Wikipedia:Ghid (Formatare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Prima pagină   Înregistrare   Modificare   Formatare   Legături Wikipedia   Legături externe   Note   Pagini de discuții   Rețineți   Mai departe  
Acest articol face parte din
Ghidul Wikipedia
Conținut

Bun venit!
Introducere
Înregistrare
Modificare
Formatare
Legături Wikipedia
Legături externe
Referințe și note
Pagini de discuție
Rețineți
Mai departe

Vezi și...

WikiAjutor

Când nu este folosit Editorul Vizual, formatarea textului se realizează prin intermediul limbajului Wiki. Mai jos veți găsi cele mai comune formatări, însă avem o pagină de ajutor ce conține mai multe informații.

Limbaj Wiki[modificare sursă]

Scrierea articolelor în cadrul Wikipediei este un pic diferită față de scrierea într-un editor standard de text. În schimbul unei abordări stricte „ceea ce vezi este ceea ce primești”, wiki folosește coduri de text simple pentru formatare. Această abordare este similară în cea folosită în scrierea în HMTL a paginilor web, însă codurile sunt mai simple decât acolo.

Wiki poate accepta direct câteva etichete HTML, însă majoritatea contribuitorilor folosesc sistemul incorporat de formatare, creat pentru ușurarea utilizării.

Îngroșare și cursive[modificare sursă]

Andy Mabbett vă învață cum să formatați textul aldin și cursiv

Cele mai folosite etichete wiki sunt îngroșare (bold) și cursive (italics). Îngroșarea și cursivizarea sunt făcute prin încercuirea unui cuvânt sau unei fraze cu apostrofuri multiple ('):

  • ''cursive'' rezultă cursive. (câte 2 apostrofuri de fiecare parte)
  • '''îngroșare''' rezultă îngroșare. (câte 3 apostrofuri de fiecare parte)
  • '''''cursive îngroșate''''' rezultă cursive îngroșate. (câte 5 apostrofuri de fiecare parte)

Notă: Puteți introduce caractere citate multiple încercuindu-le între etichetele <pre> sau <nowiki>.

Îngroșarea primei mențiuni a subiectului dezvoltat într-un articol este o convenție adoptată la Wikipedia. De exemplu, articolul Sindromul Münchausen începe astfel:

Sindromul Münchausen este o boală mentală în care bolnavul exagerează...

Aceeași conveție se aplică și în cazul articolelor unde există denumiri alternative pentru subiectele acestora. De exemplu, Mihai al României începe astfel:

Regele Mihai I al României (*25 octombrie 1921, Sinaia) este fiul Regelui Carol al II-lea...

O altă convenție Wikipedia o reprezintă cursivizarea titlurilor cărților, filmelor și jocurilor pe computer sau video. De asemenea, dacă prima mențiune a subiectului unui articol este o carte sau un titlu de film, atunci se folosește ingroșarea cursivă. De exemplu, articolul Ion (roman) începe astfel:

Ion este un roman social, obiectiv, realist și modern scris de Liviu Rebreanu și apărut în anul 1920.

Titluri și subtitluri[modificare sursă]

Titlurile și subtitlurile reprezintă o cale ușoară de a îmbunătăți organizarea unui articol. Dacă vedeți două sau mai multe topici distincte în dezbatere, puteți separa articolul prin introducerea unui antet pentru fiecare secțiune.

Titlurile pot fi create astfel:

  • ==Titlu de nivel superior== (2 semne de egalitate)
  • ===Subtitlu=== (3 semne de egalitate)
  • ====Titlu de nivel inferior==== (4 semne de egalitate)

Dacă un articol are cel puțin patru titluri, cuprinsul acestuia va fi generat automat. Încercați crearea unui antet în cutia cu nisip a acestei pagini. El va fi adăugat automat în cuprinsul paginii, presupunând că există alte trei antete.

Mai departe[modificare sursă]

Jucați-vă în cutia cu nisip dacă doriți, iar apoi continuați cu ghidul.