Wikipedia:Dreptul de a părăsi proiectul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cel mai des părăsirea wikipediei se efectuează prin stoparea modificărilor făcute în cadrul proiectului. Dreptul de a părăsi proiectul poate fi aplicat atunci când un utilizator cu o reputație bună decide să nu se mai întoarcă și, dintr-un anumit motiv dorește ca contribuțiile lui să fie mai greu de găsit sau, să elimine asocierea lui cu editările făcute de el. Atunci când nu este nevoie administrativă de a reține informațiile, un utilizator care pleacă pentru totdeauna poate solicita ca o un șir de pagini care îl afectează să fie șterse la plecare. Contul utilizatorului este redenumit, pagina de utilizator este golită sau ștearsă și, paginile legate de comportamentul utilizatorului pot fi șterse, ascunse sau mutate. Contribuțiile, logările, semnăturile și formatele de pe pagina de utilizator (de exemplu, formate legate de blocări sau banări) nu sunt de obicei eliminate. Pagina de discuții − ca regulă, nu este ștearsă.

Dreptul de a părăsi proiectul este discreționar și poate fi refuzat. Acesta nu este destinat să fie temporar și nu este o modalitate de a ocoli controlul sau sancțiunile. Acesta nu este un nou început și nu garantează anonimatul și oricare pagină ștearsă poate fi recuperată după o discuție a comunității. Dacă utilizatorul revine, „părăsirea” probabil va fi socotită nulă, conturile vechi și noi vor fi restabilite, iar orice sancțiune sau restricție va fi reluată.

Părăsirea Wikipediei[modificare | modificare sursă]

Plecarea de obicei invocă următoarele:

  • Un birocrat schimbă numele de utilizator al contului, de exemplu în „Utilizator plecat nr. 1”. Până în august 2012, existau câteva limitări tehnice – contul ideal trebuia să aibă mai puțin de câteva zeci de mii de editări (inclusiv contribuțiile șterse), cu scopul de a evita un bug ce inducea ca aceste contribuții să nu-i fie atribuite în baza de date. Ulterior acest lucru nu a mai fost necesar, birocrații având acum posibilitatea de a redenumi orice nume de utilizator.
  • Trimiterile la fostul nume de utilizator sunt înlocuite cu referiri la numele de utilizator înlocuitor. Rețineți că semnătura dumneavoastră (pe paginile de discuții ale utilizatorilor, paginile de discuții ale articolelor și paginile de discuții ale proiectelor) nu va fi schimbată și poate fi, în mod implicit, redirecționată către noul nume de utilizator. Puteți cere ca această redirecționare să fie anulată.
  • Pagina de utilizator și subpaginile contului sunt șterse. Paginile de discuții rareori sunt șterse și ștergerea poate fi anulată prin consensul comunității.

Cum se solicită dreptul de a părăsi proiectul[modificare | modificare sursă]

În primul rând, se ia în considerare dacă utilizatorul cu adevărat dorește să părăsească proiectul sau dacă pur și simplu e o retragere sau un nou început. Plecarea este o ultimă instanță și ar trebui să fie folosită numai atunci când se dorește cu adevărat oprirea efectuării editărilor pentru totdeauna și, de asemenea, pentru a ascunde cât mai mult asociații din trecut.

Dacă decideți să plecați, ați putea dori să se golească sau șterge pagina dumneavoastră de utilizator și orice subpagină din spațiul dumneavoastră de utilizator. Pentru a solicita ștergerea, adăugați formatul {{db-u1}} în partea de sus a fiecărei pagini și un administrator va șterge pagina respectivă. Rețineți că paginile dumneavoastră de discuții în mod normal nu se vor șterge (vezi mai jos).

În cele din urmă, contactați un birocrat prin e-mail și cereți ca contul dumneavoastră să fie redenumit, oferindu-i ca motiv „solicitarea dreptului de a părăsi proiectul”. Utilizați link-ul de mai jos pentru a trimite un e-mail securizat de la contul dumneavoastră de pe Wikipedia, astfel încât birocrații pot verifica dacă aceasta este o cerere legitimă.


Special:Email utilizator


Dacă aveți întrebări cu privire la plecare, sau preocupări despre o metodă mai puțin utilizată, se poate contacta un birocrat (de mai sus) sau un funcționar pentru a primi sfaturi.

Ce nu înseamnă părăsirea proiectului[modificare | modificare sursă]

  • Părăsirea proiectului nu este un mod de a începe totul de la început cu un cont nou. Prin faptul că solicitați dreptului de a părăsi proiectul, se înțelege că nu vă veți întoarce. Dacă doriți să începeți totul de la început, vă rugăm să citiți alt articol Un nou început. Dacă faceți o cerere pentru a părăsi proiectul și apoi începeți totul de la început, cu un cont nou care este mai apoi descoperit, procedura de părăsire a proiectului poate fi oprită, iar conturile dumneavoastră noi și vechi vor fi restabilite.
  • Părăsirea proiectului nu este o modalitate de a evita critica, sancțiunile sau alte lucruri negative care sunt asociate cu dumneavoastră, în pofida faptului că doriți cu adevărat să plecați definitiv. Ca atare, dreptul s-ar putea să nu fie atribuit utilizatorilor care au perturbat activitatea comunității, care doresc să părăsească proiectul atunci când au pierdut încrederea comunității sau atunci când conturile acestora sunt blocate sau interzise.
  • Plecarea nu este cel mai bun mod de a elimina informațiile personale pe care le-ați revelat accidental, mai ales dacă doriți să continuați editarea.
  • Dacă doriți să vă schimbați numele de utilizator: utilizatorii cu o reputație bună sunt liberi de a solicita o schimbarena numelui de utilizator în orice moment. Toate contribuțiile aduse sub numele de utilizator vechi vor fi re-atribuite noului nume de utilizator, inclusiv contribuțiile șterse, păstrând istoricul. (Semnăturile vechi lăsate în mesajele dinaintea schimbării numelui, ele neputând fi schimbate din cauza limitărilor tehnice ale software-ului Mediawiki, deși în unele cazuri, este posibilă ștergerea lor.)
  • Wikimedia nu garantează că numele de cont va fi schimbat după depunerea cererii. Decizia de a redenumi numele contului, în cazul contestării, este determinată de consensul comunității

Ștergerea paginii de discuții a utilizatorului[modificare | modificare sursă]

În timp ce paginile și subpaginile pot fi șterse, ștergerea paginii de discuții este invariabil controversată, fiind o excepție rară dar nu o regulă. Acest lucru este din cauza faptului că paginile de discuție a utilizatorilor, spre deosebire de alte pagini, au fost în mare parte editate și de alți utilizatori. Paginile de discuție ale utilizatorilor nu trebuie să fie șterse rapid de către administratori. Ori de câte ori există o cerere pentru a șterge o pagina de discuție a unui utilizator, ar trebui să fie consultat un birocrat. În cazul când este consensul comunității, birocrații pot șterge pagina de discuții numai dacă există un motiv întemeiat pentru a face acest lucru, legat de probleme de confidențialitate serioase și potențialul de a aduce dăune în lumea reală. În caz contrar, paginile de discuții ale utilizatorilor ar trebui șterse doar la MfD. Orice ștergere, inclusiv ștergerea de către birocrați, poate fi contestată și anulată pe pagina revizuire ștergere. Paginile de discuții ale utilizatorilor nu ar trebui să fie mutate pentru a deveni subpagini ale contului de utilizator în scopul facilitării ștergerii.

Vezi și[modificare | modificare sursă]