Raionul Tarutino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Sărata (dezambiguizare).


Raionul Tarutino
Тарутинський район
Tarutyne Raion COA.png Tarutyne Raion Flag.svg
Tarutynskyi-Raion.png
Date generale
Regiune Odesa
Anul înființării 1957
Suprafață 1.874 km²
Populație (2011) 42.079 locuitori
Densitate 22,4 loc./km²
Prefix telefonic 380-4847
Cod poștal 68500—68558
Diviziuni administrative
Centru administrativ Tarutino
Orășele 4
Selsoviete 23
Sate 47
Informații oficiale
Guvernator Vasili Ivanov
Website http://tarutino-rda.odessa.gov.ua/
Raion în Ucraina Flag of Ukraine.svg

Raionul Tarutino este unul din cele 26 raioane administrative din regiunea Odesa din Ucraina, cu reședința în orașul Tarutino. A fost înființat în 1940, fiind inclus în componența RSS Ucrainene. Începând din anul 1991, acest raion face parte din Ucraina independentă. Este unul din cele 9 raioane ale regiunii care compun Basarabia istorică.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Celelalte 3 orașe ale raionului sunt: Berezina, Leipzig și Borodino.

Demografie[modificare | modificare sursă]

La recensământul din 2001, 38% din locuitori s-au declarat bulgari, 25% ucraineni și 17% moldoveni/români. În perioada interbelică, zona era locuită preponderent de germanii basarabeni, colonizați aici de Rusia țaristă imediat după ocuparea Basarabiei.

Populația românească[modificare | modificare sursă]

Comunități de români se găsesc astăzi în Tarutino, probabil și în orășelul Berezina, dar mai ales în satele Cioara-Murza (singura localitate majoritar românească) și Manzâr. Probabil că mai sunt români și în cele 4 mici sate de la nord-est de Borodino, înșirate pe valea râului Ceaga: Evghenița, Răileni, Gura-Văilor și Gheorghieni-Vechi (unde se aflau comunități românești și înainte de război).

Populația unor sate interbelice integral românești a fost deportată după război, așa cum este cazul localităților Frumușica-Veche astăzi denumită села Старосілля (satul Staroselje, latitudine 46.3261, longitudine 29.4672), Frumușica-Nouă astăzi denumită села Краснянка (satul Krasnjanka, latitudine 46.2667, longitudine 29.4167, în care populația a putut reveni în anul 2006 mulțumită demersurilor lui Alexandru Pălărie) și Zoreni, astăzi ruinat.

Referințe, note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]