Porumbel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Porumbel
Columba livia.jpg
Sunet Birdsong
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (lc) (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Columbiformes
Familie: Columbidae
Gen: Columba
Specie: C. livia
Nume binomial
Columba livia
Gmelin, 1789
Columba palumbus

Porumbelul (Columba livia) este o pasăre din familia Columbidae. Este pasărea cea mai larg răspândită în Europa. Porumbelul de casă (Columba livia f. domestica) este forma domesticită a acestei specii, formă întâlnită în apropierea așezărilor umane, la sat și în oraș. Există 15 subspecii.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Corpul porumbelului are forma unei picături de apa, aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi și puf . Penele au rădăcina înfiptă in piele. Fulgii sunt mai scurți, au axa mai flexibilă și acoperă tot corpul.

Capul este mic, rotund, mobil și are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinți și acoperite cu materie cornoasă.

Este o pasăre bună zburătoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subțiri și pline cu aer, (ele se numesc oase pneumatice) cât și de musculatura foarte dezvoltată pentru o pasăre așa mică.

Se hrănește cu semințe, pe care le apucă cu ciocul și le înghite și uneori cu produse din panificație (pâine) în așezările umane. În dieta lor poate să apăra și mici pietricele, nisip, cărbune, viermișori și plante. Sunt vânați și constituie hrana pentru câini domestici, pisici, păsări de dimensiuni medii și mari (ciori, uliu), rozătoare, șobolani. Respiră prin plămâni, care sunt în legătură cu 9 saci aerieni de la care pornesc ramificații care ajung la oase.

Trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul cu materie fecala și crenguțe, cuib în care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, timp de 18 zile pe rând. Din ouă ies puii golași, neputincioși, cu ochii închiși, care nu pot zbura. Sunt hrăniți cu un lichid alb, secretat de gușa porumbiței, până când se pot hrăni singuri cu grăunțe.

Există diferite rase de porumbei : Voiajor, Cavaler, Coadă de Păun etc. Porumbeii domestici își au originea în porumbeii sălbatici.

Simboluri[modificare | modificare sursă]

Simbolizează pacea interioară, armonia și împăcarea. El poate fi interpretat ca expresie a Sfântului Duh.

Zicători[modificare | modificare sursă]

  1. - A-l auzi gângurind este indicația unei iubiri fericite, în funcție de contextul visului.[necesită citare]
  2. - În general, porumbelul anunță prietenia, împăcarea.[necesită citare]
  3. - Porumbelul îmblânzit, cu pene frumoase, de rasă bună, prevestește bărbatului unirea cu o femeie foarte cinstită și care va fi o mamă de familie exemplară.[necesită citare]
  4. - Porumbelul sălbatic, liber ca vântul, reprezintă femeia ușoară, infidelă.[necesită citare]

Vezi și[modificare | modificare sursă]