Ajutor:Formate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Formatele sunt paginile din spațiul de nume Format:. Aceasta înseamnă că toate paginile a căror nume începe cu „Format:”, cum ar fi [[Format:NumeFormat]] pot fi folosite ca formate. Conținutul unui format poate fi adăugat în pagină folosind {{NumeFormat}}

Formatele sunt folosite pentru a adăuga în pagini mesaje recurente cum ar fi mesaje de avertizare, casete de navigare și pentru a asigura portabilitatea textului între limbi.

Crearea, utilizarea și editarea formatelor[modificare | modificare sursă]

Puteți crea un format la fel cum puteți crea o nouă pagină. Singura diferență este că titlul paginii trebuie să înceapă cu Format:.

Folosire[modificare | modificare sursă]

Odată ce ați creat formatul, puteți adăuga {{NumeFormat}} în paginile în care vreți să apară. Formatul va apărea la fel în fiecare pagină în care îl utilizați. Când formatul este actualizat, toate paginile care îl conțin vor fi actualizate automat.

Alternativ, puteți adăuga {{subst:NumeFormat}} în paginile în care vreți să adăugați textul formatului (acest lucru se numește în jargonul Wikipedia transcludere). Sistemul va copia formatul așa cum este la momentul respectiv și îl va substitui în pagină în loc să adauge tag-ul formatului. Dacă cineva editează formatul după aceea, paginile care au folosit formatul cu subst: nu vor fi actualizate. Câteodată este de dorit lucrul acesta.

Editare[modificare | modificare sursă]

Dacă formatul pe care vreți să-l editați arată în felul acesta: {{foo}}, atunci trebuie să mergeți la pagina Format:foo pentru a îl edita. Pentru a ajunge acolo, introduceți legătura în bara de adresă sau căutați această adresă, sau creați o legătură în Cutia cu nisip și faceți click pe ea.

Odată ce ați ajuns acolo, dați click pe „modifică” sau „modifică această pagină” și editați exact la fel cum editați orice altă pagină. Puteți adăuga tot ceea ce se poate adăuga într-o pagină normală, inclus text, imagini și alte formate. Vă rugăm să fiți atenți la faptul că editarea dumneavoastră poate afecta multe pagini, așa că vă rugăm utilizați cu atenție.

Parametri[modificare | modificare sursă]

Utilizările formatelor[modificare | modificare sursă]

  • formatele sunt folosite pentru a insera mesaje de avertizare în articole, în pagini de discuții sau în alte pagini din spațiile de nume Wikipedia. Exemplu: formatele {{diacritice}}, {{farsă}}, {{au-spam}}
  • formatele sunt folosite pentru definire cutii de navigare, cum ar fi de exemplu: {{Guvernele României}} sau {{PresedintiiRo}}

Numele formatelor[modificare | modificare sursă]

Convenții de denumiri: numele formatelor meta încep cu prefixul meta- (ca de exemplu formatele {{meta-casetă}}). Numele formatelor de avertizare utilizator încep cu prefixul au- (ca de exemplu formatele {{au-spam}} și {{au-farsă}}). Numele formatelor destinate protejării paginilor încep cu prefixul pp- (ca de exemplu {{pp-mutare}} și {{pp-dispută}})

Estetica formatelor[modificare | modificare sursă]

Este de preferat ca formatele de avertizare care folosesc același meta-format, să aibă aceeași dimensiune orizontală, și să fie aliniate. Vezi de exemplu articolul Astrologie, care momentan (2008-09-24) conține 6 formate de avertizare, toate aliniate.

Se recomandă ca mărimea textului din cadrul formatelor să fie normală (100%) pentru a fi ușor lizibil. Iar alinierea textului este de preferat să fie făcută la stânga.

Unele formate sunt destinate pentru folosirea cu subst:, în special formatele folosite pentru avertizarea utilizatorilor, în paginile de discuții. Prin utilizarea cu {{subst:NumeFormat}}, conținutul formatului este copiat în pagina respectivă. Exemple de formate care se folosesc cu subst: se găsesc aici: Wikipedia:Formate_utile/Mesaje

Documentația formatelor[modificare | modificare sursă]

Este de dorit ca paginile formatelor să cuprindă informații utile pentru cei care doresc să folosească formatul respectiv sau pentru cei care vor să înțeleagă la ce se folosește formatul respectiv. Puteți realiza documentația unui format în două feluri:

  1. Utilizând formatul {{Documentație}} — varianta preferată
  2. direct în pagina formatului

Documentația formatului trebuie să conțină o scurtă descriere a formatului și exemplificarea modului de utilizare.

Dacă un format adaugă articolele în care este folosit într-o categorie, atunci documentația trebuie să specifice acest lucru. Se poate utiliza formatul {{meta - mesaj includere în categorie}}.

Documentația ar trebui să conțină și legături către formatele similare — în cadrul secțiunii Vezi și.

Documentația ar trebui să precizeze numele formatelor care redirecționează către acel format. (de exemplu {{șr}} redirecționează către {{ștergere rapidă}} — subsecțiunea Alte denumiri

Folosirea formatului {{Documentație}}[modificare | modificare sursă]

Aici se găsește o scurtă documentare despre cum se fac manuale pentru formate. Ajutor:Manualele formatelor.

Direct în pagina formatului[modificare | modificare sursă]

Atunci când nu se dorește folosirea formatului {{Documentație}}, se poate face astfel: Imediat după închiderea formatului (de obicei cu două acolade : }} ), se adaugă:

<noinclude>
==Scop==
Scopul acestui format este ...
...
</noinclude>

Vezi de exemplu formatul {{wikizare}}

Dacă formatul pe care l-ați creat adaugă paginile în care este folosit la una sau mai multe categorii, atunci menționați acest lucru în documentația formatului

Multe formate folosesc la rândul lor alte formate, denumite meta-formate. De exemplu formatul {{farsă}} folosește meta-formatul {{meta-casetăma}}

Aceasta este o listă a formatelor din familia mbox:


Denumire engleză Denumire engleză Nume românesc Nume românesc
{{ambox}} article page message box {{meta-casetăma}} Casetă mesaj articol
{{tmbox}} talk page message box {{meta-casetămd}} Casetă mesaj pentru pagini de discuții
{{imbox}} image message box {{meta-casetămi}} Casetă mesaj pentru paginile imaginilor
{{cmbox}} category message box {{meta-casetămc}} Casetă mesaj pentru paginile categoriilor
{{ombox}} other pages message box {{meta-casetămap}} Casetă mesaj pentru alte pagini (politici, îndrumări, proiecte)
{{mbox}} multi namespace message box {{mbox}} Casetă mesaj pentru pagini din multiple spații de nume
{{fmbox}} header & footer message box {{meta-casetăas}} Casetă mesaj pentru antet și subsol (gen en:MediaWiki:Sharedupload)


Formate pentru protejare pagini[modificare | modificare sursă]

Formatele pentru protejare pagini se găsesc la Categorie:Formate protejare și la {{Formate protejare}}

Întrebări frecvente[modificare | modificare sursă]

Pot utiliza un format în mai mult de un proiect Wikipedia?
Nu, dacă vreți de exemplu să-l folosiți în două Wikipedii cu limbi diferite, trebuie să-l creați de două ori.
Formatele sunt sensibile la litere mari și mici?
Da, excepție face prima literă.
Pot adăuga parametri?
Da, vedeți mai sus pentru instrucțiuni.
Câte formate pot să folosesc într-o pagină?
Cât de multe doriți (în versiunile vechi nu se putea folosi același format într-o pagină mai mult de 5 ori)
Am modificat formatul, dar de ce nu s-a modificat și pagina care îl folosește?
Există niște limitări. O modalitate de a actualiza pagina este a o edita și a o salva fără nici o modificare – nu e nevoie să completați câmpul „Descrierea modificărilor” pentru că nu se va adăuga nimic la istoria paginii. Alternativ, reîmprospătarea prin apăsarea Ctrl și F5 de obicei funcționează. Altă modalitate este de a adăuga „&action=purge” la adresa paginii, exact cum ați adăuga „&action=edit” (exemplu: :index.php?title=foo&action=purge).
Pot redenumi un format?
Sigur, funcționează exact la fel cu redenumirea normală. Când un format este apelat pentru includere într-o pagină, formatul țintă către se face redirecționarea va fi inclus.
Pot folosi un format în interiorul altui format?
Puteți folosi un format în conținutul unui format.
Cum creez un format?
Creați un format nou exact la fel cum creați o nouă pagină. Singura diferență este că titlul paginii trebuie să înceapă cu Format:.
Unde este manualul pentru limbajul de programare folosit pentru a scrie formate?
Limbajul din cadrul formatelor este exact același limbaj ca și formatarea normală wiki, dar cei care scriu formate tind să folosească formate mai complexe care le sunt la dispoziție cum ar fi #if:. Vedeți ParserFunctions și paginile despre „funcții avansate” care sunt listate mai jos.
Cum specific în pagina unui format că acesta este în dezvoltare?
Adăugați la începutul pagini codul: {{dezvoltare}} sau {{subst:s-dezvoltare}}
Cum se face pentru a adăuga articolele în care este folosit formatul la o categorie anume?
Imediat după închiderea formatului ( cu două acolade — }} ), se adaugă codul: <includeonly>[[Categorie:NumeCategorie]]</includeonly>. De asemenea nu uitați să specificați acest fapt în documentația formatului.
Cum adaug o legătură către istoricul articolului în care este adăugat formatul?
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|action=history}} istoric] (Vezi Template:Underconstruction ca exemplu)
Cum adaug o legătură către modificarea articolului în care este adăugat formatul?
[{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} modificați] (Vezi Format:Ficțiune de exemplu)
Cum adaug o legătură către pagina de discuție a articolului în care este adăugat formatul?
[[:Discuție {{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|pagina de discuții]] (Vezi Format:Farsă de exemplu)
Cum folosesc un parametru? Dacă există, tipărește-l; dacă nu există, pune un mesaj implicit
{{{1|Mesaj Implicit}}}