Râul Sărata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Râul Sărata (dezambiguizare).
Râul Sărata

Râul pe teritoriul Ucrainei
Date geografice
Zonă de izvorâreBrezoaia, Raionul Ștefan Vodă
EmisarLimanul Sasic
Punct de vărsareTropoclo, Raionul Tatarbunar
Date hidrologice
Bazin de recepție1.250 km²
Lungimea cursului de apă120 km
Date generale
Țări traversate Republica Moldova
Ucraina Ucraina (Regiunea Odesa)
Afluenți de stângaCopceac, Babei, Gealair
Principalele localități traversateBrezoaia, Alexăndreni, Manja, Păuleni, Moruzeni, Gnadenfeld, Nădejdea, Moldoveni, Neagra, Ivănceni, Kamenka, Friedensfeld, Nova Plahtiivka, Sărata, Camcic, Mihăileni, Achmanghit, Sărata-Mică, Sulița, Tropoclo

Râul Sărata (în ucraineană Сарата) este un râu care străbate sudul Republicii Moldova și sud-vestul Regiunii Odesa din Ucraina. El izvorăște din apropiere de satul Brezoaia din raionul Ștefan Vodă (Republica Moldova), curge pe direcția sud-est, trece apoi pe teritoriile raioanelor Tarutino, Sărata și Tatarbunar din Regiunea Odesa (Ucraina) și se varsă în limanul Sasic din Bugeac, în apropierea satului Tropoclo.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Râul Sărata are o lungime de 120 km și o suprafață a bazinului de 1.250 km². El izvorăște dintr-o zonă deluroasă din raionul Ștefan Vodă, curge prin Câmpia Mării Negre prin văi cu lățimea de 1–2 km și se varsă în Limanul Sasic de pe malul Mării Negre. În anii secetoși, ca urmare a precipitațiilor scăzute, râul începe să sece. Apele râului Sărata sunt folosite în irigații și pentru nevoile casnice.

Principalii afluenți sunt pe partea stângă și anume: Copceac (cu vărsarea în apropiere de satul Manja), Babei (cu vărsarea în dreptul satului Moruzeni) și Gealair (cu vărsarea în apropiere de satul Gnadenfeld).

Râul Sărata traversează mai multe localități, pe malurile sale aflându-se Brezoaia, Alexandreni, Manja, Păuleni, Moruzeni, Gnadenfeld, Nădejdea, Moldoveni, Neagra, Ivănceni, Kamenka, Friedensfeld, Nova Plahtiivka, Sărata, Camcic, Mihăileni, Achmanghit, Sărata-Mică, Sulița și Tropoclo.