Teatrul Globe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Teatrul Globe
Globe Theatre  (engleză)
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaSouthwark  Modificați la Wikidata
Regatul Unit[1]  Modificați la Wikidata
ProprietarWilliam Shakespeare  Modificați la Wikidata
London, Shakespeare’s Globe (reconstruit)
London, Shakespeare’s Globe, interior

Teatrul Globe (în engleză Globe Theatre) a fost un teatru din Londra, al epocii elisabetane, asociat cu William Shakespeare. Situat pe malul sudic al răului Tamisa (engleză The Southbank of Thames), clădirea din lemn a fost construită de compania teatrală a Bardului, Lord Chamberlain's Men, și inaugurată în 1599, pe o suprafață de pământ deținută de Thomas Brend, ulterior moștenită de fiul acestuia Nicholas Brend și de nepotul acestuia, Sir Matthew Brend.

Distrus de foc, la data de 29 iunie 1613 [2], Globe Theater a fost reconstruit în iunie 1614 pe exact același loc, fiind apoi definitiv închis în 1642 printr-o ordonanță emisă la 6 septembrie 1642,[3] în perioada când toate teatrele din Anglia au fost închise din cauza Războiului civil englez (1642-1651).

O reconstrucție a teatrului, numită Shakespeare's Globe, s-a deschis în 1997, la circa 230 de metri de amplasarea originală a primului și a celui de-al doilea Globe Theatre.[4]

Folosirea numelui Globe Theater[modificare | modificare sursă]

Hicks Theatre din West End of London, deschis în anul 1906, a fost numit, începând cu 1909, "Globe Theatre", iar din 1994, a fost redenumit în onoarea marelui actor englez John Gielgud după numele acestuia, Gielgud Theatre.

Fostul Hicks Theatre, actualul Gielgud Theatre, deși a purtat numele de Globe Theatre, între 1909 până în 1995, nu avea nimic în comun, în afara numelui, cu elisabetanul Globe Theatre.

Varii locații[modificare | modificare sursă]

Examinarea înregistrărilor proprietăților timpului a identificat localizarea precisă a teatrului Globe inițial ca aflându-se: la vest de actualul Southwark Bridge Road, la est până la Porter Street, respectiv la sud de Park Street, până la Gatehouse Square.[5]en [6] Oricum, localizarea foarte exactă rămâne necunoscută, considerând și cea mai recentă descoperire a unor elemente de fundație ale clădirii originare, cea din 1989, făcută de Departamentul de arheologie al Marii Londre (Department of Greater London Archaeology — actualmente en Museum of London Archaeology) dedesubtul parcării din spatele marii clădiri simetrice cunoscută ca en Anchor Terrace, aflată pe aceeași Park Street.en [7] Astăzi, ceea ce s-a descoperit a fi conturul fundației este fidel replicată la suprafață. Întrucât cea mai mare parte a fundației originare se găsește sub numerele 67–70 ale clădirii Anchor Terrace, una din clădirile en listate a fi conservate total, nicio altă excavare nu a mai fost permisă.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ National Heritage List for England 
  2. ^ en Nagler 1958, p. 8.
  3. ^ en Encyclopædia Britannica 1998 edition
  4. ^ en Measured using Google earth
  5. ^ en Mulryne; Shewring (1997: 69)
  6. ^ Braines 1924, pp. 17–45.
  7. ^ McCudden 1990.
  8. ^ en Bowsher and Miller (2009: 4)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Globe Theatre