă reprezentați o organizație, este chiar mai bine să folosiți un cont care conține și numele organizației — dar care nu conține doar numele organizației, de exemplu Vasile Vasilescu (Walmart).

Justificare

Scopul principal al numelor de utilizator este acela de a identifica și deosebi contribuitorii. Acest lucru ușurează comunicarea și păstrarea de arhive. Numele de utilizator nu reprezintă o modalitate de a ofensa sau de a face o afirmație. Nimeni nu are dreptul la un anumit nume de utilizator. Deși numele colorate, interesante sau expresive se pot adăuga plăcerii de scrie pe Wikipedia, acestea nu sunt esențiale. Aceasta poate include și nume legitime sau pseudonime pentru Internet stabilite de multă vreme, dar care pot induce în eroare pe Wikipedia.

Semnături

Prin opțiunea Preferințe, oricine poate alege o poreclă pentru a o folosi la semnătură, independentă de adevăratul nume de utilizator (dar care să ducă la pagina de utilizator). În general, aceleași reguli se aplică pentru semnături ca și cele pentru numele de utilizator. O semnătură nu trebuie să stârnească confuzie.

Pentru mai multe informații despre semnături, puteți consulta și articolul Ajutor:Semnătura personală.

Schimbarea numelor de utilizator nepotrivite

Dacă destul de mulți oameni se plâng de numele dumneavoastră de utilizator (în paginile de discuție, mailuri sau Meta-Wiki), global renamerii îl vor schimba. Nici plângerile, nici schimbările de nume nu ar trebui să fie arbitrare, însă numele de utilizator care ofensează un număr semnificativ de oameni vor fi schimbate, nu doar fără un anunț în prealabil, ci fără drept de discuție.

Contribuitorii cooperativi ar trebui în mod normal să fie înștiințați de politica noastră printr-un mesaj pe pagina lor de discuție. Schimbările voluntare (via Wikipedia:Schimbarea numelui de utilizator) sunt de preferat: Utilizatorii din alte țări și/sau grupe de vârstă ar putea face greșeli în alegerea numelor; blocarea imediată sau listarea pe RfC ar putea alunga utilizatorii noi care acționează cu bună credință.

Acolo unde o schimbare trebuie forțată, întâi trebuie discutată. Aceasta se poate face ori (A) pe pagina de discuție a utilizatorului, ori (B) pe o subpagină a paginii de discuție a utilizatorului, ori (C) pe o subpagină de pe Wikipedia:Reclamații. Listarea pe Wikipedia:Reclamații trebuie făcută în secțiunea potrivită. Utilizatorul ar trebui de asemenea înștiințat de discuția ce are loc.

Pentru cazuri necontroversate, atunci când utilizatorul editează în mod curent, decizia este luată în una sau două zile. Pentru cazuri mai controversate, atunci când utilizatorul nu este atât de activ, o săptămână este mai potrivită. Pentru cazuri foarte controversate sau dacă utilizatorul a părăsit Wikipedia, discuția ar putea dura foarte bine chiar și o lună.

După ce timpul necesar acordat discuției a trecut, un administrator poate lua o decizie în legătură cu numele problematic. Acesta ar trebui să facă o mișcare numai dacă s-a ajuns la un oarecare consens al faptului că numele de utilizator este nepotrivit. Mișcarea implică blocarea numelui de utilizator nepotrivit, pentru care puteți consulta Wikipedia:Blocare.

Cu toate acestea, administratorii pot bloca numele de utilizator nepotrivite la prima vedere.

Atunci când numele de utilizator nepotrivite sunt combinate cu vandalism, numele de utilizator poate fi blocat pe timp nelimitat la prima vedere (Wikipedia:Blocare).

Numele de utilizator create cu rolul de a copia utilizatori legitimi pot fi blocate imediat. Adresa de IP a acestor utilizatori ar trebui lăsată autoblocată.

Folosirea mai multor conturi de utilizator

Este recomandat ca utilizatorii să nu editeze sub mai multe nume de utilizator, decât dacă au un motiv foarte bun. A se vedea Wikipedia:Clone.

Ștergerea contului dumneavoastră de utilizator

Conturile de pe wiki-urile Wikimedia nu vor fi șterse. Conturile care au realizat contribuții nu pot fi șterse, deoarece acesta i-ar permite altui utilizator să creeze acel cont și să ceară drepturile de autor ale acelor editări. Nu este posibil ca editările dumneavoastră să fie șterse în întregime. Ele pot fi doar alocate altcuiva, pentru a nu viola GNU FDL (GNU Free Documentation License).

Dacă vă decideți după ce ați creat un cont, în special dacă ați făcut acest lucru folosindu-vă de numele real, că ați dori să deveniți anonim, puteți să vă redenumiți contul. Puteți solicita aceasta la Wikipedia:Schimbarea numelui de utilizator sau contactând un administrator cu abilitatea de a schimba numele de utilizator. După îndeplinirea acestui lucru, contribuțiile dumneavoastră vor fi alocate noului nume de utilizator.

Puteți de asemenea solicita ca paginile dumneavoastră de utilizator și de discuție să fie șterse, după cum este explicat pe Wikipedia:Pagină de utilizator.

Pe orice pagină de discuție pe care v-ați semnat va apărea tot fostul nume de utilizator. Acestea trebuie să fie schimbate manual, editând paginile respective. Dacă doriți cu adevărat ca numele dumnevoastră să nu mai apară pe site, puteți edita aceste pagini pentru a vă îndepărta semnătura sau să cereți altor utilizatori să facă acest lucru la Wikipedia:Am nevoie de ajutor. Cea mai ușoară cale pentru a face aceasta este să selectați „Ce se leagă aici” de pe pagina dumneavoastră de utilizator. Deocamdată nu există vreun mijloc de a îndepărta semnăturile din versiunile mai vechi din istoricul paginii.

Vezi și: Wikipedia:Dreptul de a părăsi proiectul

Vezi și