Mira (cântăreață)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
MIRA
Date personale
Nume la naștereMaria Mirabela Cismaru
Născută (29 de ani) Modificați la Wikidata
Târgu Jiu, Gorj, România[1] Modificați la Wikidata
PărințiRomulus Cismaru
Aurelia Cimpoieru
Frați și suroriDavid Cimpoieru
Cetățenie România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață
Limbi vorbitelimba română
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalPop, dance
Instrument(e)Chitară, Pian
Ani de activitate2012–prezent
Case de discuriGlobal Records, Cat Music, BEAR Music, HaHaHa Production
Colaborare cuFlorian Rus, Vescan, DJ Project, Corina, Skizzo Skillz, What's UP, Zhao (cântăreț), Mario Fresh, Lora, Juno, Uzzi, Bvcovia, Theo Rose
Prezență online

Maria Mirabela Cismaru (n. , Târgu Jiu, Gorj, România), cunoscută sub numele de scenă Mira (stilizat MIRA), este o cântăreață română. Mira s-a făcut cunoscută odată cu apariția în al doilea sezon al emisiunii de talente Vocea României, unde l-a avut ca mentor pe cântărețul și compozitorul Marius Moga. [2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mira s-a născut în Târgu Jiu și a crescut în Rovinari.[3] Încă de mică, ea își însoțea mama la nunți în orașul natal, alături de care cânta muzică populară. La vârsta de 13 ani s-a înscris la Palatul Copiilor din Târgu Jiu, unde a studiat timp de trei ani, muzică ușoară. Apoi, Mira a făcut parte din trupa Anonim Band, timp în care și-a descoperit pasiunea pentru chitară.[4] Mira a încercat să se promoveze și pe Internet, interpretând coveruri care au strâns mii de vizualizări pe YouTube.

Mira s-a făcut remarcată și la concursurile de frumusețe. În decembrie 2011, ea a câștigat concursul Miss Crăciunița din Rovinari, reușind să le surclaseze pe celelalte concurente[5]. În același an a câștigat și premiul I la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Iulian Andreescu” [6].

Mira și-a făcut apariția în lumea muzicii în 2012, alături de DJ Marc Ryan, atunci sub numele de Aria, cu piesa „So (la la)”. Tot în același an a participat la show-ul Vocea României, în echipa lui Marius Moga.[7] După participarea la Vocea României, Mira și-a construit o carieră muzicală și a lansat numeroase piese de succes.

Primele piese sub numele de Mirabela sau Mira au fost colaborări cu Allexinno la „Loving You” și „In Love” în 2013 respectiv Zhao la „Zi-mi ceva” din 2014. Începând cu 2014, ea a devenit artist Global Records,[8] casă de discuri a Innei, fiind colegă cu Antonia, Sasha Lopez și Lariss, printre alții și a urmat și primul single solo: „Like”, o piesă compusă de Theea Miculescu [9]. Tot în 2014 a lansat și una dintre piesele ei de suflet, „Dragostea nu se stinge” în colaborare cu Kio și What's Up și care s-a bucurat de un mare succes.„Dragostea nu se stinge” este și piesa care i-a lansat cariera făcând-o cunoscută și publicului larg.

În 2015, Mira a lansat piesa solo „Baladă de iubire”, precum și două colaborări cu Piticu' la „Petrecere de adio" și Corina și Skizzo Skillz la „Fete din Balcani”, cea din urmă fiind un super hit cu zeci de milioane de vizualizări pe YouTube. [10] Dacă anul 2016 a fost puțin mai sărac având doar hitul „Bella”, a urmat un an 2017 foarte plin. În luna martie a anului 2017 lansa piesa „Anii mei” și în septembrie „Uit de tine”, două dintre cele mai de succes single-uri ale artistei până în ziua de astăzi. Tot în 2017, în septembrie, Mira a devenit noua solistă a trupei DJ Project,[11] alături de care a scos două piese: „Omnia” (noiembrie 2017) și „Inimă nebună” (martie 2018). „Inimă nebună” a fost un hit instant, ajungând pe primele locuri în toate topurile și adunând zeci de milioane de vizualizări.

Anul 2018 se poate spune că a fost anul consacrării. După hituri precum „Dragostea nu se stinge”, „Bella”, „Anii mei”, „Uit de tine”, Mira a câștigat la categoria „Star Debut” în cadrul premiilor Antena Stars[12] și a lansat două piese solo „Vina” și „Tu mă faci” precum și colaborările cu DJ Project la „Inimă nebună”, și Vescan la „Ce-o fi, o fi”, care i-au solidifcat poziția printre cele mai apreciate și iubite artiste din România. În luna Mai a fost selectată să cânte și la „FORZA ZU”, unul dintre cele mai mari concerte organizate în țară unde paticipă cei mai în vogă cântăreți, concert cu intrare liberă, organizat de Radio ZU [13]. În luna Decembrie a cântat și în cadrul programului special „Orașul Faptelor Bune” organizat tot de Radio ZU, un concert caritabil menit să ajute la strângerea banilor pentru cazurile prezentate pe parcursul zilei [14].

Anul 2019 a fost marcat de încă două hituri ale deja celebrei artiste: „Cum de te lasă” - cea mai de succes piesă solo și „Străzile din București” (feat. Florian Rus) - probabil cea mai cunoscută și iubită piesă de către fani. Cele două single-uri se auzeau peste tot, de la posturi de televiziune sau radio, în magazine, cluburi și petreceri. Și în acest an Mira a fost invitată să cânte atât la „FORZA ZU” [15] cât și la „Orașul Faptelor Bune” [16], certificându-i din nou locul printre cei mai apreciați artiști români.

Anul 2020 a fost cel mai plin, cu piesă după piesă, în pregătirea lansării primului album. În cadrul galei „I Success – Femei de succes” Mira a primit premiul pentru „Cel mai difuzat artist pop al anului 2020”.[17] În acest an Mira a lansat nu mai puțin de 8 piese din care 6 de pe album, o colaborare cu Lino Golden („Maracas”) și un cover după hitul internațional de la O-ZONE, „Dragostea din tei”. Piesele au fost din nou primite foarte bine de către fani cu „O privire”, „Învață-mă” și „Cineva” fiind cele mai apreciate.„Cineva” este una dintre cele mai personale piese ale cântăreței, emoția simțindu-se în fiecare vers. Mira a fost din nou pe lista artistilor de la „FORZA ZU”, concert care însă nu s-a putut desfășura din cauza pandemie globale [18].

Albumul intitulat „MiraDivina” a fost lansat în ianuarie 2021 în librăriile „Cărturești” și în online și din martie a fost disponibil peste tot. Acesta a primit numeroase cuvinte de laudă și a fost un real succes. Albumul este foarte personal, fiecare vers este trăit și inspirat din propria experiență. Iar fanii au răsplătit-o pe măsură pentru autenticitatea ei, fiind la fel de generoși precum este ea cu ei. Mira are acum peste un milion de fani pe Instagram, multe colaborări de succes și zeci de milioane de vizualizări pe YouTube [19].

În 2021 a lansat și ultimele 2 piese de pe album: „Arctic” și „Zi merci” care s-a bucurat și de un videoclip. Prima piesă lansată în acest an a fost însă o surpriză, „Nave spațiale”, o piesă atipică dar cu un vibe bun și care a prins repede. Tot în 2021 Mira și-a anunțat fanii că va lansa și un al 2-lea album care va fi unul doar cu colaborări și este deja în lucru. Deja a fost lansat și primul single intitulat „Cheia inimii mele” în care se reface parteneriatul de succes cu DJ Project. Mira nu a dezamăgit nici de această dată și piesa a devenit un real hit fiind difuzată pe aproape toate posturile de radio și televiziune zi de zi spre bucuria fanilor. În 11 noiembrie frumoasa artistă le-a făcut o nouă surpriză fanilor și a postat pe canalul ei de Youtube un colind alături de mama sa, Aurelia Cimpoieru intitulat „Dragă moșule”, videoclipul oficial urmând să fie lansat pe data de 1 decembrie. În data de 16 noiembrie a aceluiași an 2021, Mira a lansat cel de-al doilea single de pe viitorul album, „Deziubește-mă”, o colaborare mult așteptată cu cântărețul Mario Fresh. Piesa a strâns peste 500.000 de vizualizări pe YouTube în doar 24 de ore [20].

La începutul lunii aprilie, Mira a lansat prima piesă a anului 2022 intitulată „Tu cu ea”. Piesa este o nouă colaborare, de această dată cu Lora și a putut fi ascultată în premieră la Radio ZU în data de 06/04/2022, cu două zile înainte de lansarea oficială [21]. În luna mai a anului 2022 Mira a lansat un nou single - „Toată noaptea”, o nouă colaborare, de această dată cu Juno, pe numele său real Alex Stanciu.

După piesele lansate alături de DJ Project, Mario Fresh, Lora și Juno, Mira va lansa în data de 14 octombrie un nou single intitulat „16 ani” împreună cu Uzzi, pe numele său real Adrian Alin Demeter. Colaborarea cu celebrul membru al formației B.U.G._Mafia este una la care nu mulți s-ar fi așteptat dar care se anunță ca un mare succes. „16 ani” a fost difuzată în premieră cu o zi înainte de lansare pe postul de televiziune KissTV, din oră în oră. La aceeași piesă au mai fost lansate o variantă acustică cântată doar de către Mira și o variantă live în care cântă împreună cu Uzzi.

Dacă la începutul lunii decembrie, anul 2021, îndrăgita cântăreață lansa primul colind alături de mama sa, în data de 08 decembrie a anului 2022, aceasta a lansat pe canalul său de Youtube primul colaj de colinde. Colajul conține 6 colinde tradiționale, una dintre ele fiind cântată din nou împreună cu mama sa, Aurelia Cimpoieru. Tot în luna decembrie s-au reluat concetele caritabile în cadrul programului special „Orașul Faptelor Bune” la care Mira a fost din nou invitată [22].

La început de 2023 Mira a anunțat oficial și schimbările făcute în echipa sa pe parcursul anului trecut, astfel, noul manager este în prezent Monica Munteanu, de concerte se ocupă agenția Forward Agency și colaborează cu casa de producție HaHaHa Production [23]. Prima piesă din anul 2023 a fost „Strawberry Heart”. După o serie de colaborări, aceasta este prima piesă solo după mai bine de un an și este totodată prima piesă integral în limba engleză.

La sfârșitul lunii martie, Mira a revenit cu un nou single solo intitulat „N-am să te las”. Cântecul care până în prezent a strâns peste 2.6 milioane de vizualizări pe YouTube a fost cântat prima dată live la Radio ZU. [24] La mai puțin de o lună, cântăreața a lansat o nouă piesă, o colaborare cu Bvcovia, pe numele său real Raduly Ioan Marian.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Mira a urmat primii trei ani de liceu la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, pentru ca ulterior să se înscrie la Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din Buftea pentru terminarea studiilor liceale. Își dorea din suflet să facă o carieră în muzică așa că s-a mutat în București la doar 18 ani unde a stat în chirie cu o prietenă de-a mamei sale. Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV peste câțiva ani, în 2020, declara „Eu doream să fac muzică, eu nu văd altă variantă pentru mine, mama nu voia să fac muzică!”[25]. Urmându-și visul dar continându-și și studiile, în 2017 termină Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, specializarea Etnologie, antropologie culturală și folclor.

În septembrie 2017, Mira și băieții de la DJ Project au fost răniți într-un accident rutier produs în județul Vâlcea.[26] Fratele vitreg al artistei, Robert Cimpoieru, a murit în martie 2018, tot într-un accident de mașină.[27] Mira a trecut cu bine de acest moment greu și se bucură din plin de viață. În 2020 a reușit să își îndeplinească încă un vis, acela de a avea propria ei casă. Într-un interviu pentru numărul de septembrie al revistei „Cosmopolitan”, fiind întrebată ce îi place la noua casă și dacă aceasta o reprezintă Mira declara următoarele: „Îmi place tot! Am gândit fiecare părticică din ea. Am pus tot sufletul, asta și probabil pentru că este prima, nu știu dacă la următoarea o să mă mai comport așa. Mi-a răpit mult timp, dar și satisfacția este pe măsură. Cine a făcut o casă și a gândit-o din toate punctele de vedere sunt sigură că știe cât de greu e!”.[28]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Titlu An Poziții
România
ROU
„So (la la)” (feat. DJ Marc Ryan) 2012
„Loving You” (feat. Allexinno) 2013
„In Love” (feat. Allexinno)
„Zi-mi ceva” (feat. Zhao) 2014
„Like”
„Masca lui Zorro”
„Dragostea nu se stinge” (feat. Kio & What's Up)
„Balade de iubire” 2015
„Fete din Balcani” (feat. Corina & Skizzo Skillz)
„Petrecere de adio” (feat. Piticu)
„Bella” 2016
„Anii mei” 2017
„Uit de tine”
„Omnia” (feat. DJ Project)
„Drăguț de sărbători”
„Vina” 2018
„Inimă nebună” (feat. DJ Project)
„Ce-o fi, o fi” (feat. Vescan)
„Tu mă faci”
„Cum De Te Lasă” 2019
„Străzile din București” (feat. Florian Rus) 1
„Maldita Noche”
„Cădere în Gol” (feat. Alex Velea)
„De ce?” 2020
„Plus și minus”
„O privire"
„Învață-mă"
„Maracas" (feat. Lino Golden)
„Dragostea din Tei” (cover O-ZONE)
„Zero Absolut”
„Cineva”
„Nave spațiale” 2021
„Arctic”
„Zi merci”
„Cheia inimii mele” (feat. DJ Project)
„Dragă Moșule” (feat. Aurelia Cimpoieru)
„Deziubește-mă” (feat. Mario Fresh)
„Tu cu ea” (feat. Lora) 2022
„Toată noaptea” (feat. Juno)
„16 ani” (feat. Uzzi)
„Strawberry Heart” 2023
„N-am să te las”
„Bye, Bye” (feat. Bvcovia)
„Come with me”
„Alo, alo” (feat. Vescan)
„Ca-n România” (feat. Theo Rose)
„Dor de tine” 2024
„Bad booty”
„Ce ai tu”
„Ring, ring”
„Duro”
„Ladida”
„Să fii tu” (feat. Rareș)

Albume[modificare | modificare sursă]

  • 2021 – „MiraDivina”

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mira, acuzată că îi este rușine cu orașul natal 
  2. ^ „O fostă concurentă de la "Vocea României" face senzație pe YouTube. Noua ei piesă a strâns aproape 1 milion de vizualizări”. Vocea României. . 
  3. ^ Mira, acuzată că îi este rușine cu orașul natal, substantial, 3 ianuarie 2022
  4. ^ „Cat Music - Mira”. catmusic.ro. 
  5. ^ „MISS CRĂCIUNIȚA 2011 – ELEGANȚĂ, STIL ȘI RAFINAMENT”. Primaria Rovinari.ro. . 
  6. ^ „Câștigătorii Festivalului "Iulian Andreescu-2011" de la Turnu Severin”. topromanesc.ro. . 
  7. ^ „O fostă concurentă de la "Vocea României" face senzație pe YouTube. Noua ei piesă a strâns aproape 1 milion de vizualizări”. Vocea României. . 
  8. ^ „MIRA lansează continuarea single-ului „Uit de tine": „Vina". jurnalul.ro. . 
  9. ^ „Maria Mirabela, fosta concurenta de la "Vocea Romaniei", pe urmele Innei. A batut palma cu o casa de discuri internationala si lanseaza melodia "Like". protv.ro. . 
  10. ^ „Maria Mirabela, fosta concurentă de la Vocea României, e mai seducătoare ca niciodată. Cât de mult și-a schimbat stilul”. Pro TV. . 
  11. ^ DJ Project (). „Dragii noștri, v-o prezentăm pe noua solistă Dj Project, Mira”. Facebook. 
  12. ^ „Antena Stars a acordat "Premiile showbiz-ului românesc". Ei sunt marii câștigători”. ANTENASTARS.RO. Accesat în . 
  13. ^ „Lista completă a artiștilor care vin la Forza ZU 2018”. radiozu.ro. . 
  14. ^ „Programul concertelor din Orașul Faptelor Bune 2018”. radiozu.ro. . 
  15. ^ „Lista completă a artiștilor care vin la Forza ZU 2019”. radiozu.ro. . 
  16. ^ „Programul concertelor din Orașul Faptelor Bune 2019”. radiozu.ro. . 
  17. ^ Celebritatea (). „Mira a fost premiată în cadrul galei ,,I Success – Femei de succes" 2020” (în engleză). Celebritatea. Accesat în . 
  18. ^ „Forza ZU 2020 se anulează din considerente de precauție privind Coronavirus (COVID-19)”. radiozu.ro. . 
  19. ^ „MIRA lansează primul album din carieră: "Toate poveștile de pe acest material discografic mă reprezintă". infomusic.ro. . 
  20. ^ „MIRA și Mario Fresh au lansat piesa „Deziubește-mă"". protv.ro. . 
  21. ^ „Live - Avanpremieră la ZU: MIRA feat. Lora - „Tu cu Ea". radiozu.ro. . 
  22. ^ „Programul concertelor din Orașul Faptelor Bune 2022”. radiozu.ro. . 
  23. ^ „Mira oficial YouTube biografie”. Official YouTube channel. 
  24. ^ „PREMIERĂ LIVE la ZU: MIRA - „N-am Să Te Las". radiozu.ro. . 
  25. ^ „Povestea cântăreței Mira. S-a lansat la „Vocea României" și a crescut odată cu PROTV”. Stirileprotv.ro. Accesat în . 
  26. ^ „ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care a fost implicată trupa DJ Project”. Știrile Pro TV. . 
  27. ^ Alin Ion (). „Doliu în familia cântăreței Mira. Fratele ei vitreg a murit într-un teribil accident de circulație”. Adevărul. 
  28. ^ „Mira, fata care a făcut din vulnerabilitate un atu • Cosmopolitan.ro”. Cosmopolitan.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]