Wikipedia:Regulile sunt în favoarea ta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Politici Wikipedia
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informații verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce nu este Wikipedia
Biografiile persoanelor în viață
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credință
Fiți civilizat și Fiți amabil
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor

Atunci când o regulă vă împiedică să îmbunătățiți sau să întrețineți Wikipedia, ignorați acea regulă.

Ce este de făcut?[modificare sursă]

Atunci când observați că o regulă nu este bună, nu întârziați să anunțați ceilalți editori care este opinia dumneavoastră. Chiar dacă regula pare a fi bună, dacă aveți impresia că aceasta nu este constructivă într-un caz particular, de asemenea anunțați acest lucru. Nimic nu este perfect, inclusiv regulile, așa că observațiile dumneavoastră pot fi utile pentru perfecționarea regulilor Wikipedia. Un loc bun pentru a vă face cunoscute opiniile este să scrieți la Cafenea. Vă rugăm să dați dovadă de bune intenții și încercați să-i convingeți pe ceilalți cu amabilitate, tact și răbdare că aveți dreptate. Evitați conflictele și atacurile la persoană.

Ce înseamnă „regulile sunt în favoarea ta”[modificare sursă]

Nu este nevoie să citiți regulamentele înainte de a contribui la Wikipedia. Dacă faceți ceea ce pare de bun simț, de regulă veți face bine, și dacă greșiți, nu e nimic. Chiar și cele mai grave greșeli se pot corecta ușor: versiunile mai vechi ale unei pagini rămân în istoricul de versiuni și pot fi restaurate. Dacă alți contribuitori nu sunt de acord cu modificările dumneavoastră, acestea pot fi discutate, și se poate găsi de comun acord soluția cea mai bună.

  • Nu este obligatoriu să cunoașteți regulile înainte de a contribui.
  • Nu urmăriți la literă toate îndrumările scrise, ci gândiți-vă ce efecte poate avea fiecare editare asupra enciclopediei.
  • Regulile își capătă puterea lor nu din faptul că sunt scrise într-o pagină etichetată „îndrumare” sau „politică”, ci pentru că reflectă opiniile generale și practicile încetățenite ale numeroșilor contribuitori. (Vezi și Wikipedia:Consens.)
  • Majoritatea regulilor sunt în esență descriptive, nu prescriptive: ele descriu practica actuală, mai degrabă decât să impună metode de lucru pentru viitor. Așa se face că uneori regulile rămân în urma practicilor, așa că trebuie actualizate.
  • Din cauza felului în care au fost construite regulile la Wikipedia (descris deasupra), tehnicile și tertipurile avocățești nu funcționează. Pe Wiki nu există hibe ale regulilor ce pot fi exploatate, fiindcă este de la sine înțeles în mod tacit că omisiunile trebuie completate, iar regulile învechite trebuie actualizate. Wikipedia nu este nici o birocrație, nici un tribunal.
  • Regulile sunt decise de comunitate, iar apoi redactate de redactori individuali. Prin urmare pot apărea mici discrepanțe între intenția comunității și felul în care a fost redactat textul regulii. Din acest motiv, spiritul unei reguli este mai presus de litera ei. Scopul comun de a construi o enciclopedie liberă este mai presus de toate regulile. Dacă acest scop comun este mai bine urmărit prin ignorarea literei unei anume reguli, atunci regula trebuie ignorată.
  • Mai important decât respectarea regulilor este să păstrați o bună judecată și să vă respectați colegii din cadrul proiectului, ținând minte că și cei care nu sunt de acord cu dumneavoastră sunt bine intenționați și judecă și ei bine.

Ce nu înseamnă „regulile sunt în favoarea ta”[modificare sursă]

În ciuda numelui său, „regulile sunt în favoarea ta” nu presupune sabotarea tuturor celorlalte reguli. Scopul său este acela de a preveni sabotarea proiectului: acela de a construi o enciclopedie. Regulile au importanță zero comparativ cu scopul nostru. Dacă ele ajută la îndeplinirea scopului, bine. Dacă îl împiedică, ele sunt mereu încălcate.

  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu înseamnă că orice acțiune se poate justifica. Nu este un cec în alb și nu este un as din mânecă. Dacă ignorați regulile, trebuie să justificați de ce acțiunile dumneavoastră îmbunătățesc enciclopedia. De fapt, oricine trebuie să poată să-și justifice acțiunile oricând. În caz de conflict, prin consens se va decide ce este mai bine.
  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu vă oprește din a invoca o regulă atunci când cineva a încălcat-o, dar gândiți-vă și că acel cineva s-ar putea să fi judecat corect și că aproape sigur consideră că are dreptate.
  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu este, de unul singur, un răspuns valid dacă cineva vă întreabă de ce ați încălcat o regulă. Majoritatea regulilor rezultă dintr-o îndelungată și profundă experiență și există din motive foarte bune; ele ar trebui, deci, încălcate doar din motive foarte bune.
  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu este o scutire de responsabilitate. Sunteți în continuare responsabil pentru efectele previzibile pe care acțiunile dumneavoastră le pot avea asupra enciclopediei și asupra altor contribuitori.
  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu este o invitație de a folosi Wikipedia în scopuri diferite de cel de a construi o enciclopedie liberă. (Vezi și Wikipedia:Ce nu este Wikipedia.)
  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu înseamnă că există excepții de la orice regulă. Încălcarea drepturilor de autor, de exemplu, nu ajută niciodată la construirea unei enciclopedii libere.
  • „Regulile sunt în favoarea ta” nu înseamnă că puteți încălca acţiunile oficiale. Această politică este rareori invocată, dar atunci când e, trebuie aplicată.