Reinhold Schünzel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reinhold Schünzel

Reinhold Schünzel in 1921
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Hamburg, Imperiul German[3] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[4][1][2] Modificați la Wikidata
München, RFG[5] Modificați la Wikidata
Frați și suroriElsa Schünzel[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHanne Brinkmann[*][[Hanne Brinkmann (actriță germană)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiMarianne Stewart[*][[Marianne Stewart (actriță germană)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
scenarist
actor de film
producător de film
regizor[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiGermania[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[7] Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1916-1954 (film)
PremiiDeutscher Filmpreis[*][[Deutscher Filmpreis (most important cinema award in Germany, and the most highly endowed German cultural award)|​]]  Modificați la Wikidata

Reinhold Schünzel (n. , Hamburg, Imperiul German – d. , München, RFG) a fost un actor și regizor de film german, activ atât în Germania, cât și în Statele Unite. Fiul unui tată german și al unei mame evreice, s-a născut în cartierul St. Pauli, cea mai săracă parte din Hamburg. În ciuda faptului că era evreu, Schünzel a fost lăsat de naziști să continue să facă filme câțiva ani până când, în cele din urmă, a plecat să locuiască în străinătate.

Viața în Germania[modificare | modificare sursă]

Reinhold Schünzel (sau Schuenzel) și-a început cariera de actor în 1915 cu un rol în filmul Werner Krafft. A regizat primul său film în 1918, Mary Magdalene, iar în 1920, a regizat The Girl from Acker Street și Catherine the Great. A fost una dintre cele mai cunoscute vedete ale filmului mut din Germania după primul război mondial, perioadă în care filmele au fost foarte influențate de consecințele războiului. Schünzel a interpretat roluri atât în comedii, cât și în drame, adesea apărând ca un răufăcător sau ca un bărbat puternic și corupt.

A fost influențat de cineaști precum mentorul său Richard Oswald și Ernst Lubitsch, pentru care a lucrat ca actor în filmul Madame DuBarry în 1919.

Opera lui Schünzel a fost foarte populară în Germania, iar regimul nazist i-a acordat titlul de Ehrenarier sau arian onorific, permițându-i să continue să regizeze și să interpreteze ca actor în ciuda moștenirii sale evreiești (mama lui era evreică). El a descoperit că guvernul, mai întâi condus de Kaiser Wilhelm II și mai târziu de Adolf Hitler, a intervenit în proiectele sale cinematografice, ceea ce a făcut să părăsească Germania în 1937. Schuenzel a descris atât Kaiserul cât și pe Hitler ca „persoane cu autoritate recunoscută și cu cel mai prost gust dramatic”.

S-a mutat în Statele Unite, unde a lucrat la Hollywood, jucând roluri de naziști și de oameni de știință. Unul dintre numeroasele exemple a fost filmul The Hitler Gang (1944), regizat de John Farrow. Acest film a prezentat ascensiunea lui Hitler de la un mic aventurier politic la dictatorul Germaniei, acesta este portretizat ca un gangster. În acest film, Reinhold Schünzel a jucat rolul generalului Erich Ludendorff.

Familie[modificare | modificare sursă]

Schünzel a avut o fiică, Marianne Stewart, care s-a născut la Berlin, Germania și și-a urmat tatăl devenind actriță. A apărut pe Broadway și a fost cunoscută pentru The Facts of Life (1960), Hush...Hush, Sweet Charlotte (1964) și Time Table (1956).

Schuenzel în Statele Unite[modificare | modificare sursă]

Schünzel a plecat în Statele Unite în anii 1930. Și-a început cariera americană la Hollywood în 1937, la Metro-Goldwyn-Mayer. Printre filmele pe care le-a regizat s-au numărat Rich Man, Poor Girl (1938), Ice Follies (1939), Balalaika (1939) și New Wine (1941). El a mai jucat în filme precum The vicious cycle, Gang's Hitler și Dragonwyck, printre altele. Schünzel a mers la New York în 1945 pentru a debuta pe Broadway, cu toate acestea a devenit cunoscut publicului newyorkez după ce a regizat și a apărut împreună cu actorul germano-austriac născut elvețian Emil Jannings, într-un film numit Fortune's Fool, care a fost lansat în New York în 1928. De asemenea, pe Broadway a jucat în Temper the Wind în 1946 și în Montserrat în 1949. Cea mai memorabilă interpretare a sa a fost ca doctorul Anderson, un conspirator nazist, în filmul Notorious din 1946 regizat de Alfred Hitchcock.

Printre premiile pe care le-a primit a fost și premiul Federal West German Film pentru cel mai bun rol secundar în filmul My Father's Horses. A devenit cetățean american în 1943 și s-a întors în Germania în 1949.[8] Schünzel a murit în urma unui atac de cord la München, Germania.[9][10][11][12][13][14]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme germane[modificare | modificare sursă]

Filme americane[modificare | modificare sursă]

Filme vest-germane[modificare | modificare sursă]

  • The Dubarry (1951, regizor)
  • Meines Vaters Pferde I. Teil Lena und Nicoline (1954) - Konsul Rittinghaus
  • Meines Vaters Pferde, 2. Teil: Seine dritte Frau (1954) - Konsul Rittinghaus
  • Eine Liebesgeschichte (1954) - Schlumberger, Schauspieldirektor (ultimul rol de film)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Internet Broadway Database, accesat în  
  3. ^ „Reinhold Schünzel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Virtual International Authority File 
  5. ^ „Reinhold Schünzel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ https://www.acmi.net.au/creators/81360  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  8. ^ ProQuest Historical Newspapers: The New York Times (1851-2010) Pg. 27
  9. ^ „German Films: Home”. www.german-films.de. 
  10. ^ „German Films: Personal Info: Reinhold Schuenzel”. www.german-films.de. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Reinhold Schünzel”. IMDb. 
  12. ^ „Definition of aryan - Dictionary.com”. www.dictionary.com. 
  13. ^ „Judaism 101: Who Is a Jew?”. www.jewfaq.org. 
  14. ^ „The Hitler Gang (1944) - IMDb”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]