Parathormon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Calcium regulation.png

Hormonul paratiroidian, PTH, sau parathormonul, secretat de glandele paratiroide, este cel mai important factor umoral de reglare a metabolismului fosfo-calcic. Principalul efect biologic al parathormonului este reprezentat de cresterea concentratiei serice a calciului, concomitent cu scaderea concentratiei ionului fosfat. Mecanismul prin care PTH regleaza concetratia celor 2 specii ionice este prin influentarea resorbției si secretiei la nivelul tubului digestiv, a oaselor si renal.

Este un polipeptid, alcatuit din 84 resturi de aminoacizi. Are o masa moleculara de aproximativ 9400 Da. Timpul de injumatatire a acestuia este de 4 minute.

Functii[modificare | modificare sursă]

Metabolismul Calciului[modificare | modificare sursă]

  • La nivelul oaselor: PTH se leaga de osteoblaste (prin receptori specializati), ceea ce duce la inactivarea temporara a acestora si la eliberarea unor mediatori, ale caror rol este de a forma noi osteoclaste. Osteoclastele initiaza procesul de resorbtie osoasa, ceea ce presupune degradarea matricei osoase si eliberarea de calciu ionic si fosfat anorganic in mediul extracelular. PTH-ul de asemenea scade pH-ul mediului, prin stimularea fosfatazei acide si a productiei de acid lactic.
  • La nivelul tubului digestiv (intestin): Creste absorbtia de Ca2+ in intestin prin cresterea nivelului vit D activate (hidroxilate in pozitia 1 si 25). Aceasta stimuleaza productia de calbindin, o proteina specializata in fixarea si absorbtia calciului.
  • La nivel renal: PTH stimuleaza la nivelul tubilor renali hidroxilarea in pozitia 1-alfa a 25-hidroxi-vitamina D, convertind-o astfel la forma activa. De asemenea, creste reabsorbtia activa a calciului si magneziului la nivelul tubului distal, micsorand concomitent reabsorbtia ionului fosfat la nivelul tubilor proximali, ceea ce duce la cresterea raportului concentratiilor Ca2+/PO43- la nivel sangvin. PTH de asemenea inhiba absorbtia ionului bicarbonat la nivelul tubului proximal, prevenind aparitia alcalozei metabolice.

Reglarea secretiei de PTH[modificare | modificare sursă]

Sinteza si eliberarea PTH sunt dependente de concentratia ionilor de Ca din plasma prin feedback negativ (hipocalcemia stimuleaza PTH, in timp ce hipercalcemia are un efect contrar). Receptorii sensibili la Calciu situati pe celulele glandei paratiroide sunt activati atunci când calciul ionic seric este scăzut. Receptorii de calciu cuplati cu proteina G pot percepe nivelul de calciu extracelular și pot fi găsiti pe suprafața celulelor pe multe tesuturi din corp: creier, inima, piele, stomac, celulele C, precum și alte țesuturi. În glanda paratiroida, concentrația mare a calciului extracelular rezulta în activarea cascadei proteinei G prin intermediul fosfolipazei C. Aceasta hidrolizeaza PIP2 pentru a elibera IP3 intracelular și diacilglicerol (DAG). Acesti doi mesageri maresc concentratia calciului intracelular, din rezervele intracelulare și printr-un flux de calciu extracelular. Efectul acestei semnalizari, prin care rezulta cresterea calciului intracelular datorita unei concentrații crescute de calciu extracelular, inhibă secreția de PTH. În paratiroide, magneziu are rol în cuplarea stimul-secreție. Hipomagnezemia poate duce la o scadere accentuata a secreției de PTH și poate duce la hipoparatiroidism reversibil.