Wikipedia:Imagini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ajutor:Imagini)
Comenzi rapide:
A:I
WP:I

Folosirea de imagini (fotografii, hărți, diagrame etc.) este binevenită atunci când aduce informație relevantă în articole. Adesea o imagine este mai valoroasă decât o descriere, oricât de minuțioasă ar fi scrisă aceasta. În cele ce urmează sunt detaliate diferite aspecte ale folosirii imaginilor în articolele din Wikipedia.

Deși această pagină se referă explicit numai la imagini (dată fiind ponderea lor mare în articole), aceleași recomandări sunt valabile și pentru alte tipuri de fișiere, ca de exemplu înregistrările audio.

Editarea conținutului
Manuale
Manual de stil
Biografii
Date și numere
Pronunție
Titlurile articolelor
Titluri în română
Legături utile și îndrumări
Citarea surselor
Fără cercetare originală
Punct de vedere neutru
Cioturi
Imagini

Chestiuni legale[modificare sursă]

Tutorial privitor la drepturile de autor

Un aspect chiar mai important decât utilitatea unei imagini într-un articol este dreptul legal de a folosi această imagine. O greșeală comună a contribuitorilor noștri este aceea de a copia imagini de pe pagini de internet sau din cărți, fără să se asigure dacă acest lucru este permis în mod explicit. Marea majoritate a paginilor de internet fie își protejează materialul printr-o mențiune de tipul „©2006 Site-ul X”, fie nu fac nici o astfel de mențiune, caz în care protejarea materialului se consideră implicită, iar copierea este interzisă.

În general o imagine poate fi folosită la Wikipedia în oricare din următoarele situații:

  • Ați creat imaginea chiar dumneavoastră, fără a folosi vreun material protejat. Prin încărcarea imaginii la Wikipedia vă dați acordul pentru folosirea ei de către oricine, în orice scop.
  • Ați copiat imaginea dintr-o sursă care permite în mod explicit folosirea ei de către oricine, în orice scop.
  • Imaginea face parte din domeniul public. Aceasta înseamnă că nu mai există nici un titular al drepturilor de autor: fie autorul imaginii a cedat toate drepturile, fie au trecut cel puțin 70 de ani de la decesul autorului.
  • Imaginea este protejată de drepturi de autor, dar folosirea ei se poate considera „utilizare cinstită”. În cazul imaginilor aceasta poate să însemne că doar o mică parte din imaginea originală este folosită, sau că rezoluția copiei este clar inferioară rezoluției originalului.

Alte situații posibile sunt cuprinse la pagina Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini.

Dacă vă încadrați într-una din primele două situații, este recomandat să vă încărcați fișierele la Wikimedia Commons, pentru a putea fi utilizate și pe alte Wikipedii. Dacă nu sunteți sigur, citiți tutorialul din imaginea din dreapta.

Tipuri de fișiere[modificare sursă]

Pentru o folosire economică a spațiului de stocare și pentru evitarea unor probleme de licențiere, vă recomandăm următoarele tipuri de fișiere:

  • JPG sau JPEG pentru fotografii și capturi de ecran;
  • SVG pentru scheme ce pot fi reprezentate în format vectorial;
  • PNG pentru desene și capturi de ecran (screenshoturi);
  • GIF pentru animații;
  • OGG pentru înregistrări audio și video.

Trimiterea fișierelor[modificare sursă]

Numai utilizatorii confirmați și autentificați pot trimite imagini.

Pentru a trimite o imagine procedați în felul următor:

  1. Asigurați-vă că aveți dreptul legal să folosiți imaginea.
  2. Verificați că aveți în calculator fișierul corespunzător.
  3. Apăsați pe legătura Trimite fișier, disponibilă pe toate paginile în trusa de unelte.
  4. Urmați instrucțiunile care vi se dau:
    1. Alegeți categoria cea mai potrivită în care se încadrează fișierul dvs. În acest fel veți primi instrucțiuni mai precise cu privire la informațiile ce trebuie completate.
    2. Indicați fișierul sursă.
    3. Dați un nume explicit fișierului destinație (de exemplu nu îl denumiți Exemplu.jpg).
    4. Descrieți imaginea: ce reprezintă, cine a creat-o, de unde ați copiat-o etc.
    5. Alegeți una dintre licențele disponibile. Licențierea poate fi modificată și mai târziu.
    6. Apăsați butonul Trimite fișier și așteptați până se termină transferul fișierului.

În momentul apăsării butonului, se creează două entități distincte, fiecare menținându-și propriul istoric: fișierul propriu-zis, și pagina sa de descriere. Astfel, dacă ați încărcat imaginea și doriți modificarea descrierii ei, veți modifica pagina de descriere a imaginii, fără a modifica sau reîncărca fișierul respectiv. De asemenea, dacă doriți încărcarea unei noi variante de fișier, păstrându-i descrierea, veți încărca fișierul nou cu același titlu (ca mai jos, v. secțiunea #Înlocuirea fișierelor).

Commons[modificare sursă]

Un fișier încărcat la Wikipedia în limba română nu va putea fi folosit în alte proiecte Wikimedia fără a încărca o copie a sa la acele proiecte. Pentru a evita existența mai multor copii ale aceluiași fișier, îl puteți încărca la Wikimedia Commons, unde au acces toate proiectele. Atenție însă că la Commons nu sunt acceptate decât materiale din domeniul public sau care au o licență liberă.

Procedura de trimitere a fișierului este similară cu cea explicată mai sus.

Un fișier care există la Commons se introduce în articole folosind exact aceeași sintaxă.

Înlocuirea fișierelor[modificare sursă]

Fișierele existente pot fi înlocuite, de exemplu pentru a corecta neajunsuri ale versiunii actuale: contrast insuficient, încadrare nepotrivită etc. Înlocuirea se face accesând pagina de descriere a fișierului respectiv și apăsând pe Trimiteți o versiune nouă a acestui fișier. Câmpul „descriere” nu va mai fi folosit pentru generarea unei noi pagini de descriere a fișierului, ci va fi folosit doar pentru a adăuga în istoric date despre modificările realizate.

În cazul unor modificări importante, de conținut, va trebui să verificați dacă noua versiune este în continuare compatibilă cu explicațiile care însoțesc fișierul în diversele pagini. De regulă, în aceste cazuri, este de preferat să trimiteți noua versiune a fișierului sub o altă denumire, pentru ca ambele fișiere să poată fi folosite simultan în funcție de necesități.

Redenumirea fișierelor[modificare sursă]

Redenumirea fișierelor se face din punct de vedere tehnic în același fel ca redenumirea altor pagini, însă pentru a preveni vandalismele, doar utilizatorii din grupul patrulare automată au dreptul de a muta fișiere. În cazul în care administratorii mută un fișier fără a lăsa o redirecționare în loc, este necesară înlocuirea manuală a tuturor aparițiilor fișierului sub numele vechi.

Folosirea în articole[modificare sursă]

Pentru folosirea imaginilor în editorul vizual, vedeți această pagină.

Secțiunile de mai jos dau detalii despre modul cum se introduc imaginile într-un articol, pentru cazul unei singure imagini sau al unei colecții de imagini.

O înregistrare audio[modificare sursă]

Înregistrările audio se introduc astfel: [[media:Exemplu.ogg]], sau mai elegant, folosind următorul formular:

{{Ascultă
|fișier=
|titlu=
|descriere=
|format=
}}

Formatul ales la ultimul parametru poate fi [[ogg]] sau [[mid]].

O imagine[modificare sursă]

Explicație

Imaginea de la dreapta acestui paragraf a fost introdusă punând înaintea paragrafului codul următor:

[[Fișier:Wiki.png|120px|right|thumb|Explicație]]

Cuvântul Fișier se poate înlocui cu varianta tipică MediaWiki în limba engleză File fără nici un efect. De asemenea, scrierea lui cu inițială majusculă sau minusculă nu are importanță. Variantele „învechite” Imagine și Image încă funcționează, la fel ca File.

Structura codului este următoarea:

  • Numele fișierului imagine este trecut ca prim parametru: Wiki.png.
  • Parametrul 120px determină lățimea imaginii, măsurată în număr de pixeli ai monitorului.
  • Parametrul right determină afișarea imaginii aliniat cu marginea din dreapta a paginii. Se poate înlocui cu left.
  • Parametrul thumb (de la thumbnail, versiune micșorată a unei imagini) pune imaginea într-un cadru gri și adaugă simbolul de „imagine mică”. Dacă dimensiunea imaginii este mai mică decât cea cerută de parametrul 120px atunci imaginea nu este mărită ci lăsată la dimensiunea originală.
  • Ultimul parametru este textul care apare sub imagine. El poate conține toate formatările obișnuite: caractere aldine sau cursive, legături interne, adrese de internet etc.

Ordinea parametrilor nu este importantă, cu excepția numelui fișierului imagine, care trebuie să fie pe primul loc.

Există și alți parametri posibili și diverse moduri de a-i combina.

Detalii despre locul unde se recomandă introducerea imaginii în articol și dimensiunea acesteia găsiți la pagina Wikipedia:Manual de stil#Imagini.

Dimensionarea unei imagini[modificare sursă]

De cele mai multe ori, parametrul ce specifică dimensiunea imaginii este bine să fie evitat, pentru că specificarea unei dimensiuni prea mari poate face ca imaginea să arate rău pe dispozitivele mobile, iar a uneia prea mici o poate face greu de observat pe un ecran lat de monitor. Fără parametrul de dimensiune, imaginea va fi dimensionată automat de către dispozitivul de afișare și la o lățime implicită în navigatorul web. Atunci când imaginea are lățimea mai mică decât înălțimea, adăugați în schimb parametrul upright pentru a îndruma dispozitivele de afișare în vederea alegerii unei dimensiuni corespunzătoare. Aceluiași parametru i se poate asigna o valoare, care joacă rolul de factor de scalare în raport cu dimensiunea implicită.

Galerie de imagini[modificare sursă]

Folosind codul gallery se pot afișa câte șapte imagini pe fiecare rând:

Imaginile de mai sus au fost inserate folosind comanda:


<gallery>
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 1
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 2
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 3
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 4
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 5
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 6
Fişier:Wikipedesketch.png|Imagine 7
</gallery>

Pentru a stabili numărul de imagini pe un rând folosiți paramentrul perrow (în cazul nostru <gallery perrow=4>), ca în exemplul:

Legături către imagini[modificare sursă]

Dacă doriți să afișați doar o legătură către o imagine (fără să afișați imaginea propriu-zisă), puteți face acest lucru în două moduri:

1. [[Media:Wikipedesketch.png]] sau [[Media:Wikipedesketch.png|Wikiped]]

Media:Wikipedesketch.png sau Wikiped

Observați că scrie „media” în loc de „fișier” sau „imagine”. Atunci când utilizatorul va apăsa pe legătură, va merge direct la pagina imaginii.

2. [[:Fişier:Wikipedesketch.png]] sau [[:Fişier:Wikipedesketch.png|Wikiped]]

Fişier:Wikipedesketch.png sau Wikiped

Observați că în acest caz se pune caracterul două puncte, : , înainte de „fișier”.