Nicu Ceaușescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nicu Ceaușescu
Nicu Ceausescu.jpg
Politicianul Nicu Ceaușescu

 Prim-secretar al organizației PCR Sibiu
În funcție
1987 – decembrie 1989

Născut(ă) 1 septembrie 1951
București, Republica Populară Română
Nume la naștere Nicu Ceaușescu
Decedat(ă) 25 septembrie 1996 (45 de ani)
Viena, Austria
Partid politic Partidul Comunist din România
Soție Poliana Cristescu
Părinți Nicolae Ceaușescu și Elena
Frați Zoe Ceaușescu, Valentin Ceaușescu
Alma mater Facultatea de Fizică a Universității București
Profesie fizician, politician comunist
Naționalitate română
Nicolae Ceauşescu, aflat în august 1975 în vizită la Chișinău. În partea de jos a imaginii se află Nicu Ceaușescu.

Nicu Ceaușescu (n. 1 septembrie 1951, București — d. 25 septembrie 1996, Viena), comunist și politician român, a fost al treilea fiu al cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. În timpul vieții, a fost considerat „prințul moștenitor” al familiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Absolvent al Facultății de Fizică, părinții îi hărăziseră o carieră politică. Cu parintii sai a avut o relatie destul de tensionata in ultima perioada a vietii lor, chiar el declarând că nu a reușit niciodată să ajungă „la un modus vivendi” cu ei. A fost prim-secretar al CC al UTC, iar din 1987 prim-secretar al organizației PCR Sibiu.

În a doua jumătate a anilor '80 a fost căsătorit cu Poliana Cristescu, o activistă de încredere, șefa organizației pionierilor.[1]

Acuzat inițial pentru genocid, omor deosebit de grav și subminare a economiei naționale, a fost condamnat în cele din urmă la doar cinci ani pentru nerespectarea regimului munițiilor și armelor de foc.

S-a îmbolnăvit de ciroză. A decedat în clinica Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (AKH) din Viena în septembrie 1996. Bunurile i-au fost returnate doar parțial, pentru unele dintre ele mai judecându-se și acum cu statul român Valentin Ceaușescu, singurul său frate în viață.

Toată perioada cât a fost prim secretar la Sibiu, a încercat să fie cît mai aproape de problemele oamenilor. Sibienii au ținut mult la el, au crezut in nevinovatia lui iar în perioada procesului i-au adus flori. Pe toata durata procesului, cat si a detentiei, a dat dovada de demnitate. Cei care l-au cunoscut îl descriu ca „un om extrem de bun și sensibil”. S-au creat diverse zvonuri la adresa lui, dar în final s-a dovedit că nu toate erau adevarate. A avut o relație de lungă durata cu Donca Mizil, fiica lui Paul Niculescu Mizil, pe care a iubit-o până la sfârșitul vieții. Era un om cult, pasionat de istorie și poezie. Printre poeții săi preferați se numărau: Nichita Stănescu, Mihai Eminescu și Adrian Păunescu, cu care a avut o relație strânsă de amiciție.

22 decembrie 1989 - mașina cu care venea spre București este oprită la intrarea în Capitală. Nicu Ceaușescu este adus în studioul 4 al Televiziunii Române după ce fusese înjunghiat în burtă. Se știa că la Sibiu se trage cu tunul în oameni și se zvonise că a luat copii ostatici.

25 decembrie 1989 - soții Elena și Nicolae Ceaușescu sunt condamnați la moarte și executați.

28 decembrie 1989 - Procurorul militar Mihai Popa, de la Procuratura Generala, emite mandatul de arestare pe numele lui Nicu Ceausescu, pentru infracțiunea de genocid. Procesul începe la Sibiu pe 26 mai 1990. Este considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluției.

21 septembrie 1990 - este condamnat de Tribunalul Militar Teritorial București la 20 de ani închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav și la 5 ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Pe 3 iunie 1991, prin rejudecarea cauzei, îi este schimbată încadrarea juridică și pedeapsa i se reduce la 16 ani de închisoare.

La 20 noiembrie 1992 este condamnat la 5 ani închisoare pentru port ilegal de armă și încălcarea regimului armelor și munițiilor. Este pus în libertate condiționată pe motive medicale.

Pe 16 septembrie 1996, la 45 de ani, este internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroza hepatică cronică.

Pe 18 septembrie părăsește România pentru o intervenție chirurgicală la Viena.

Pe 26 septembrie 1996, Nicu Ceaușescu moare la Viena. Este înmormântat trei zile mai târziu la Cimitirul Ghencea-Civil, cu tricolorul pe sicriu.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]