Wikipedia:Buna credință

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Politici Wikipedia
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informații verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce nu este Wikipedia
Biografiile persoanelor în viață
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credință
Fii civilizat și Fii amabil
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor

Presupunerea existenței bunei credințe este un principiu fundamental al Wikipediei. Dat fiind că oricine poate aduce modificări, presupuneți că majoritatea celor care lucrează la acest proiect încearcă să ajute, atâta timp cât nu aveți dovezi extrem de solide în sens contrar. Dacă acest lucru nu ar fi adevărat, Wikipedia ar fi eșuat din start.

Abordare practică[modificare | modificare sursă]

Folosiți următoarele metode de a rezolva diferențele de opinie cu alți redactori:

  • Abordați orice diferență de opinie ca pe o controversă, nu ca pe un conflict. Porniți de la premiza că persoana care dispută soluția pe care o propuneți vede lucrurile în alt fel, sau nu ați reușit să-i explicați suficient de bine propriul punct de vedere; nu porniți de la premiza că dorește să vă facă rău, să vă ignore sau să vă saboteze. În mod particular, administratorii Wikipedia sunt redactori cu multă experiență și care beneficiază de un capital semnificativ de încredere din partea comunității; atunci când aceștia iau decizii cu care nu sunteți de acord, cereți în mod personal explicații suplimentare și nu porniți de la premiza că sunteți cenzurat, discriminat, sabotat ș.a.m.d.
  • Atunci când apare o controversă, folosiți paginile de discuții pentru a vă explica acțiunile, dând ocazia și celorlalți să facă la fel. Multe controverse apar din cauză că persoane diferite văd lucruri din perspective diferite. Încercați, prin discuții, să ajungeți la consens.