Pasărea Dodo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pasărea DodoAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Dodo 1.JPG
Raphus cucullatus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Columbiformes
Familie: Raphidae
Gen: Raphus''
Brisson, 1760
Specie: R. cucullatus''
Nume binomial
Raphus cucullatus''
(L. 1758)
Insulele Réunion, Mauritius și Rodrigues, singurul loc unde trăiau păsările Dodo

Insulele Réunion, Mauritius și Rodrigues, singurul loc unde trăiau păsările Dodo
Sinonime
  • Struthio cucullatus L. 1758
  • Didus ineptus L. 1766

Pasărea Dodo a trăit de-a lungul mileniilor pe insulele Réunion și Mauritius din Oceanul Indian. La numai două sute de ani de la venirea omului în această regiune, păsările au dispărut. Pasărea Dodo cu aspectul său neobișnuit este una din cele mai cunoscute specii dispărute. Engleza uzuală a preluat numele acestui animal în expresia: "mort, ca o pasăre Dodo".

Aspect exterior[modificare | modificare sursă]

Picioarele mari, aripile butucănoase, gâtul scurt și ciocul incredibil de gros și de recurbat îi conferă un aspect comic păsării Dodo. Corpul greoi și dolofan este completat de o coadă scurtă, formată dintr-un smoc de pene. Deoarece nu avea inamici de care trebuie să se ferească, și-a pierdut capacitatea de zbor. Acesta este un fenomen frecvent la păsările insulare. În timp ce celelalte păsări incapabile să zboare erau alergătoare neobosite, pasărea Dodo se mișca legănat, ca o rață.

Mod de viață[modificare | modificare sursă]

La venirea omului pe insulele Réunion și Mauritius, păsările erau în număr mare. Cu toate acestea știm foarte puțin despre ele. Alimentația era vegetariană, mâncau și semințe dure. Pentru ușurarea digestiei înghițeau pietricele. Conform scrierilor, aceste păsări aveau un dans de curtare acompaniat de mișcări din aripi, iar perechile petreceau perioade lungi de timp împreună. Depuneau un singur ou în cuibul pregătit din iarbă, în pădure. Puiul era îngrijit de ambii părinți.

Cum a dispărut pasărea Dodo?[modificare | modificare sursă]

Raphus cucullatus

Deși pasărea Dodo este ruda îndepărtată a porumbelului de astăzi, primii oameni ce au pășit pe insulele Réunion și Mauritius nu mai văzuseră nimic asemănător. Au denumit-o lebădă cu moț sau curcan sălbatic. Deoarece nu aveau inamici se apropiau fără teamă de așezările umane, devenind astfel prăzi ușoare. Pasările au fost ucise cu miile, mai ales pentru carnea lor. Deși descrierile din vremea respectivă relatau că pasărea Dodo avea o carne fibroasă și puțin gustoasă, marinarii sosiți după călătorii lungi o consumau cu plăcere. Dar pasărea Dodo nu a dispărut doar datorită vânatului excesiv. Colonialii au adus cu ei pe insulă: porci, șobolani, câini, pisici pentru care ouăle păsării Dodo erau o pradă ușoară. În anul 1680, deci la aproximativ 170 de ani de la sosirea primului om pe insule, a dispărut și ultima pasăre Dodo.

Știați că...[modificare | modificare sursă]

  • Una din rudele păsării Dodo, porumbelul migrator din America de Nord, a fost una dintre cele mai răspândite păsări din lume. În 1870 mai existau stoluri de două miliarde de păsări, 45 de ani mai tărziu specia a dispărut.
  • Cea mai mare pasăre ce a trăit vreodată pe Pământ a fost struțul uriaș (Aepiorus) din Madagascar. Avea înalțime de aproximativ trei metri și mai mult de 500 kg greutate, iar circumferința oului era de un metru.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pasărea Dodo
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Pasărea Dodo