Samson Fleksor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Samson Flexor.
Samson Fleksor
Date personale
Născut1838 Modificați la Wikidata
Briceni, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani) Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Central din Viena Modificați la Wikidata
CopiiQ4491041[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist
ebraist[*]
publicist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică Modificați la Wikidata

Samson Fleksor (în idiș שמשון פלעקסאָר, în rusă Самсон Флексор; n. 1838, Briceni, Imperiul Rus – d. , Viena, Austro-Ungaria) a fost un evreu basarabean, avocat și publicist țarist.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Briceni (acum oraș și centru raional din Republica Moldova) din ținutul Hotin, gubernia Basarabia a Imperiului Rus. De la o vârstă fragedă a fost un adept al mișcării iluministe evreiești Haskala, fiind în corespondență personală cu conducătorul proeminent al acestei mișcări, Isaac Baer Levinsohn.[1] A lucrat ca avocat în Basarabia și a publicat în mod regulat pe tematica problemelor juridice în Юридическая Газета („Ziarul juridic”) și Бессарабские Губернские Ведомости („Știrile provinciale basarabene”). A colaborat cu toate periodicele ebraice importante din regiune, publicând material cu subiecte juridice, filosofice și teologice.

Pentru o lungă perioadă de timp a trăit și profesat în Zgurița și la Soroca, a activat în arendarea parcelelor de teren la Zgurița și în Măcărești. A fost înmormântat în cimitirul central din Viena.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ru Еврейская энциклопедия Брокгауза и Ефрона
  2. ^ „Samson Menachjew Flexor”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)