Tutun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nicotiana tabacumAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Tobacco.jpg
Plantație de tutun
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: (Magnoliophyta)
Clasă: Rosopsida
Subclasă: Asteridae
Ordin: Solanales
Familie: Solanaceae
Gen: Nicotiana
Specie: N. tabacum
Nume binomial
Nicotiana tabacum
L.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tutun

Tutunul sau „tabacul” (Nicotiana tabacum) este o plantă din familia „Solanaceae”, familie de care aparțin și tomatele, cartoful, și mătrăguna. Tutunul ajunge în Europa după descoperirea Americii (1492). Francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului în Franța ca plantă medicinală. Mai târziu s-a reușit izolarea nicotinei din frunzele de tutun. Inițial, acest alcaloid a fost folosit ca insecticid, dar ulterior a fost trecut la categoria droguri.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Până în secolul XVII, tutunul era considerat plantă medicinală folosită în afecțiunile oculare. Ca plantă de cultură sunt folosite în prezent (2009) numai două varietăți dintre Nicotiana tabacum din „Virginia” este cea mai răspândită. Recoltarea tutunului se face în mod deosebit pentru producerea țigărilor. Tutunul de culoare închisă obținut prin uscarea frunzelor plantei Nicotiana rustica este un tutun mai apreciat decât tutunul de culoare deschisă. În prezent, industria farmaceutică caută obținerea din tutun a unor medicamente. Tot din tutun se obțin extracte pentru industria de parfumuri.

Tutunul face parte din plantele al căror genom este bine cunoscut; de acea este o plantă utilizată frecvent în cercetările genetice. O altă utilizare a plantei este ca plantă ornamentală, cu variantele Nicotiana sylvestris, Nicotiana x sanderae, „Nicotiana forgetiana și Nicotiana alata. Prin încrucișări s-au obținuți produși cu flori cu un colorit variat și cu aromă plăcută ca de exemplu „Regina nopții” (Nicotiana alata).

În prezent sunt tot mai criticate reclamele care propagă fumatul, se caută informarea consumatorilor despre efectele negative ale nicotinei prin material documentar sau prin legi care le impun producătorilor ca pe pachetul de țigări să existe inscripția „tutunul este un produs cancerigen”. În Europa sunt localuri sau locuri de muncă unde, pentru protejarea nefumătorilor, este interzis fumatul.

Cel mai mare producător de tutun din lume este China cu o cantitate de peste 2,6 milioane de tone, după care urmează Brazilia cu aproximativ 1 milion de tone, India cu peste 600 de mii, SUA cu peste 350 de mii.[necesită citare]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]


Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Contribuțiuni la istoricul tutunului până la inființarea monopolului în România, Dima I. Gavriliu, I. Minea, Editura Viața Romînească, 1929
  • Tutunul: cultura fabricatia, Dima I Gavriliu, Editura Institut de arte Grafice, 1927

Legături externe[modificare | modificare sursă]