Vegetarianismul în India

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vegetarianismul în India ar afecta aproximativ 30% din populație[1] ceea ce reprezintă aproximativ 390 milioane de vegetarieni (numărul locuitorilor conform Băncii Mondiale este estimat la aproximativ 1,3 miliarde de persoane[2].Ceea ce face din India țara cu cel mai ridicat procent de vegetarieni din lume. Potrivit UNAA, este, de asemenea, țara în care populația are cea mai mică rată a consumului de carne din lume cu 3,2 kg pe persoană în 2007[3].

Etichetarea vegetariană: etichetarea este obligatorie în India pentru a distinge produsele vegetariene (stânga) de non-vegetarieni (dreapta).

Restaurantele din India[modificare | modificare sursă]

Restaurantele din India, în general, afișează dacă oferă meniuri vegetariene. Guvernul a dezvoltat un sistem de marcare[4] al produselor comestibile făcute numai din ingrediente vegetariene, cu un punct verde într-un pătrat verde sau o etichetă constituită dintr-un punct maro într-un pătrat maro, care semnifică faptul că anumite ingrediente de origine animală (pe lângă lapte sau derivatele sale directe) au fost utilizate [5].

Vegetarianismul și religia[modificare | modificare sursă]

Potrivit USDA, motivele pentru vegetarianism sunt în principal culturale (conceptul de non-violență ("ahimsa" în sanscrită)) și mai ales din cauza religiilor din India (20-30% dintre vegetarienii stricți). Restul de 70-80% ar fi limitate de venit, nu de religie[6].

Critici asupra vegetarianismului în India[modificare | modificare sursă]

Vegetarianismul este controversat în India. De exemplu, Ritwik Deo, un jurnalist indian care trăiește în Anglia, într-un articol[7] critică puternic vegetarianismul în India, în urma controversei asupra unei cărți despre sănătate și educație pentru copiii de 11-12 ani, New Healthway 6, scrisă de David S. Poddar[8] publicată de edițiile lui S. Chand[9] (cartea a vândut 1454 exemplare conform articolului BBC[10] pe această temă). Cartea nu mai este disponibilă în catalogul editorului. Autorul David S. Poddar a susținut că cei care mănâncă carne sunt mincinoși, infractori violenți și infractori sexuali. Potrivit lui Ritwik Deo, vegetarianismul din India este "un flagel pentru oamenii săi (foame) și animalele lor (abuzate)".

Studiu[modificare | modificare sursă]

  • Studiul privind starea națiunii Hindu-CNN-IBN aruncă o lumină proaspătă asupra atitudinilor indiene față de alimente, băuturi și tutun (2006) vegetarienii din India ar fi cu 31%[11].
  • UNAIDS, conform datelor din Sondajul Național de Sondaj (NSS) (2006), ar reprezenta 42%[12].
  • USDA (2003) avansează cifra de 20-30%[6].
  • Iar Ministerul de Interne al Indiei (2014) furnizează cifra de 30%[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b www.censusindia.gov.in/vital_statistics/BASELINE%20TABLES07062016.pdf
  2. ^ https://www.google.fr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_pop_totl&hl=fr&dl=fr#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_pop_totl&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:IND&ifdim=region&hl=fr&dl=fr&ind=false
  3. ^ Meat Consumption Per Person | PDF | Foods, Scribd 
  4. ^ www.old.fssai.gov.in/Portals/0/Pdf/Food%20Safety%20and%20standards%20(Packaging%20and%20Labelling)%20regulation,%202011.pdf
  5. ^ MINISTRY OF HEALTH AND FAMILY WELFARE (DEPARTMENT OF HEALTH) NOTIFICATION New Delhi, 4 April 2001.
  6. ^ a b „USDA ERS - The Elephant Is Jogging: New Pressures for Agricultural Reform in India”. Accesat în . 
  7. ^ Vegetarianism is India's curse, it must be ditched (în engleză), The Independent,  
  8. ^ s chand, new healthway (în engleză), S. Chand 
  9. ^ S Chand Publishing (în engleză), www.schandpublishing.com 
  10. ^ https://www.facebook.com/bbcnews (), India textbook on 'lying, cheating meat-eaters' withdrawn (în engleză), BBC News 
  11. ^ „The food habits of a nation”, The Hindu (în engleză), ISSN 0971-751X, accesat în  
  12. ^ engleză {{{1}}} 2.3 Growth and Concentration in India Arhivat în , la Wayback Machine. FAO Document Repository