Râul Vilia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Vilia

Pod vechi pe râu în rezervația peisagistică Tețcani
Date geografice
Bazin hidrograficBazinul Dunării  Modificați la Wikidata
Zonă de izvorâreraionul Chelmenți, regiunea Cernăuți, Ucraina
EmisarPrut
Punct de vărsareTețcani, Briceni
Diferență de altitudine214 m
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă50 km
Date generale
Raioane traversateChelmenți (UCR) și Briceni (MDA)
LocalizareUcraina Ucraina,  Republica Moldova
Principalele localități traversateCotiujeni, Balasinești, Medveja, Larga, Berlinți, Beleavinți și Tețcani

Vilia este un râușor din raionul Briceni care trece prin satele Cotiujeni, Balasinești, Medveja, Larga, Berlinți și Beleavinți.

Prima atestare istorică a râulețului Vilia este într-un document de la Iași din 15 aprilie 1603 semnat de voievodul Ieremia Movilă în care se pomenește că pe Vilia, mai jos de Cotiujeni, în apropierea satului Berlinți, era o moară de apă. Posibil, că moară lui Nemiț de mai târziu e tocmai acea moară veche, dar deja reconstruită.

În cursul inferior al râului este amplasată rezervația peisagistică Tețcani.[1]

În noaptea de 24 spre 25 august a anului 2005 în urma ploilor torențiale și din cauza că barajul iazului din satul Medveja s-a rupt au fost inundate 6 case și 80 ha de culturi agricole în satul Beleavinți, 9 case și 5 fântâni în satul Balasinești, iar în satul Cotiujeni au fost inundate 15 case. În satul Medveja au fost distruse 6 case și 10 ha de culturi agricole. Nivelul apei în râul Vilia a crescut cu 3 metri, în consecință, a fost inundat podul de pe traseul Briceni-Larga, iar drumul pe segmentul dat a fost blocat. La lucrările de lichidare a consecințelor inundațiilor au participat 241 de persoane și 32 de unități de tehnică specială ale Departamentului Situații Excepționale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în .