Wikipedia:Libertate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acesta nu este un articol generic despre libertate, ci explică libertatea așa cum este înțeleasă de GNU. Scopul acestui articol este să lămurească spiritul Creative Commons 3.0-Atribuire-Distribuire în condiții identice.
Atenție, aceasta este doar o explicație oferită pentru a ușura înțelegerea spiritului licenței; pentru detalii legale citiți textul efectiv al acesteia.

Primele cuvinte de pe prima pagină a Wikipedia în limba română sunt „Bun venit la Wikipedia! enciclopedia liberă la care poate contribui oricine” – această pagină încearcă să explice înțelesul cuvântului „liberă” de pe pagina principală.

Libertatea în acest context se referă la libertatea pe care o conferă licența respectivă autorilor, redactorilor și utilizatorilor materialelor acoperite de această licență. Prin licența respectivă se garantează în esență câteva efecte:

  • Oricine este liber să folosească conținutul Wikipedia pentru orice scop;
  • Oricine folosește conținutul Wikipedia trebuie să recunoască Wikipedia ca sursă a materialului, și pe autorii respectivului material ca autori;
  • Oricine poate modifica conținutul Wikipedia și prin aceasta va beneficia de aceleași drepturi ca și ceilalți autori;
  • Orice editare viitoare a conținutului Wikipedia sau a materialelor derivate trebuie în mod necesar să fie protejate de aceeași licență.

Prin primele trei puncte de mai sus se garantează libertatea conținutului, iar al patrulea punct garantează explicit libertatea perpetuă a respectivelor materiale, fie ele și editate în viitor.

Astfel, libertatea garantată de această licență impune în mod explicit gratuitatea conținutului acestor materiale, însă face mult mai mult decât atât: ea garantează autorilor faptul că munca lor nu va ajunge niciodată să fie vândută sub vreo altă licență și respectiv faptul că drepturile lor asupra contribuțiilor pe care le-au făcut de-a lungul timpului nu se vor pierde niciodată. Toți redactorii sunt tratați ca autori de către licență, indiferent dacă adaugă, editează sau chiar șterg conținut, fiindcă în acest fel este generată o nouă versiune a materialelor respective, iar ei sunt autorii modificărilor care duc la aceasta.